Viime viikon maanantaina Unkarin uusia kansanedustajia odotti valtava sydämenmuotoinen ilmapallo parlamenttitalon edessä. Kymmenmetrisellä sydämellä Amnesty sekä muut mukana olleet unkarilaiset kansalaisjärjestöt välittivät päättäjille vahvan viestin: aktivisteja ja järjestöjä, jotka tekevät töitä turvallisemman ja reilumman maan puolesta, tulee puolustaa, ei uhkailla.
Muistutus oli ajankohtainen. Näinä päivinä Unkarin kansanedustajat keskustelevat ankarasta “Stop Soros” -lakipaketista, joka esiteltiin parlamentille 29. toukokuuta. Lakiehdotus tähtää muun muassa turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja maahanmuuttajien parissa tehtävän työn kriminalisoimiseen. Tavoitteena on myös pelon ilmapiirin levittäminen ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen. Tätä me emme hyväksy. Me näytämme, että rakkaus on vihaa voimakkaampaa.
Valtava punainen sydän parlamentin edessä on voimakas symboli maan aktivistien ja järjestöjen rohkeudesta ja sinnikkyydestä sekä maailmanlaajuisesta tuesta.
Sydämellisiä terveisiä Unkarin kansalaisyhteiskunnalle
Yli 22 000 ihmistä yli 50 maasta näytti solidaarisuutensa Unkarin kansalaisyhteiskunnalle tukiviestien muodossa. Samalla ihmiset ympäri maailmaa vetosivat myös Unkarin päättäjiin: lakiehdotus tulee kumota ja aktivisteja sekä järjestöjä tukea ja puolustaa. Ympäri maailmaa tulleista viesteistä koottiin kirjanen, joka jaettiin kaikille kansanedustajille ilmapallotempauksen yhteydessä juuri ennen lakipaketin käsittelyä.
Vaikka maanantaina taivas oli kirkas, tummat pilvet ovat häämöttäneet Unkarin taivaalla jo pidemmän aikaa. Lakiehdotuksesta on kiertänyt useita versioita tammikuusta lähtien. Aktivistit ja järjestöt ovat eläneet paineen alla: koskaan ei tiedä, mikä seuraavaksi odottaa.
Viranomaiset ovat mustamaalanneet Unkarin kansalaisyhteiskuntaa jo vuosien ajan. Esimerkkinä 200 aktivistin, tutkijan, juristin, toimittajan ja muun toimijan nimen julkaiseminen mediassa.
Kansainvälinen tuki ja solidaarisuus Unkarin kansalaisyhteiskuntaa kohtaan on nyt äärimmäisen tärkeää. Se auttaa pitämään yllä toivoa niiden ihmisten keskuudessa, jotka tekevät kovasti töitä oikeudenmukaisen ja turvallisen Unkarin puolesta.
Koko maailma seuraa herkeämättä, astuuko Unkari yhä kauemmas myötätuntoisesta ja ihmisoikeuksia kunnioittavasta yhteiskunnasta. Vai rohkenevatko päättäjät toimia oikein ja hylätä kansalaisyhteiskuntaa kurjistavan lakiesityksen?
Teksti: Catrinel Motoc. Kirjoittaja toimii Amnesty Internationalin kampanjavastaavana.
Blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.