Amnesty International julkaisi 4.8. raportin Ukrainan joukkojen kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisista toimintatavoista, jotka ovat vaarantaneet siviilejä Venäjän hyökätessä maahan. Amnesty tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan, eikä pidä Ukrainan joukkoja vastuullisena Venäjän joukkojen summittaisista iskuista.
Amnesty tuomitsee Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja on vaatinut sotatoimien lopettamista sodan ensimmäisistä päivistä saakka. Amnesty on tehnyt Venäjän joukkojen mahdollisista sotarikoksista yli 20 julkaisua.
Amnesty on myös toistuvasti kumonnut Venäjän valheellisen ja sensuurin värittämän narratiivin sodasta. Tutkimukset Venäjän toimista Ukrainassa jatkuvat edelleen. Olemme myös keränneet todisteita Venäjän systemaattisesta sorrosta sotaa vastustaneita toimittajia, aktivisteja, opettajia ja kriitikkoja kohtaan.
Samalla Amnestyn tutkijat ovat keränneet aineistoa Ukrainan joukkojen toiminnasta ja julkaisimme aiheesta tiedotteen torstaina 4. elokuuta 2022. Tiedote perustui kattavaan raporttiin, johon tutkijamme keräsivät todistusaineistoa 19 eri kylästä ja kaupungista. Raportin mukaan Ukrainan joukot ovat asemoituneet lähelle siviiliasutusta ja perustaneet tukikohtia muun muassa kouluihin ja sairaaloihin.
Ukrainan joukot eivät tehneet riittävästi kansainvälisen humanitaarisen oikeuden edellyttämiä toimenpiteitä siviilien suojelemiseksi ja evakuoimiseksi. Amnestyn kokeneet kriisitutkijat tekivät omia havaintojaan ja haastattelivat lukuisia paikallisia ihmisiä, jotka eivät olleet saaneet kehotusta poistua alueelta. Tämän myötä siviilit ovat olleet vaarassa joutua Venäjän vastahyökkäysten keskelle.
Raportti, joka sisältää tarkkoja maantieteellisiä koordinaatteja, kuvia ja karttoja, toimitettiin kokonaisuudessaan Ukrainan hallitukselle, mutta siitä ei tehty julkista, jottei Venäjän hallitus hyötyisi yksityiskohtaisista tiedoista.
Ennen Amnestyn raportin julkaisua myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ja Human Rights Watch ovat julkaisseet vastaavia arvioita Ukrainan joukkojen toimintatavoista.
Amnestyn raportti ja sen johtopäätökset on tehty kansainvälisen humanitaarisen oikeuden pohjalta. Sen mukaan kaikkien konfliktien osapuolien on vältettävä kaikin tavoin tukikohtien perustamista tiheästi asutuille alueille. Mikäli tämä ei ole mahdollista, siviilit täytyy evakuoida alueelta. Sodan lakien tarkoitus on suojella siviilejä ja siksi Amnesty ajaa niiden noudattamista.
Raportti on saanut kriittistä palautetta, mutta seisomme sen tulosten takana. Sitä vastoin tunnustamme, että julkaisuun liittyvä viestintä oli puutteellista ja epäonnistunutta. Pyydämme sitä anteeksi. Raporttiin perustunut tiedote ei kertonut riittävästi raportin sisällöstä. Lisäksi tiedotteesta puuttui laajempi asiayhteys Venäjän hyökkäyssotaan sekä Venäjän joukkojen tekemiin sotarikoksiin ja loukkauksiin. Emme tuoneet riittävän selkeästi esille, että tuomitsemme Venäjän hyökkäyssodan ja että se on alueella tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten keskeisin aiheuttaja. Raportin julkaisua ja sen viestintää tullaan arvioimaan sisäisesti.
Siviilien suojelu ja ihmisoikeuksien puolustaminen on Amnestyn ensisijainen prioriteetti kaikissa konflikteissa. Amnesty vaatii kaikkia hallituksia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojelemaan siviilejä. Amnesty ei pidä Ukrainan joukkoja vastuullisena Venäjän joukkojen summittaisista iskuista, sotarikoksista tai loukkauksista, joilla on ollut valtava vaikutus siviileihin.
Itsenäisyys ja riippumattomuus ovat Amnestyn arvojen ytimessä. Me tutkimme ja paljastamme ihmisoikeusloukkauksia riippumatta siitä, missä niitä tapahtuu, keihin loukkaukset kohdistuvat ja kuka niihin syyllistyy. Jos vaikenisimme Ukrainan joukkojen toimista, joista olemme keränneet todistusaineistoa, syyllistyisimme puolueellisuuteen itse.