Sudanin asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välisessä konfliktissa on kuollut ja loukkaantunut tuhansia siviilejä. Amnesty International vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa laajentamaan asevientikieltoa.
Sudanissa on kuollut ja loukkaantunut tuhansia siviilejä huhtikuussa 2023 alkaneessa konfliktissa. Amnesty Internationalin tuore raportti Death Came To Our Home: War Crimes and Civilian Suffering In Sudan kertoo tahallisista ja mielivaltaisista iskuista, joihin ovat syyllistyneet sekä Sudanin asevoimat että puolisotilaalliset RSF-joukot (Rapid Support Forces).
Raportti esittää todistusaineistoa myös naisiin ja tyttöihin kohdistetusta seksuaaliväkivallasta sekä siviilikohteisiin, kuten sairaaloihin ja kirkkoihin, kohdistetuista iskuista. Osa näistä iskuista ja muusta väkivallasta täyttää sotarikosten tunnusmerkistön.
Tahallisia iskuja siviilikohteisiin
Sekä Sudanin asevoimat että RSF-joukot ovat käyttäneet laajalle leviäviä räjähteitä tiheästi asutetuissa naapurustoissa. Siviilejä on kuollut ristitulessa. Yksi heistä on 26-vuotias lääkäri Ala’ Fawzi al-Mardi, joka kuoli kotonaan konfliktin syttymispäivänä 15. huhtikuuta. Ala’an tappanut luoti haavoitti vakavasti myös hänen äitiään.
“Luoti tuli olohuoneen ikkunasta läpi ja osui vaimoani kasvoihin. Se lävisti hänen kasvonsa ja kaulansa ja osui lopulta Ala’an rintaan. Hän kuoli välittömästi. Tuo yksi luoti tuhosi perheemme sekunneissa”, Ala’an isä Fawzi al-Mardi kertoo Amnestyn tutkijoille.
Siviilejä on kuollut ja loukkaantunut myös tahallisesti siviileihin ja siviilikohteisiin kohdistetuissa iskuissa. Useissa tilanteissa iskuista selviytyneet ja muut silminnäkijät ovat tunnistaneet tekijöiksi RSF-joukot.
13. toukokuuta RSF-joukot tunkeutuivat koptilaiseen kirkkoon ja ampuivat viisi papistoon kuulunutta siviiliä. Seuraavana päivänä RSF-joukkojen kanssa liittoutuneet arabimiliisit tappoivat 38-vuotiaan lääkäri Adam Zakaria Is’hagin ja 13 potilasta pienellä klinikalla El Geneinassa.
Asevientikieltoa on laajennettava
Amnesty International vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa laajentamaan asevientikieltoa koskemaan koko Sudania. Tällä hetkellä asevientikielto koskee ainoastaan Darfuria.
“Muiden maiden tulee vahvistaa Sudanille suunnattua humanitaarista tukea ja erityisesti Sudanin naapurimaiden on varmistettava, että niiden rajat ovat auki turvaa hakeville siviileille”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.
Amnesty International haastatteli raporttiin 181 ihmistä. Suurin osa haastatteluista tehtiin itäisessä Tšadissa kesäkuussa 2023 ja etänä puhelimitse. Tutkijat hyödynsivät myös audiovisuaalista materiaalia ja satelliittikuvia.
Sekä Sudanin asevoimat että RSF-joukot vastasivat Amnestylle noudattavansa kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja syyttivät toista osapuolta ihmisoikeusloukkauksista.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!