Ihmisoikeustyön hedelmät korjataan usein pitkän vaikutustyön ja mobilisaation saattelemana eikä ala tunne pikavoittoja. Useimmiten onnistumiset ja hyvät uutiset tulevat ripotellen. Onneksi on kuitenkin viime viikkojen kaltaisia ajanjaksoja, jolloin onnistumiset toisensa perään pakottavat viestintätiimin pohtimaan, että miten saamme nämä kaikki tukijoidemme nähtäväksi. Tässä vastauksemme: olkaa hyvä, viisi upeaa voittoa viime viikoilta!
1. Irlannin aborttilaista on viimein tulossa kansanäänestys!
Tammikuussa luimme ilouutisen: Irlannin aborttilaista on viimein tulossa kansanäänestys! Irlannin aborttilaki on yksi maailman tiukimmista. Se sallii abortin ainoastaan silloin, jos raskaus uhkaa naisen henkeä. Tilanne ei ole silti ihanteellinen – ihmisoikeuskysymyksiä ei tulisi alistaa kansanäänestyksille. Mutta tämä on iso ja merkittävä askel oikeaan suuntaan. Siihen, että jokainen nainen ja tyttö voi päättää itse omasta kehostaan, elämästään ja tulevaisuudestaan.
Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että Irlannissa ylivoimainen enemmistö kannattaa lain lieventämistä. Amnestyn Irlannin osasto kampanjoi asiasta kansanäänestyksen alla ja me tuemme heitä. Kansanäänestys on tarkoitus pitää toukokuussa.
2. Eskinder Nega on vihdoin vapaa!
Heti perään saimme kuulla, että etiopialainen toimittaja Eskinder Nega on vapautumassa seitsemän vuoden vankeuden jälkeen yhdessä 746 muun vangitun kanssa. Hänet tuomittiin 18 vuoden vankeuteen kesällä 2012 syytettynä terrorismista. Syytökset olivat perusteettomia ja oikeudenkäynti epäoikeudenmukainen. Todellisuudessa hänen tuomionsa liittyi sananvapauden puolustamiseen. Ilo loppui lyhyeen, sillä Eskinder kieltäytyi allekirjoittamasta väärää tunnustusta vapautumista vastaan. Hänen olisi tullut siis virheellisesti myöntää toimineensa järjestössä, jonka hallitus on luokitellut terrostiryhmäksi. Myös useat muut vangit kieltäytyivät allekirjoittamasta väärää tunnustusta vapautumista vastaan. Mutta, muutaman päivän kuluttua Eskinder käveli vapauteen!
Eskinderin tarina on koskettanut meitä syvästi. Ihmisoikeuskasvatuksen asiantuntina Emma Åman puki mietteitään sanoiksi: “Kun aloitin Amnestyllä harjoittelijana vuonna 2013, tuli Eskinder Negan tarina ja Etiopian kansalaisyhteiskunnan tilanne varsin tutuksi. Vuotta aiemmin Eskinder oli tuomittu 18 vuodeksi vankeuteen hallituksen arvostelemisesta ja sananvapauden puolustamisesta. Ennen tuomiota hän oli ollut jo useasti pidätettynä toimittajan työnsä takia, mutta se ei ollut työtä hidastanut. Silti, 18 vuotta on jopa ajatuksena ihan kamalan pitkä aika. Eskinderin kohtalo saa mietteliääksi: kaiken sen ajan, jonka olen itse ollut Amnestyllä, poissa Amnestyltä, opiskellut, valmistunut, matkustanut ja harrastanut, Eskinder on ollut vankilassa. Mutta nyt odotus on ohi ja Eskinder on vapaa! Nämä ovat ihan parhaita päiviä!”
3. Ali Feruz pääsi vapauteen
Eskinder Negan vapautumisen jälkeen ilakoimme ihmisoikeusaktivisti ja Novaja Gazeta -lehden toimittaja Ali Feruzin vapautumisen puolesta. Hänet pidätettiin Venäjällä viime vuoden maaliskuussa maahanmuuttoon liittyvistä syistä. Vielä kesällä häntä uhkasi palautus Uzbekistaniin, jossa homoseksuaalisuus on rikos. Tämä olisi altistanut hänet vakaville ihmisoikeusloukkauksille. Elokuussa Moskovan kaupungin tuomioistuin peruutti päätöksen palautuksesta, mutta päätti pitää Feruzin vangittuna Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyn ajaksi. Nyt Ali vihdoin käveli vapauteen!
4. Hengästyttävän hyvät uutiset eivät suinkaan jääneet siihen!
Teodora del Carmen Vásquezin vapautettiin kymmenen vuoden vankeuden jälkeen! Hänet tuomittiin 30 vuoden vankeuteen vuonna 2008 keskenmenon takia. Teimme Teodoran puolesta töitä usean vuoden ajan ja hänen vapautumisensa on suuri voitto, lupaus paremmasta ja osoitus liikkeemme voimasta: kun yhdistämme voimamme, maailmaa muuttuu ympärillämme. El Salvadorissa keskenmeno on edelleen rikos. Keskenmenon saaneita naisia syytetään rutiininomaisesta ”abortista”. Jatkamme edelleen työtä, jotta aborttilaki muuttuu!
5. Lakivaliokunta esittää eduskunnalle, että äitiyslaki hyväksytään
Ja lopuksi, lakivaliokunta hyväksyi viime viikolla äitiyslakimietinnön ja esittää eduskunnalle, että äitiyslaki hyväksytään! Äitiyslaki tarkoittaa sitä, että naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi jatkossa isyyden tunnustamisen tavoin neuvolassa, ilman pitkää adoptioprosessia.
Jokaisella lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa mahdollisimman varhain. Nyt eduskunnan tulee tehdä ihmisoikeusmyönteinen päätös ja hyväksyä äitiyslaki, jotta naisparien lapsille saadaan samat oikeudet kuin heteroparien lapsille.