Hyökkäykset ihmisiä, joilla on albinismi vastaan ovat kiihtyneet kaakkoisessa Afrikassa sijaitsevassa Malawissa. He joutuvat elämään jatkuvassa pelossa, sillä heidän ruumiinosiaan käytetään erilaisiin rituaaleihin.
Raporttimme mukaan Malawi on epäonnistunut suojelemaan ihmisiä, joilla on albinismi. Raportin mukaan väkivaltaiset hyökkäykset ovat kiihtyneet viimeisten kahden vuoden aikana. Pelkästään huhtikuussa murhattiin neljä ihmistä, joista yksi oli vasta vauva.
”Ennennäkemätön väkivallan aalto on johtanut siihen, että tämä haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä joutuu jatkuvasti pelkäämään henkensä puolesta. Malawin viranomaiset ovat jättäneet heidät ruumiinosia havittelevien rikollisryhmien armoille ”, Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo.
Marraskuun 2014 jälkeen on tiettävästi tapettu ainakin 18 ihmistä, joilla on albinismi. Lisäksi viisi siepattua on kadoksissa. Amnesty uskoo, että murhattuja on todellisuudessa huomattavasti enemmän, sillä monet syrjäseuduilla tapahtuneet tapaukset jäävät raportoimatta tai selvittämättä. Heidän luitaan myydään perinteisille ”parantajille” käytettäväksi erilaisiin taikakaluihin ja rituaaleihin. Niiden uskotaan tuovan muun muassa vaurautta ja onnea.
Väkivallan ja murhien lisäksi ihmiset, joilla on albinismi kohtaavat jatkuvaa syrjintää sekä yhteiskunnan taholta että yhteisöissään. He saavat osakseen solvauksia ja heidän pääsynsä julkisiin palveluihin voidaan estää. He kokevat syrjintää esimerkiksi koulujärjestelmässä. Monet ovat kuolleet ihosyöpään, sillä he eivät saa ennaltaehkäisevää tietoa tai aurinkovoidetta.
Murhaaja voi olla oma sukulainen
Erityisesti naiset ja lapset joutuvat murhien kohteiksi. Joskus tappaja on heidän oma sukulaisensa. Yksi huhtikuussa 2016 murhatuista oli 21-vuotias nainen Enelesi Nkhata, jonka sukulainen oli väittänyt löytäneensä hänelle työpaikan toiselta paikkakunnalta. Nkhata puukotettiin hengiltä. Hänen ruumiinsa löydettiin 14. huhtikuuta matalasta haudasta. Nkhatan kädet ja jalat oli irrotettu. Ainakin kymmenen miestä on pidätetty epäiltynä murhasta. Yksi heistä on Nkhatan sukulainen.
Toinen huhtikuussa kuollut uhri oli hieman alle kaksivuotias Whitney Chilumpha, joka oli nukkumassa kotonaan äitinsä kanssa, kun hänet vietiin. Muutamia päiviä myöhemmin läheiseltä kukkulalta löydettiin Chilumphan pääkallo, hampaita ja vaatteita. Murhasta epäillään viittä miestä, joista yksi on Chilumphan isä.
”Ihmiset kertovat minulle päin naamaa aikovansa myydä minut. Kerran minulle sanottiin, että olen kuuden miljoonan Malawin Kwachan (vajaan 9 000 euron) arvoinen”, 37-vuotias mies kertoi.
Viranomaiset ovat epäonnistuneet suojelemisessa
Malawin poliisi on kirjannut sitten marraskuun 2014 ainakin 69 rikosta, jotka ovat kohdistuneet ihmisiin, joilla on albinismi. Raporttimme mukaan poliisilla ei kuitenkaan ole riittävää koulutusta tai osaamista näiden rikosten tutkimiseen. Poliisilla ei ole myöskään riittävästi resursseja, jotta se kykenisi partioimaan riittävästi tai toimimaan tarpeeksi nopeasti.
Malawissa arvioidaan olevan noin 7 000–10 000 ihmistä, joilla on albinismi. He elävät jatkuvassa pelossa. Yksi nainen kuvaili, miten kiihtyneet hyökkäykset olivat muuttaneet hänen elämäänsä.
”Minut kasvatettiin ajattelemaan, että voin tehdä mitä vain. Nyt olen erittäin varovainen. En voi mennä vieraiden kyytiin. Aiemmin saatoin liikkua vailla pelkoa, mutta nyt minun on pakko mennä kotiin kello 17.30. En koe olevani turvassa.”
Vaadimme Malawin hallitusta suojelemaan erityistoimin ihmisiä, joilla on albinismi. Syrjäseuduille tarvitaan enemmän poliiseja, jotta he kykenisivät partioimaan kattavammin sekä toimimaan, kun iskuja tapahtuu. Hämäräksi jääneet rikokset pitäisi tutkia uudelleen puolueettomasti ja avoimesti. Epäillyt hyökkääjät pitää viedä oikeuteen.
”Poliisilla on velvollisuus suojella kaikkia ihmisiä. Kun hyökkäyksiä ei tutkita, syntyy rankaisemattomuuden kulttuuri. Silloin nämä järkyttävät murhat saavat jatkua”, Tuukkanen sanoo.