Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ovat Suomessa korkeat muihin pohjoismaihin verrattuna. Korkeat asiakasmaksut muodostavat pienituloisille usein esteen palveluiden käytössä ja aiheuttavat taloudellista ahdinkoa. Ne myös lisäävät eriarvoisuutta. Hallituksen täytyy varmistaa, että jokaisen oikeus terveydenhuoltoon toteutuu varallisuudesta riippumatta.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden korkeat asiakasmaksut ja vaikeudet hoidon saamisessa lisäävät eriarvoisuutta Suomessa. Korkeat asiakasmaksut muodostavat pienituloisille ihmisille usein esteen palveluiden käytössä sekä syventävät terveysongelmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselytutkimuksen mukaan korkeat asiakasmaksut ovat haitanneet useamman kuin joka kolmannen terveyspalveluiden saantia. Lähes joka toisella korkeat asiakasmaksut ovat haitanneet sosiaalipalveluiden saantia. Suomessa asiakasmaksujen taso on korkea verrattuna muihin pohjoismaihin.
Korkeat asiakasmaksut aiheuttavat monelle pienituloiselle myös taloudellista ahdinkoa. Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja menee huomattavan paljon ulosottoon. Vuonna 2023 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja meni ulosottoon yli 440 000 kappaletta. Ulosottojen määrä oli viime vuonna yli kaksinkertainen vuoteen 2012 verrattuna, jolloin ulosottoja oli 180 000.
Koko maan ulosottotilastot piilottavat taakseen alueellisia eroja. Esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointialueella asiakasmaksujen ulosottoja oli viime vuonna yli 40 000, mikä on yli yhdeksän prosenttia kaikista asiakasmaksujen ulosotoista. Päijät-Hämeen väestö on alle neljä prosenttia koko maan väestöstä. Eniten asiakasmaksujen ulosottoja oli Pirkanmaalla.
Asiakasmaksujen korottaminen lisää taloudellista ahdinkoa
Tänä vuonna asiakasmaksut nousevat entisestään, sillä hallitus päätti korottaa korkeimpia sallittuja asiakasmaksujen tasoja. Hallitus myös suunnittelee hyvinvointialueiden asiakasmaksujen yhtenäistämistä kansallisesti, minkä odotetaan nostavan maksujen tasoa entisestään.
Asiakasmaksujen korottaminen ja hallituksen mittavat sosiaaliturvaleikkaukset nostavat entisestään pienituloisten suomalaisten julkisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden käytön kynnystä. Korotukset tapahtuvat aikana, jolloin monia pienituloisia kurittavat sekä laajat sosiaaliturvaleikkaukset että elinkustannusten nousu. Asiakasmaksujen korottaminen voi ajaa yhä useamman ulosoton piiriin ja taloudelliseen ahdinkoon.
“Vaikka on selvää, etteivät hyvinvointialueet pysty maksujen korotuksilla paikkaamaan raskaita alijäämiään, lähes kaikilla alueilla on käytössä korkeimmat mahdolliset maksut. Siksi tarvitaan valtakunnallisia ratkaisuja turvaamaan pienituloisten pääsy palveluihin”, sanoo Amnestyn asiantuntija Mariko Sato.
Hallituksella on velvollisuus turvata oikeus terveyteen
Asiakasmaksujen noustessa ja pienituloisten taloudellisen ahdingon syventyessä hallituksen on välttämätöntä varmistaa, että jokaisen oikeus terveydenhuoltoon toteutuu varallisuudesta riippumatta. Oikeus terveyteen on ihmisoikeus ja valtioilla on velvollisuus turvata sen toteutuminen.
Petteri Orpon hallitus korotti Kela-korvauksia, millä hallituksen mukaan halutaan helpottaa ihmisten pääsyä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Kela-korvausten korottaminen ei juurikaan helpota pienituloisten ihmisten pääsyä terveydenhuoltopalveluihin. Korotuksesta hyötyvät ensisijaisesti ne, joilla on jo ollut varaa käyttää yksityisiä terveyspalveluita. Jo nykyisellään ylimpiin tuloryhmiin kuuluvat käyttävät terveydenhuoltopalveluita enemmän kuin alimpiin tuloryhmiin kuuluvat.
Hallituksen on välttämätöntä edistää pienituloisten ihmisten pääsyä tarvitsemiinsa terveydenhuoltopalveluihin. Perusterveydenhuolto tarvitsee riittävät resurssit. Suomi on jo pitkään rahoittanut julkista terveydenhuoltoa bkt-osuudella mitattuna vähemmän kuin EU- ja pohjoismaat keskimäärin. Myös asiakasmaksulainsäädäntöä täytyy uudistaa, jotta voidaan varmistaa kohtuuhintaiset palvelut kaikille. Jokaisen täytyy saada laadukasta ja kohtuuhintaista hoitoa silloin kun sitä tarvitsee, varallisuudesta riippumatta.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!