Muuttoliike on globaalisti väitelty aihe, joka vaikuttaa ihmisten elämään maailman joka kolkassa. Noin 2,3 prosenttia kaikista ihmisistä, eli noin 184 miljoonaa yksilöä, asuvat jossain muualla kuin synnyinmaassaan ja heistä liki puolet asuu matalan tai keskitulotason maissa. Ilmiö on olennainen osa ihmiskunnan historiaa, eikä yksikään maa tai organisaatio voi ohittaa sitä.
Suomi on jo vuosien ajan esiintynyt ihmisoikeuksien edelläkävijänä. Valitettavasti teot eivät ole seuranneet sanoja, ja huhtikuun 2023 vaalien jälkeen maalattu kuva on hyvin erilainen.
Suomeen muuttaneet tuntevat olonsa usein uhatuksi, ei pelkästään satunnaisen rasismin mutta myös poliittisten päättäjien sananvapaudeksi verhotun rasistisen retoriikan vuoksi.
Hallituksen ei pitäisi synnyttää pelkoa; sen pitäisi turvata ja varmistaa jokaisen asukkaan hyvinvointi. Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat toisin.
Hallituksen hyökkäys maahanmuuttaneiden oikeuksia kohtaan kulkee läpi uuden hallitusohjelman. Se vaikuttaa erilaisiin ihmisryhmiin tavalla, joka alleviivatusti heikentää maahanmuuttaneiden oikeuksia – vaikka ne olisivat kansainvälisen oikeuden ja käytäntöjen suojelemia. Tilanne uhkaa ihmisoikeuksia yleisesti.
Yksi hallitusohjelman hälyttävimmistä esityksistä on pakolaiskiintiön supistaminen 500 ihmiseen, historiallisen alhaiselle tasolle. Samaan aikaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n suosittelee valtioita nostamaan kiintiön kokoa 20 prosentilla.
Hallitus pyrkii kiristämään maahanmuuton käytäntöjä niin tiukalle kuin se vain on EU:ssa mahdollista. Hallitus esittää muun muassa etukäteen tehtävää kielitestiä pakolaisille, jotka hakevat perheenyhdistämistä. Jos ihminen pyrkii pääsemään Suomessa olevan puolison luokse, häntä vaaditaan tekemään kielitaitoa mittaava testi jo lähtömaassa. Testin tekeminen voi olla haastavaa tai jopa mahdotonta maissa, joissa on epävakaat olot. Käytäntö on kansainvälisten sopimusten vastainen.
Hallitus aikoo nostaa myös EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta saapuvien opintomaksuja. Korotukset tuovat haasteita jo täällä oleville opiskelijoille, eikä tule lisäämään Suomen vetovoimaa opiskelumaana.
Samaan aikaan työntekijän oleskeluluvalla Suomessa asuvat ja eri aloilla työskentelevät ihmiset kokevat suurta epävarmuutta hallituksen ehdotuksesta, jossa työntekijällä on kolme kuukautta aikaa löytää työ tai hänet palautetaan lähtömaahan. Jopa vuosia Suomessa asuneet ihmiset voidaan pakottaa jättämään perheensä, jos he epäonnistuvat uuden työpaikan löytämisessä. Ehdotus antaa työnantajille uudenlaista valtaa ja altistaa työntekijät hyväksikäytölle.
Hallitusohjelma ehdottaa myös erillistä sosiaaliturvajärjestelmää maahanmuuttaneille. Esitys on kansainvälisten sopimusten vastainen ja lisää syrjintää, segregaatiota ja tunnetta täydellisestä ulkopuolisuudesta.
Näiden faktojen pohjalta on täysin ymmärrettävää, miksi maahanmuuttaneet tuntevat olonsa pettyneeksi, petetyiksi ja vihaisiksi.
Älä menetä toivoasi. Mielipiteesi ja oikeutesi ovat tärkeitä. Yhteiskuntana velvollisuutemme on taistella tukahduttamista, rasismia ja muukalaisvihaa vastaan, jotta kenenkään oikeuksia ei tallottaisi.
On tärkeämpää kuin koskaan, että eri taustoista tulevat ihmiset löytäisivät yhteisön, josta saisi tukea ja joka antaisi myös mahdollisuuden pitää ääntä. Jos yhdistämme voimamme ja toimimme yhdessä, voimme muistuttaa, että maahan muuttaneiden oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja saada aikaan todellisen muutoksen.
Teksti: Ditmar Hasanaj
Kirjoittaja työskentelee Amnesty Internationalin Suomen osastossa kieliharjoittelijana. Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!