Samers mänskliga rättigheter kränks när Sápmi drabbas av klimatkrisen, samtidigt som företag går in för projekt inom “grön omställning” i deras bosättningsområde. Det visar en färsk utredning från Amnesty Internationals finländska, svenska och norska sektioner, gjord i samarbete med Samerådet.
Utredningen ”Just transition or ‘green colonialism’?“ av Amnesty International och Samerådet visar att Finlands, Sveriges och Norges lagstiftning inte tryggar samernas rättigheter som urfolk i enlighet med internationella normer för mänskliga rättigheter när deras bosättningsområden berörs av kommersiella projekt för “grön omställning”.
“Under de senaste årtiondena har internationell rättspraxis kring urfolkens rättigheter utvecklats avsevärt, men vår nationella lagstiftning har inte hängt med. Vår utredning visar att många projekt som motiveras med “gröna omställning” i kombination med otillräcklig lagstiftning hotar samernas rättigheter, kultur och försörjningsmöjligheter. Regeringarna måste bli bättre på att trygga dessa rättigheter”, konstaterar Elina Mikola, klimat- och miljöexpert vid Amnesty International i Finland.
Samerna särskilt utsatta för klimatförändringarnas effekter
Klimatkrisen hotar samernas kultur och näringar, som är starkt kopplade till naturen. I Finland, Sverige och Norge utgör olika markanvändningsprojekt ett nytt hot mot samerna. Projekten kan ha förödande följder för samerna, ifall de genomförs exempelvis i områden som är viktiga för rennäringen.
“Alltför ofta presenteras den “gröna omställningen” som en lösning som tjänar allas intressen, men ur urfolkens synvinkel kan dessa bli en ny ursäkt för exploatering. Samerådet stöder klimatlösningar fullt ut, men de måste implementeras på ett sätt som respekterar och värnar om det samiska folkets framtid,” säger Per-Olof Nutti, ordförande för Samerådet.
Behovet av råvaror som är kritiska för energiomställningen har ökat intresset för malmprospektering och utveckling av vindkraft i den del av Sápmi som finns på den finska sidan. På den svenska sidan har den “gröna omställningen” utlöst en gruvboom, vilket har lett till att samebyar förlorat renbetesmarker. I norska Sápmi har “grön omställning” hämtat med sig framför allt nya vindkraftverk.
Samernas rättigheter tillgodoses inte i projekt för “grön omställning”
Utredningen av Amnesty International och Samerådet granskar hur principen om fritt och informerat förhandssamtycke (Prior Consent of Indigenous Peoples, FPIC) har tillämpats i Finland, Sverige och Norge. FPIC är en central del av urfolks rättigheter. FPIC innebär att urfolk har rätt att, på lika villkor och med full insyn och information, delta i och ha inflytande över alla processer som rör deras angelägenheter. Utredningen visar att lagstiftningen i Finland, Sverige och Norge inte säkerställer att förhandssamtycket sker i enlighet med internationella normer.
Rapporten bygger på tre fallstudier: vindkraftverken i Fosen i Norge, den planerade nickelgruvan i Rönnbäck i Sverige och processerna kring undersökningstillstånd i Finska armen. Dessa markanvändningstvister visar på brister i tillgodoseendet av samernas rättigheter och påvisar vilken negativ inverkan åratal av liknande konflikter haft på samesamfunden.
Också om det finns skillnader i lagstiftningen i Finland, Sverige och Norge, visar utredningen att inget av länderna i tillräcklig utsträckning tryggar samernas rättigheter och delaktighet i beslut som gäller markanvändning. Lagstiftningen förpliktar inte ländernas beslutsfattare att på förhand försäkra sig om samernas samtycke innan man inleder markanvändningsprojekt som berör dem. Dessutom garanterar inget av länderna tillräckliga resurser för att det samiska representanter ska effektivt kunna delta i förhandlingar om projekten. Därtill försvårar myndigheternas bristfälliga förståelse för den samiska kulturen förverkligandet av samernas rättigheter.
Otillräcklig och otydlig lagstiftning kan leda till fleråriga tvister kring markanvändningen. Samesamfunden tvingas försvara sin kultur och sina näringar genom att vända sig till domstolar eller internationella människorättsorgan, eftersom den nationella lagstiftningen inte tryggar deras rättigheter. Det här medför också personliga kostnader för samerna och gör det svårt att utveckla traditionella näringar och kultur. Den ständiga osäkerheten kring markanvändning är betungande och har en negativ inverkan på samernas hälsa och välbefinnande.
Lagstiftningen behöver stärkas – Finland behöver en snabb reform av sametingslagen
Amnesty och Samerådet ger flera rekommendationer till Finland, Norge och Sverige. Alla tre länder måste utveckla sin lagstiftning i enlighet med internationella standarder för informerat samtycke. Staterna behöver se till att storskaliga markanvändningsprojekt inte planeras eller genomförs i samernas traditionella områden utan att samernas representanter på förhand gett sitt samtycke.
Rapporten understryker även att behovet av klimatåtgärder är brådskande. Stater måste snabbt frigöra sig från fossila bränslen, med respekt för de mänskliga rättigheterna.
Finlands regering måste äntligen reformera sametingslagen. Lagreformen är nödvändig för att stärka principen om informerat förhandssamtycke. Amnesty International och Samerådet rekommenderar också att Finlands gruvlagstiftning utvecklas för att trygga samernas rättigheter och att Internationella arbetsorganisationens ILO:s konvention 169 om urfolk ratificeras.
“En snabb utfasning av fossila bränslen är nödvändig, men det får inte göras på bekostnad av samernas rättigheter. Man måste säkerställa att projekten som siktar på “grön omställning” inte leder till människorättskränkningar. En hållbar energiomställning måste vara rättvis, säger Elina Mikola vid Amnestys finländska sektion.
Om utredningen
Utredningen ”Just transition or ‘green colonialism’?“ (Rättvis omställning eller “grön kolonialism”?) har genomförts av Amnesty Internationals finska, svenska och norska sektioner tillsammans med Samerådet. Rapporten bygger på omfattande genomgång av lagstiftning och policyåtgärder i Norge, Sverige och Finland. Därtill genomfördes tre fallstudier genom granskning av officiella dokument och intervjuer. På grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har utredningar i ryska delen av Sápmi inte varit möjliga. Det här är Amnesty Internationals första utredning av människorättskränkningar mot samer i de nordiska länderna.
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!