Social trygghet och en tillräcklig levnadsstandard är mänskliga rättigheter som tryggas av internationella människorättsavtal och i Finlands grundlag. Enligt en färsk rapport av Förbundet för mänskliga rättigheter och Amnesty Internationals finländska sektion finns det en anmärkningsvärd mängd människor som lever i en situation där dessa rättigheter inte uppfylls. I rapporten intervjuas bland annat pensionärer som inte har råd med mediciner och arbetsoförmögna personer som kämpar i en djungel av komplicerade stödformer.
I Finland tryggar nivån på grundskyddet varken en tillräcklig utkomstnivå eller att sociala rättigheter uppfylls. Det visar rapporten ”Elän jatkuvassa kriisitilanteessa ja hädässä” – riittämätön perusturva Suomessa (sv. Jag lever i ständig kris och nöd – Finlands otillräckliga grundtrygghet) av Förbundet för mänskliga rättigheter och Amnesty. Den färska rapporten bygger på litteratur och kompletterande intervjuer.
”Människorna vi intervjuat drömmer om vardagliga saker. Att kunna köpa bröd och mjölk när de behöver det, att barnen kunde ha en hobby där de får umgås med jämnåriga, och att man inte skulle behöva oroa sig för om pengarna räcker till receptbelagda läkemedel. Den allför låga nivån på grundläggande socialt skydd gör sådana saker omöjliga”, säger Mariko Sato, sakkunnig vid Amnesty.
Grundtryggheten borde – som namnet låter förstå – vara ett skyddsnät som tryggar en rimlig levnadsstandard för dem vars inkomster annars inte räcker till. Med förmåner i anslutning till socialt grundskydd avses miniminivån på arbetslöshetsersättning, familjeförmåner, pensioner, förmåner under sjukdomstid och studiestöd. Grundtryggheten kompletteras av bostadsbidrag och utkomststöd.
Otillräckligt grundskydd eller hinder att beviljas förmåner har tvingat allt fler att ty sig till utkomstskydd, vars avsikt är att tillfälligt och i sista hand bistå en person i överraskande och särskilda situationer. Utkomstskyddet har ändå blivit en permanent del av mångas uppehälle.
”Det här är inga nya bekymmer. Internationella människorättsorgan har upprepade gånger uppmanat Finland att trygga en tillräcklig nivå av grundskyddet särskilt för barnfamiljer, personer med hälsoproblem, arbetslösa och äldre personer”, säger Heli Markkula, chef för påverkansarbetet vid Förbundet för mänskliga rättigheter.
Reformen av social trygghet bör ta avstamp i mänskliga rättigheter
Reformen av social trygghet, som just nu är under beredning, kan åtgärda strukturella problem i Finlands socialskyddssystem. Amnesty och Förbundet för mänskliga rättigheter kräver att regeringen utvecklar systemet i enlighet med människorättsförpliktelser. Det här förutsätter både att nivån på grundtryggheten måste vara tillräckligt, samtidigt som dess tillgänglighet och omfattning måste tryggas.
Finland kan ändå inte vänta med att höja grundtryggheten till en acceptabel nivå tills reformen blir klar. I enlighet med människorättförpliktelserna måste nivån på grundtryggheten höjas omedelbart.
Läs hela rapporten här!