Amnesty on pöyristynyt suomalaisen, slovakialaisen ja yhdeksän bulgarialaisen ihmisoikeusaktivistin useita päiviä kestäneestä pidätyksestä Serbiassa. Pidätyksen syynä vaikuttaa olleen viranomaisten pyrkimys estää rauhanomainen mielenilmaus.
Pidätetyt olivat Amnestyn saamien tietojen mukaan matkustaneet Serbiaan osallistuakseen rauhanomaiseen mielenilmaukseen Kiinan viranomaisten Falun Gongin harjoittajiin kohdistamaa vainoa vastaan. Mielenilmaus oli tarkoitus järjestää samaan aikaan kun Keski- ja Itä-Euroopan ja Kiinan johtajat kokoontuivat Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Poliisi haki aktivistit heidän hotelliltaan ja pidätti heidät.
Poliisi kielsi suunnitellun mielenilmauksen Kiinan hallituksen politiikkaa vastaan muutama päivä sitten. Mielenilmauksen järjestäjälle ei kerrottu kiellon perusteita.
Vangittujen aktivistien lisäksi kahdelta Suomesta matkustaneelta aktivistilta estettiin maahan pääsy lentokentällä. Amnestyn tietojen mukaan lentokentän viranomaisilla oli nimilista, jonka perusteella Suomesta matkustaneet aktivistit käännytettiin välittömästi paluulennolle. Heille kerrottiin yhdentoista muun aktivistin pidättämisestä vasta myöhemmin.
Perusteeton pidätys oli hänelle erityisen kuormittava
Yksi vangituista, Suomen kansalainen Lihua Lan, pääsi Serbiaan, mutta hänet pidätettiin joulukuun 15. päivänä hotellillaan. Hänet vietiin pidätyskeskukseen Padinska Skelaan. Hänelle kerrottiin, ettei häntä aiota vapauttaa ennen tämän viikon perjantaita, jolloin hänellä on paluulento. Hänet kuitenkin vapautettiin päivää aiemmin. Perusteeton pidätys oli hänelle erityisen kuormittava, sillä hän on aiemmin ollut Kiinassa vankilassa Falun Gongin harjoittamisen vuoksi.
Amnesty Internationalin mukaan hänellä oli tarvittavat matkustusasiakirjat, mutta häntä ja muita pidätettyjä pidettiin vangittuna ulkomaalaislain artiklan 49 nojalla. Laki koskee ”ulkomaalaista, jota ei voi väkisin ja välittömästi poistaa maasta tai ulkomaalaista, jonka henkilöllisyyttä ei voi todistaa tai jolla ei ole tarvittavia matkustusasiakirjoja”.
Muut pidätetyt poistettiin maasta heidän oltuaan pidätettynä kolme päivää.
Ihmisoikeusjärjestö YUCOM:in (Lawyers Committee for Human Rights) edustajat pyysivät sisäministeriltä ja oikeusministeriltä tietoja oikeustoimista pidätettyjä vastaan.
Amnesty Internationalin mukaan Serbian viranomaiset toimivat laittomasti pidättäessään aktivistit pelkästään sillä perusteella, että heidän aikomuksenaan oli käyttää oikeuttaan kokoontua rauhanomaisesti. Amnesty vaatii Serbian viranomaisia vapauttamaan pidätetyt välittömästi.