Under året 2022 försvarade vi tillsammans mänskliga rättigheter i Finland och på många håll i världen. Här följer en lista med utvalda människorättssegrar, trevlig läsning!
Äntligen en samtyckeslag
Från och med årsskiftet har lagstiftningen värnat om våldtäktsoffrens rättigheter bättre än tidigare, i och med att den nya sexualbrottslagstiftningen definierar sex utan samtycke som våldtäkt. Reformen förbättrar våldtäktsoffrens rättsskydd. Vi tror att den hjälper minska våldtäkter och leder till ökad trygghet.
Amnesty har i många år fört kampanj för lagreformen, äntligen har den blivit verklighet!
Det räcker inte bara med lagstiftning – det är också viktigt att förståelsen kring samtyckesfrågor ökar. Därför fortsätter vi vårt arbete för människorättsfostran med hjälp av vårt material Vi pratar om Samtycke! som riktar sig till ungdomar. Vi vidareutbildar också pedagoger inom ämnet tillsammans med Seta och forskningsprojektet Erase HBV.
Lagstiftningen gällande besöksförbud utvecklas
Tryggheten för dem som utsatts för våld i nära relationer stärks då lagstiftningen gällande besöksförbud utvecklas. Regeringen föreslog att besöksförbudet effektiveras genom elektronisk övervakning och att det ska gå snabbare och vara avgiftsfritt att ansöka om besöksförbud. Riksdagen godkände lagen i december.
Redan över 20 Seri-stödcenter i landet
Finlands tjugoförsta Seri-stödcenter för offer för sexuellt våld öppnade sina dörrar i Lahtis i slutet av år 2022. Ju lättare det är för våldsoffer att få hjälp desto snabbare kan deras återhämtning börja. Seri-stödcentren erbjuder hjälp med låg tröskel utan remiss till över 16-åringar som utsatts för sexuellt våld. Amnesty har arbetat länge för att Seri-stödcenternätverket ska utvidgas och glädjande nog har antalet center fördubblats på några år!
År 2022 tilldelades Amnestys traditionella ljuspris till Katriina Bildjuschkin, specialsakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd THL, som haft en nyckelroll i att bygga ut Seri-nätverket i Finland.
Abortprocessen underlättas
Riksdagen röstade i oktober om en ändring av abortlagstiftningen. I och med ändringen behövs inte längre utlåtande av två läkare för att få abort – fram till den tolfte graviditetsveckan räcker det med att den gravida själv ber om saken. Ändringen förbättrar gravidas rättsskydd och främjar deras mänskliga rättigheter. Amnesty deltog i kampanjen EgenVilja2020, som drev frågan om en uppdatering av lagen.
Rätten till hälsa tillhör alla, också papperslösa människor
I januari ändrades lagen gällande hälsovård för papperslösa personer. Genom ändringen tryggas papperslösas rätt till nödvändig hälso- och sjukvård, såsom till exempel en trygg förlossning. Papperslösa människor är ofta i en särskilt utsatt och sårbar ställning. Därför är det extra viktigt att deras grundläggande rättigheter försvaras. Den här lösningen har sina brister men underlättar livet för många människor som befinner sig i en svår situation.
Guatemala: Bernardo Caal Xol äntligen frisläppt
Människorättsförsvararen och miljöaktivisten Bernardo Caal Xol i Guatemala frisläpptes efter fyra år i fängelset. Bernardo dömdes till ett fängelsestraff år 2018. Domen berodde endast på Bernardos fredliga försök att skydda markområden som tillhörde urbefolkningen Q’eqchi’ och hotades bli förstörda av två vattenkraftverk. Han borde aldrig ha suttit i fängelset.
Hundratusentals människor världen runt vädjade för att Bernardo ska frisläppas
Turkiet: Fabricerade domar förkastades
I Turkiet förkastade Högsta domstolen fabricerade domar mot Amnesty Internationals turkiska avdelnings hedersordförande Taner Kılıç, tidigare verksamhetsledare Idil Eser, samt Özlem Dalkıran och Günal Kursun. Dessa människorättsförsvarare åtalades för terrorism, trots att inga bevis presenterades.
Saudiarabien: Raif Badawi går fri
Den saudiska aktivisten och bloggaren Raif Badawi går äntligen fri efter tio år i fängelse. Tyvärr ålagde myndigheterna honom godtyckligt med ett reseförbud på tio år, som används för att tysta ner, skrämma upp och övervaka aktivister.
Det innebär att Amnestys arbete fortsätter: vi kräver att myndigheterna avlägsnar reseförbuden för Raif och andra aktivister som dömts på felaktiga grunder.
FN:s människorättsråd grundade en oberoende utredningsmekanism för att kartlägga människorättskränkningar i Iran
I september inleddes utbredda demonstrationer i Iran då kurdiska Jina (Mahsa) Amini dog efter att ha misshandlats av moralpolisen. Myndigheterna har kväst demonstrationerna med våld. Hundratals människor har dödats, fängslats och dömts till långa fängelsestraff – till och med till döden.
Genom en oberoende utredningsmekanism ska människorättskränkningar i Iran kartläggas, och på så sätt ska iranska regimen ställas till svars för sina gärningar och pressas att sätta stopp på upprepade människorättskränkningar och det förskräckliga blodbadet.
Amnesty har lobbat för mekanismen redan en lång tid, och efterlyste en utredningsmekanism genom en appell som undertecknades av över en miljon människor världen över. Bara i Finland fanns 10 700 undertecknare.
Amnesty offentliggjorde en rapport om den israeliska statens apartheidpolitik mot det palestinska folket
Rapporten grundar sig på utredningar och rättsliga analyser från två års tid. Den kommer med rekommendationer som Israel kan vidta för att börja avveckla sitt apartheidsystem och diskriminerande samhällsstrukturer samt segregeringen och förtrycket som upprätthåller apartheid.
Amnesty avslöjade otaliga hänsynslösa brott som ryska soldater gjort sig skyldiga till i Ukraina
Våra utredare har rapporterat om hur ryska soldaterna avrättat civila och bombat skolor och bostadshus. Våra opartiska utredningar hjälper informera världen om vad som sker mitt i kriget och ställa de skyldiga till svars för sina gärningar.
Vi har också samlat in bevis på de avskyvärda tvångsförflyttningar som ukrainarna utsatts för. Ryska soldater har tvingat civila lämna sina hem på områden som Ryssland ockuperat, vilket är entydigt förbjudet i internationell humanitär rätt. Därför kräver vi att FN utreder de tvångsförflyttningar som ryska trupperna gjort sig skyldiga till som brott mot mänskligheten.