Valko-Venäjän elokuisten presidentinvaalien jälkeen monien valtionyritysten työntekijät protestoivat Aleksandr Lukashenkon uudelleenvalintaa vastaan. Nyt viranomaiset ovat pidättäneet, irtisanoneet ja asettaneet syytteisiin työtaisteluihin osallistuneita ja itsenäisiä ammattiliittoja perustaneita, kertoo Amnesty International. Tapaukset tuovat päivänvaloon, kuinka vahvasti Valko-Venäjän viralliset ammattiliitot ovat hallinnon talutusnuorassa.
Valko-Venäjällä rauhanomaisten työtaisteluiden keinoin presidentti Aleksandr Lukashenkon uudelleenvalintaa vastaan mieltään osoittaneet työntekijät ovat jääneet vaille virallisten ammattiliittojen tukea. Mielenilmauksiin osallistuneita on irtisanottu, pidätetty ja asetettu jopa rikossyytteisiin.
“Massaprotestien alettua elokuussa 2020 työntekijät järjestivät lakkoja ja ulosmarsseja valtion yrityksistä. Hallinnolle myötämieliset ammattiliitot eivät tukeneet työntekijöitä, joten he perustivat uusia liittoja. Itsenäiset ammattiliitot joutuivat nopeasti valtion sortotoimien kohteeksi”, kuvaa Amnestyn Itä-Euroopan ja Keski-Aasian tutkija Heather McGill.
Työntekijöiden oikeuksien loukkaaminen ei ole Valko-Venäjällä epätavallista. Maassa on kaksi suurta ammattiyhdistysten keskusliittoa: valtaosa työntekijöistä kuuluu neuvostoaikaisten ammattiliittojen perilliseen FTUB:iin*, jossa työnantajilla ja valtion hallinnolla on vahva rooli. Jopa 90 % työntekijöistä työskentelee valtion yrityksissä, ja työsopimuksen kirjoittaessaan heidät liitetään osaksi virallisia, hallintoa myötäileviä ammattiliittoja.
Itsenäisten ammattiliittojen kattojärjestöllä BCDTU:lla** puolestaan on vain 10 000 jäsentä. Uusia itsenäisiä ammattiliittoja estetään rekisteröitymästä, ja jo olemassa oleviin kuuluvat työntekijät kohtaavat usein työpaikoillaan syrjintää tai suoranaisia kostoja ammattiyhdistystoiminnastaan.
“Valtio on Valko-Venäjällä edelleen suurin työllistäjä, ja se pyrkii kontrolloimaan kaikkia ammattiliittoja. Valtiojohtoiset ammattiliitot eivät ole itsenäisiä, vaan ne toimivat ennemminkin hallinnon jatkeena kuin työntekijöiden oikeuksien suojelijana.”
Irtisanominen 30-vuotisen työuran jälkeen
Kaivosyhtiössä yli 30 vuoden työuran tehnyt Syarhei Charkasau kuuluu itsenäiseen ammattiliitto BNP:iin***. Elokuisten presidentinvaalien jälkeen kaivoksella järjestettiin lukuisia lakkoja, joihin Syarheikin osallistui. Ensimmäisissä lakoissa Lukashenkan valintaa vastusti yli 6000 työntekijää, mutta vähitellen osallistujamäärä alkoi pudota mielenosoittajiin kohdistetun painostuksen vuoksi.
Tehtaanjohto julisti erään elokuun lakoista jälkikäteen laittomaksi. Syyskuussa Syarhei pidätettiin 15 päiväksi julkisia kokoontumisia koskevien sääntöjen rikkomisesta. Päivä vapautumisensa jälkeen Syarhei irtisanottiin työstään. Syynä mainittiin lakkoihin osallistumisesta johtuvat poissaolot. Irtisanomisen jälkeen hänet pidätettiin vielä kaksi kertaa, ja Syarhei on joutunut viettämään pidätettynä yhteensä 45 päivää. Tällä hetkellä Syarhei jatkaa toimintaansa ammattiliitossa eläkkeeseensä turvautuen.
Ammattiyhdistystoiminnasta maanpakoon
Työntekijät järjestivät lyhyitä lakkoja myös metallitehtaalla, jossa Vadzim Laptsik vielä viime vuonna työskenteli. Aluksi viralliset ammattiliitot tukivat työntekijöiden lakkoja. Pian kävi kuitenkin selväksi, etteivät ne kykene puolustamaan työntekijöiden oikeuksia. Tammikuussa 2021 vanhempana asiantuntijana toiminut Vadzim irtisanottiin työstään.
”Koko 10 vuoden yrityksessä työskentelyni aikana ei koskaan ilmennyt mitään ongelmia. Yhtäkkiä minusta tehtiin kolme valitusta kuukauden sisään”, Vadzim kertoo.
Vadzim kuuluu itsenäisen ammattiliitto BNP:n alaisen ammattiyhdistyksen perustajakomiteaan. Neljää yhdistyksen perustajajäsentä vastaan on nostettu rikossyytteet, ja ammattiyhdistystoimintansa vuoksi heitä nyt uhkaavat 2–3 vuoden vankeustuomiot. Myös Vadzim on vaarassa joutua syytetyksi, minkä vuoksi hän on joutunut lähtemään pakoon Valko-Venäjältä.
“Saavutin pisteen, josta ei ollut paluuta takaisin. Menin nukkumaan elokuun 9. päivänä, ja aamulla heräsin uuteen maahan. Näin kaikki ne kauheudet, joita ympärilläni tapahtui, ja ymmärsin etten voi enää olla se ihminen, joka olin ennen. En voinut palata entiseen.”
*Federation of Trade Unions of Belarus
**Belarusian Congress of Democratic Trade Unions
*** Belarusian Independent Trade Union