Vad är brevskrivarmaraton?
Brevskrivarmaraton är en lektion i mänskliga rättigheter. Kampanjen är utarbetad i linje med grunderna i den nya läroplanen. Enligt läroplansgrunderna för den grundläggande utbildningen ska undervisningen ge en grund för ett världsmedborgarskap som respekterar de mänskliga rättigheterna och som sporrar till positiva förändringar. Undervisningen i gymnasiet ska utgå från människolivets okränkbarhet och respekt för liv och de mänskliga rättigheterna. Under gymnasietiden ska studerande bilda sig en klar uppfattning om vilka värderingar, centrala grundläggande normer och människorättsnormer som ligger till grund för grundläggande och mänskliga rättigheter, samt på vilka sätt dessa rättigheter främjas.
Under brevskrivarmaraton lever eleverna in sig i berättelserna om människor som utsatts för människorättskränkningar, de bekantar sig med FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och kan på ett konkret sätt agera för människor vars mänskliga rättigheter kränkts samt lär sig om aktivt medborgarskap och hur man formulerar sig slagkraftigt. Samtidigt utvecklas elevernas kunskaper och förmågor i kulturell kompetens och etiska värderingar.
Under lektionen bekantar sig deltagarna med mänskliga rättigheter genom övningar och människors berättelser, de analyserar appeller och skriver slutligen en egen appell, ensam eller i grupp. Brevskrivarmaraton ger möjlighet att påverka verkliga människors liv, som ett led i en global kampanj för de mänskliga rättigheterna.