Tilanne oli niin sydäntä särkevä, että sitä oli lähes mahdotonta käsittää. Huhtikuussa kuulimme Paraguaysta uutisen, jonka mukaan isäpuolensa toistuvasti raiskaama tyttö oli raskaana. Hän oli silloin vasta 10-vuotias.
Vaikka tyttö oli viety useasti sairaalaan neljänä ensimmäisenä raskauskuukautena, hänen raskautensa huomattiin vasta huhtikuussa. Kun tytön äiti sai kuulla järkyttävät uutiset, hän anoi viranomaisilta mahdollisuutta aborttiin. Mutta kuten äidin kanne hänen tyttärensä hyväksikäyttäjää vastaan, myös tämä anomus kaikui kuuroille korville. Viranomaiset kieltäytyivät antamasta lupaa aborttiin, ja siirsivät tytön sen sijaan nuorille äideille tarkoitettuun sairaalaan.
Syy? Paraguayssa, kuten monissa Etelä-Amerikan maissa, on hyvin tiukka aborttilaki, joka sallii abortin ainoastaan, jos raskaana olevan naisen henki on vaarassa. Viranomaiset päättivät, että 10-vuotiaan tytön kohdalla kyse ei ole hengenvaarasta, vaikka raskaus sisältää lukuisia riskejä niin nuoren tytön fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Kansainvälisestä ja kansallisesta paineesta huolimatta viranomaiset eivät hievahtaneet kannassaan.
Nyt 11-vuotiaalle tytölle tehtiin viime viikolla keisarinleikkaus. Kaikeksi onneksi sekä tyttö että vastasyntynyt voivat olosuhteisiin nähden hyvin.
Pelkkiä lastentekokoneita järjestelmän silmissä
Kuten arvata saattaa, Paraguayn julman aborttilain kannattajat puhkesivat suosionosoituksiin väittäen tapahtuneen todistavan, että jopa näin nuoret tytöt voivat saattaa raskauden riskittömästi loppuun. He eivät voisi olla enempää väärässä.
Tytön jääminen henkiin ei hyvitä niitä törkeitä laiminlyöntejä, joihin Paraguayn viranomaiset syyllistyivät. He tietoisesti päättivät leikitellä tytön terveydellä, elämällä ja koskemattomuudella.
Viranomaiset tietoisesti päättivät leikitellä tytön terveydellä, elämällä ja koskemattomuudella.
Lukuisat asiantuntijat ovat huomauttaneet ilmiselvistä vaaroista ja mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista, joita raskaudella voi olla tytön terveydelle: sairaalan johtaja, joka ensimmäiseksi huomasi raskauden; lääkärien tutkintalautakunta, joka seuraavaksi arvioi tytön tilannetta; eri YK:n elimet sekä Amerikan ihmisoikeuskomissio.
Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan äitiyskuolleisuuden riski on neljä kertaa korkeampi alle 16-vuotiaiden raskaana olevien naisten keskuudessa kuin parikymppisten. Fyysiset ja psyykkiset terveysongelmat ovat myös merkittävästi yleisempiä nuorina tyttöinä äidiksi tulleilla.
Kuukausia Paraguayn viranomaiset sivuuttivat nämä faktat ja kansainvälisen paineen pakottaen tytön saattamaan raskauden loppuun. Viranomaiset tekivät tämän päätöksen oman henkilökohtaisen vakaumuksensa perusteella ja kapean laintulkinnan myötävaikutuksella. Tämä laintulkinta sivuuttaa kokonaan sen, että raskauden loppuunsaattamisella voi olla fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia, jotka pitkällä tähtäimellä saattavat uhata tytön henkeä.
Viranomaisten järkyttävän julma tapa kohdella 10-vuotiasta raiskauksen uhria muistuttaa kidutusta.
Viranomaisten järkyttävän julma tapa kohdella 10-vuotiasta raiskauksen uhria muistuttaa kidutusta. Useat tutkimukset todistavat, että raiskauksen seurauksena raskaaksi tulleet tytöt ja naiset kokevat merkittävää fyysistä ja psyykkistä tuskaa, jos heidät pakotetaan viemään raskaus päätökseen. Se määritellään myös vakavaksi ihmisoikeusloukkaukseksi esimerkiksi YK:n kidutuksen vastaisen erityisraportoijan toimesta. Ihmisoikeusnormit ovat tässä suhteessa yksiselitteisiä: valtioiden tulisi taata mahdollisuus aborttiin tällaisissa tapauksissa.
Paraguayn alistavat aborttilait kumpuavat naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta järjestelmällisestä syrjinnästä. Maan oikeusjärjestelmä vaikuttaa näkevän naiset ja tytöt pelkkinä lastentekokoneina.
Abortin vastaiset lait iskevät kovimmin juuri kaikista köyhimpiin. Jos tyttö olisi ollut rikkaasta perheestä, hänellä olisi ollut varaa saada abortti yksityisklinikalta tai matkustaa ulkomaille sen perässä – kummassakaan tapauksessa yhteiskunta tuskin olisi puuttunut asiaan.
Abortin täyskielto tappaa naisia ja tyttöjä
Valitettavasti tämä ongelma ei rajoitu pelkästään Paraguayn rajojen sisäpuolelle. Monet Etelä-Amerikan maat loukkaavat rajoittavalla lainsäädännöllään tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia.
17. elokuuta on ”Esperancitan” kuoleman vuosipäivä. Esperancita oli 16-vuotias tyttö Dominikaanisesta tasavallasta, jolla diagnosoitiin leukemia, mutta jolle ei annettu hoitoa, sillä hän oli raskaana. Vuonna 2014 11-vuotiaalta tytöltä kiellettiin oikeus aborttiin Chilessä, vaikka raskaus oli seurausta raiskauksesta.
Chile ja Dominikaaninen tasavalta ovat kaksi esimerkkiä vain kourallisesta maita, joissa abortti on kriminalisoitu kokonaan. Kaikeksi onneksi Dominikaaninen tasavalta muutti rikoslakiaan joulukuussa 2014 lisätäkseen kolme poikkeusta abortin täyskieltoon. Uudistettu rikoslaki astuu voimaan tämän vuoden joulukuussa.
Samaan aikaan Chile on ottanut haparoivia, mutta tärkeitä ensiaskelia abortin dekriminalisoimiseksi tapauksissa, joissa raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta tai naisen hengen ollessa vaarassa tai kun sikiö on hengenvaarallisesti vahingoittunut.
Asettamalla henkilökohtaisen vakaumuksen ihmisoikeuksien edelle vaarannetaan ainoastaan lisää ihmishenkiä.
Paraguaylainen tyttö on onneksi elossa. Nyt ainoastaan aika näyttää, millaiset arvet tämä traaginen koettelemus hänelle jättää. Totuus kuitenkin on, että hänen tarinansa tulee olemaan aivan liian tavallinen, ellei Paraguay dekriminalisoi aborttia, takaa pääsyä ehkäisykeinoihin ja tietoon seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista nuorille tytöille.
Asettamalla henkilökohtaisen vakaumuksen ihmisoikeuksien edelle vaarannetaan ainoastaan lisää ihmishenkiä.
Teksti Erika Guevara. Kirjoittaja on Amnestyn Amerikan johtaja.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.