Venäjän ihmisoikeustilanne on heikentynyt jo vuosikymmenien ajan. Hyökkäyssota Ukrainaan on vaikeuttanut tilannetta entisestään. Kansalaisyhteiskunta on ajettu ahtaalle ja vähemmistöryhmien tilanne Venäjällä on heikko. Moni puolustaa ihmisoikeuksia henkensä uhalla. Samaan aikaan Suomessa suunnitellaan aitaa itäiselle rajalle ja tehdään lakimuutoksia, joilla voidaan rajata merkittävästi mahdollisuuksia turvapaikan hakemiseen.
Venäjän ihmisoikeustilanteen kriittisyyttä on vaikeaa liioitella. Vain tämän vuoden aikana viranomaiset ovat pidättäneet kymmeniä tuhansia mielenosoittajia, lukuisat järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa ja itsenäisen median toiminta on tehty käytännössä mahdottomaksi.
Hyökkäyssota Ukrainaan on kaventanut kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia entisestään. Ihmisoikeuspuolustajien lisäksi myös muut ryhmät, kuten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, ovat vakavien ihmisoikeusloukkausten vaarassa.
Venäjän ihmisoikeusloukkaukset ennen hyökkäyssotaa
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjitään yhä laajalti vuonna 2013 hyväksytyn “homopropaganda”-lainsäädännön nojalla, jota kiristettiin entisestään vuonna 2022. Alun perin laki kielsi esittämästä “ei-perinteistä” seksuaalista sisältöä alaikäisille. Tänä vuonna lakia kiristettiin siten, että sisällön esittäminen on kiellettyä kaikille ikäryhmille. Todellisuudessa lakia on tähänkin asti sovellettu kieltämään seksuaalivähemmistöistä kertova media ja kulttuuri sekä julkinen seksuaalivähemmistöön kuuluminen. Monet seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat paenneet Venäjältä.
Naisiin kohdistuva väkivalta on hälyttävän laaja ilmiö Venäjällä. Naisjärjestöjen tutkimuksen mukaan 66 prosenttia murhatuista naisista olivat lähisuhdeväkivallan uhreja vuosien 2011 ja 2019 välisenä aikana. Venäjän hallinto ei ole toteuttanut lainsäädännössä merkittäviä parannuksia tilanteen hyväksi. Pandemia on pahentanut lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden ihmisten tilanteita entisestään.
Jehovan todistajia on vainottu Venäjällä jo vuosia. Vuonna 2017 Venäjä luokitteli Jehovan todistajat äärijärjestöksi ja sen virallinen toiminta kiellettiin. Vuonna 2019 Suomesta turvapaikkaa hakeneista venäläisistä yli 100 oli Jehovan todistajia.
Venäjällä vallitsee rankaisemattomuuden kulttuuri. Esimerkiksi ihmisoikeuspuolustajiin ja toimittajiin kohdistuneet rikokset jäävät usein rankaisematta. Lisäksi säilöönotettuja ja pidätettyjä ihmisiä kidutetaan usein ja tekijöitä rankaistaan harvoin. Vuonna 2021 aktivistiryhmä vuosi julkisuuteen videomateriaalia vankien kidutuksesta ja raiskauksista. Videomateriaalin vuotajaan, Sergei Savelyeviin, kohdistuneet uhkaukset pakottivat hänet pakenemaan Venäjältä.
Myös turvapaikanhakijoita kaltoinkohdellaan ja palautetaan mielivaltaisesti. Lisäksi tahdonvastaisista katoamisista raportoidaan yhä erityisesti Tsetsenian alueella.
Venäjän kansalaisyhteiskunnan kriisi kuluneen vuoden aikana
Vuoden 2022 aikana Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja itsenäisen median toimintatila on kiristetty olemattomiin.
Kuluneen vuoden aikana Venäjän lainsäädäntöä ja säännöksiä on järjestelmällisesti uudistettu rajoittamaan kokoontumisvapautta ja sananvapautta. Uudistuksien myötä mikä tahansa sodanvastainen sisältö voi johtaa pitkään vankeustuomioon ja mielenosoituksia ovat käytännössä mahdotonta järjestää. Suuri osa Venäjällä toimineista ihmisoikeusjärjestöistä on joutunut lopettamaan toimintansa ja kymmeniä tuhansia ihmisiä on pidätetty mielenosoituksissa tämän vuoden aikana.
Myös itsenäisen median työstä on tehty äärimmäisen vaarallista ja hankalaa. Useat itsenäiset mediatalot ovat joko vapaaehtoisesti tai pakon edessä joutuneet lopettamaan toimintansa. Lisäksi toimittajia uhkaillaan ja rankaistaan esimerkiksi mielenosoitusten raportoinnista. Venäläisten toimittajien työ on elinehto tiedonsaannille Venäjän tilanteesta muualle maailmaan. Monet toimittajat voivat jatkaa työtään vain maan rajojen ulkopuolella.
Venäläinen aktivismi ei siitä huolimatta ole kadonnut. Venäjällä on toiminut ja toimii yhä lukuisia ruohonjuuritason järjestöjä ja aktivistiryhmittymiä. Suuren profiilin hallintoa vastustavista toimijoista moni muistaa Pussy Riotin ja tuntee Navalnyin oppositioliikkeen. Venäjän sinnikkäästä aktivismista voi lukea lisää täältä.
Venäläiset ihmisoikeuspuolustajat, aktivistit ja aseistakieltäytyjät ovat ilmeisessä vaarassa. Esimerkiksi sadat toimittajat ovat jo joutuneet lähtemään Venäjältä. Venäjällä on vaarallista lukuisille muillekin ihmisille etenkin hyökkäyssodan kiristämässä tilanteessa.
Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus
Samaan aikaan, kun Venäjän ihmisoikeustilanne heikkenee, Suomessa edistetään lakimuutoksia, jotka mahdollistavat turvapaikanhaun merkittävän rajoittamisen sekä rakennetaan aitaa itäiselle rajalle sen sulkemiseksi. Raja-aidat ympäri maailmaa ovat osoittautuneet hyödyttömiksi ja lisänneet merkittävästi turvapaikanhakijoihin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia. Amnesty on kirjoittanut raja-aitojen väkivaltaisesta historiasta täällä.
Suomeen suunnitteilla olevalla itäinen raja-aita vaikuttaa erityisesti venäläisten turvapaikanhakijoiden pääsyyn Suomen alueelle. Niin venäläisillä ihmisillä kuin jokaisella muullakin on oikeus hakea turvapaikkaa, myös Suomesta.
Lainsäädännön ja turvapaikkapolitiikan vaikutuksia on täysin hyväksymätöntä rajata rankaisemaan vain tiettyä ihmisryhmää. Turvapaikan hakeminen on keskeinen ihmisoikeus. Raja-aidat ja turvapaikanhaun mahdollisuuksien kaventaminen kurittavat väistämättä jokaista turvaa tarvitsevaa ihmistä. Suomella on velvollisuus varmistaa turvaa hakevien pääsy turvapaikanhakuprosessiin.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!