Kalastusalus Adriana upposi kesäkuussa Välimerellä ja satojen ihmisten pelätään hukkuneen. Alukselta selvinneiden ja Kreikan viranomaisten kertomukset onnettomuutta edeltäneistä tunneista ovat täysin ristiriitaiset. Tapahtumista pitää tehdä riippumaton ja itsenäinen selvitys, sanovat Amnesty International ja Human Rights Watch.
Kalastusalus Adrianan kyydissä oli arviolta 750 ihmistä, kun se joutui merihätään ja upposi Pylosin rannikolla 14. kesäkuuta. Vain 104 ihmistä selvisi hengissä.
Moni onnettomuudesta selvinnyt on kertonut myöhemmin, että Kreikan rannikkovartioston vene hinasi alusta ja lopulta aiheutti kuolettavan onnettomuuden. Kreikan viranomaiset ovat kiistäneet väitteet.
Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin (HRW) asiantuntijat vierailivat Kreikassa 4.–13. heinäkuuta. Järjestöt pyrkivät selvittämään, millaisissa olosuhteissa onnettomuus tapahtui ja tuomaan oikeutta onnettomuudessa menehtyneille ja heidän perheilleen. Tutkijat haastattelivat 19 selviytynyttä, kadonneiden sukulaisia, kansalaisjärjestöjen edustajia, YK:n edustajia sekä Kreikan rannikkovartiostoa ja poliisia.
Toistuviin avunpyyntöihin ei vastattu
Onnettomuudesta selviytyneet kertovat, että paikalle lähetetty Kreikan rannikkovartioston alus kiinnitti Adrianaan köyden ja alkoi hinata alusta. Hinaaminen alkoi keikuttaa alusta ja lopulta kaatoi sen. Selviytyjien mukaan aluksen kyydissä olleet pyysivät satelliittipuhelimilla toistuvasti viranomaisia pelastamaan heidät alukselta jo tunteja ennen onnettomuutta.
Kreikan rannikkovartioston mukaan yksittäiset ihmiset pyysivät ainoastaan ruokaa ja vettä, ja että ihmiset kertoivat matkaavansa kohti Italiaa. Rannikkovartiosto väittää lähestyneensä Adrianaa ja käyttäneensä köysiä arvioidakseen, haluavatko matkustajat apua. Rannikkovartioston mukaan matkustajat heittivät köyden takaisin ensimmäisten “neuvottelujen” jälkeen.
HRW:n ja Amnestyn tutkijoiden havainnot tukevat monien muiden luotettavien lähteiden havaintoja.
“Onnettomuudesta selvinneiden ja viranomaisten versiot tapahtuneesta ovat kylmäävän erilaiset. Kreikan viranomaisten ja kansainvälisen yhteisön tulee varmistaa, että tapahtumista tehdään riippumaton tutkinta, jotta totuus saadaan selville ja onnettomuuden uhrit sekä heidän perheensä saavat oikeutta”, sanoo HRW:n aluejohtaja Judith Sunderland.
Muiden maiden täytyy tukea Kreikkaa tapahtumien tutkinnassa
Kreikan viranomaiset ovat jo vuosia epäonnistuneet saattamaan laittomiin ja väkivaltaisiin pushbackeihin syyllistyneitä vastuuseen. Kreikan viranomaisten tulee hakea ja ottaa vastaan kansainvälistä apua Adrianan uppoamisen tutkintaan.
Kreikan viranomaiset ovat aloittaneet tapahtumista kaksi rikostutkintaa, joista toinen kohdistuu epäiltyihin ihmissalakuljettajiin ja toinen rannikkovartioston toimiin. Näiden tutkintojen täytyy olla riippumattomia, itsenäisiä ja tehokkaita. Kreikan korkeimman oikeuden syyttäjän tulee valvoa tutkintaa uskottavuuden takaamiseksi.
Tutkinnan pitäisi pystyä selvittämään, mitkä tekijät vaikuttivat Adrianan uppoamiseen ja millaiset tekijät viivästyttivät pelastustoimenpiteitä. Tutkinnassa täytyy haastatella jokaista onnettomuudesta selviytynyttä ihmistä turvallisissa ja luotettavissa oloissa.
Kreikan rannikkovartioston, Euroopan meri- ja rajavartiovirasto Frontexin, tapahtumapaikalla olleiden kapteenien ja miehistön sekä muiden tapahtumiin osallistuneiden on osallistuttava tutkintaan.
“EU:n on varmistettava, että tämä on viimeinen eikä viimeisin suuronnettomuus Välimerellä. EU:n täytyy muuttaa rajakäytäntöjään ja luoda turvapaikanhakijoille, pakolaisille sekä siirtolaisille turvallisia reittejä Eurooppaan”, sanoo Amnestyn tutkimusasiantuntija Eshter Major.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!