Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, maan hallinto on ottanut käyttöön uutta rikoslainsäädäntöä vaientaakseen sotaa vastustavan kritiikin. Lakiuudistuksessa Venäjän hallinnon virallisesta linjasta poikkeavasta julkisesta puheesta voidaan tuomita jopa 15 vuodeksi vankeuteen.
Venäjä jatkaa sotaa Ukrainassa, ja painostaa yhä kovemmin myös kotimaassa sotaa sekä Venäjän joukkojen tekemiä sotarikoksia kritisoivia tahoja. Venäjän hallinto pyrkii kitkemään sodan vastaista liikettä ja keskustelua Venäjällä uusilla säännöksillä, jotka hyväksyttiin alle viikko sodan alkamisen jälkeen.
Uusien säännösten nojalla lukuisia ihmisiä voidaan tuomita vuosikausiksi vankeuteen Venäjällä esimerkiksi ”armeijaa koskevan valheellisen tiedon” levittämisestä. Syytettyjen joukossa on opiskelijoita, asianajajia, taiteilijoita sekä poliitikkoja. Sodan vastustamisesta syytettyjä henkilöitä on uusien säännösten nojalla tietojemme mukaan jopa noin 200.
Tiedon saatavuus ja jakaminen, sananvapaus ja kriittinen keskustelu ovat avaintekijöitä tehokkaan sodanvastaisen liikkeen rakentamisessa Venäjällä. Siksi sotaa ja Venäjän asevoimien väkivaltaa kritisoivia ääniä ei saa hiljentää.
Uusi lainsäädäntö Venäjän armeijaa koskevan tiedon levittämisestä – tausta ja täytäntöönpano
Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan 24.2.2022. Sotaa on kritisoitu laajamittaisesti myös Venäjällä sodan ensimmäisistä päivistä asti. Kymmenet tuhannet venäläiset ovat rauhanomaisesti protestoineet sekä kritisoineet sotaa sosiaalisessa mediassa. Venäjän hallinto on vastannut mielenilmauksiin pidättämällä mahdollisesti jopa yli 16 000 mielenosoittajaa ja kriitikkoa.
Hallinto on myös painostanut jäljelle jäänyttä itsenäistä mediaa. Useat mediatalot ja toimittajat ovat joutuneet lopettamaan työnsä, pakenemaan maasta tai mukauttamaan linjaansa Venäjän virallisen linjan mukaiseksi. Yhä useammat ihmisoikeusjärjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa tai niiden toimintaa on häiritty muilla tavoin. Amnestyn toimisto Moskovassa jouduttiin sulkemaan jo keväällä 2022.
Vain päiviä sodan alkamisen jälkeen 2.3. duuma otti uudestaan käsittelyyn neljä vuotta vanhan, tämänhetkisiin tapahtumiin liittymättömän lakiesityksen ja uudisti sen sisällön täysin. Tällä pyrittiin ohittamaan tavanomaisia lainsäädäntöprosessin vaiheita. Uudistettu lakiesitys sisälsi muun muassa artiklan ”tietoisesti valheellisen Venäjän asevoimia koskevan tiedon julkisesta levittämisestä”. Myös muut kaksi uutta artiklaa rajoittivat Venäjän hallinnon ja toimien kritisointia.
Lakimuutoksien jälkeen aloite hyväksyttiin molemmissa Venäjän duuman huoneissa ja sen allekirjoitti presidentti Vladimir Putin. Lakiesitys pantiin täytäntöön 4. maaliskuuta. Salamannopea prosessi esti julkisen keskustelun lakiuudistuksista ja osoitti, ettei hallinto sallisi kritiikkiä sodasta Ukrainassa.
Kolme viikkoa myöhemmin lainsäädäntöä uudistettiin vielä kerran. Tällä kertaa laissa kriminalisoitiin lisäksi minkä tahansa ulkomailla toimivan Venäjän valtion elimen kritisointi. Myös tämä uudistus pantiin täytäntöön yhtä pikaisesti.
Tekstin kirjoitushetkellä säädetyistä uusista rikoksista on käynnissä yli 80 rikostutkintaa vain asevoimien kritisointia koskevasta rikosnimikkeestä.
Uusi lainsäädäntö käytännössä ja Venäjän hallinnon sotanarratiivissa
Venäjän hallinto on sivuuttanut täysin raportit armeijansa tekemistä sotarikoksista sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista, tai pyrkinyt harhauttamaan huomion pois niistä. Sotakriitikoiden vangitseminen ja tiedonjakamisen kriminalisointi ovat tapoja, joilla Venäjän hallinto rakentaa narratiivia sodasta Venäjän sisällä.
Venäjän hallinnon ja viranomaisten lausunnot muodostavat Venäjän hallinnon virallisen linjan sodasta Ukrainassa, jota sovelletaan lain tulkinnassa ja julkisen puheen sensuurissa. Nämä lausunnot ovat joskus ristiriidassa myös keskenään ja sisältävät usein harhaanjohtavaa tai väärää tietoa. Laajalti tunnettuihin ja yleisesti hyväksyttyihin tosiasioihinkin viittaaminen voi olla vakava rikos, mikäli se on ristiriidassa hallinnon virallisen linjan kanssa.
Niissä rikostapauksissa, jotka Amnesty on saanut tietoonsa, tapauksia selvittävät tahot eivät erottele, onko jaettu tieto tosiasiassa valheellista. Sen sijaan suurimmassa osassa tarkasteltuja tapauksia olennaista on, että kyseessä oleva tieto ei ole linjassa hallinnon lausuntojen kanssa. Lakiuudistukset rajoittavat räikeästi sananvapautta ja antavat Venäjän hallinnolle varsin laajan tulkintavapauden oikeustapauksissa.
Venäjän hallinto on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja niiden standardeihin, joihin sananvapauskin kuuluu. Sananvapaus on lisäksi taattu myös Venäjän omassa perustuslaissa. Venäjän armeija on toistuvasti loukannut Geneven sopimuksia ja etenkin sen yleisten määräyksien ensimmäistä artiklaa, joka koskee sopimuksen noudattamista. Kritiikin kriminalisointi pyrkii piilottamaan Venäjän armeijan tekemiä sotarikoksia ja välttämään vastuullisten tahojen rankaisemista. Tämä on ilmiselvästi Venäjää velvoittavien ihmisoikeusstandardien ja Venäjän oman perustuslain vastaista.
Vaadimme Venäjän hallintoa vapauttamaan rauhanomaisesti mieltään osoittaneet ja sananvapauttaan käyttäneet ihmiset välittömästi ja ehdoitta, sekä kumoamaan kaiken lainsäädännön, joka loukkaa sananvapautta.
Kansainvälistä yhteisöä peräänkuulutamme yhä käyttämään kaikkia käytettävissä olevia kansainvälisiä ja alueellisia mekanismeja Venäjän Ukrainassa suorittamien sotarikosten tutkimiseksi ja sotarikoksista vastuullisten tahojen saamiseksi vastuuseen.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!