Lokakuun vallankumoukseksi kutsutut mielenosoitukset alkoivat Irakissa 1. lokakuuta. Työttömyyteen, heikkoihin julkisiin palveluihin ja korruptioon kyllästyneet ihmiset marssivat kaduille vaatimaan päättäjiltä mittavia uudistuksia. Virkavalta on reagoinut mielenosoituksiin väkivaltaisesti alusta alkaen.
Lokakuun alun jälkeen poliisi ja virkavaltaa tukeneet turvallisuusjoukot ovat yrittäneet hajottaa mielenosoituksia kohtuuttomalla voimalla. Tarkka-ampujat ovat ampuneet mielenosoittajia, väkijoukkoihin on heitetty sotilaskäyttöön tarkoitettuja kranaatteja ja poliisi on tehnyt mielivaltaisia pidätyksiä.
Reilun kuukauden aikana Irakissa on kuollut jo yli 300 mielenosoittajaa. Lisäksi tuhansia ihmisiä on loukkaantunut.
“Irakin hallituksella on velvollisuus suojella kansalaistensa oikeutta elämään ja vapautta osoittaa mieltään. Verilöylyn on loputtava ja syylliset saatettava oikeuden eteen”, sanoo Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Heba Morayef.
Hyökkäyksiä jopa sairaalatelttoihin
Tähän mennessä suurimmat mielenosoitukset on nähty Etelä-Irakissa sijaitsevassa Basrassa sekä pääkaupunki Bagdadissa.
Amnestyn tutkimusten mukaan useita ihmisiä on kuollut poliisin käyttämien kyynelkaasu- ja savukranaattien vuoksi. Sotilaskäyttöön tarkoitettuja kranaatteja on käytetty tavalla, joka on tehnyt niistä joukkojenhallintavälineiden sijasta tappavia aseita.
Sotilaskäyttöön tarkoitetut kranaatit ovat painavampia kuin tavalliset kranaatit. Tavallisesti kranaatit ammutaan ilmaan ja niiden avulla pyritään hallitsemaan väkijoukkoja. Irakin mielenosoituksissa kranaatteja on ammuttu suoraan väkijoukkoon ja tähdätty mielenosoittajia päähän tai vartaloon. Jotkut mielenosoittajista ovat kuolleet lähietäisyydeltä ammuttujen kyynelkaasukranaattien aiheuttamiin kallovammoihin. Lue lisää kranaateista täältä.
Virkavalta on hyökännyt myös telttoihin, joissa on hoidettu loukkaantuneita mielenosoittajia. Amnestyn haastattelema hoitaja kertoo nähneensä, miten poliisi heitti sairaalatelttaan kyynelkaasukanistereita, jonka jälkeen teltta syttyi tuleen. Hoitajat joutuivat pakenemaan palavasta teltasta, kantaen samalla loukkaantuneita turvaan.
Lukuisissa hyökkäyksissä on tuhoutunut tuhansien eurojen arvosta lääkintätarvikkeita.
Virkavallan voimankäyttöä on hillittävä
Irakin viranomaiset ovat pyrkineet rajoittamaan paikallisten mediatalojen uutisointia mielenosoituksista. Lisäksi viranomaiset ovat katkaisseet internetyhteyksiä ja rajoittaneet pääsyä sosiaaliseen mediaan.
Amnesty vaatii, että viranomaiset lopettavat väkivaltaiset hyökkäykset mielenosoittajia kohtaan ja turvaa mahdollisuuden rauhanomaiseen mielipiteiden ilmaisuun.
“Irakin viranomaisten lupaukset uudistuksista ja tapahtumien tutkimisesta kaikuvat tyhjinä, kun turvallisuusjoukot jatkavat mielenosoittajien ampumista ja tappamista. Viranomaisten täytyy panna piste tuhoisalle voimankäytölle välittömästi”, Amnestyn Heba Morayef toteaa.
Amnestyn Suomen osaston mielenosoitus 19.11.2019
Kokoonnumme Irakin suurlähetystölle Kulosaareen tiistaina 19. marraskuuta kello 15. Osastomme tukee irakilaisten oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen ja vaadimme, että virkavalta lopettaa tappavan voimankäytön välittömästi. Lue lisää tapahtumasta täältä.