Euroopassa raja-alueille ”turvallisuussyistä” rakennetut aidat osoittavat jatkuvasti olevansa kaikkea muuta kuin turvallisia turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille. Silti Suomi suunnittelee itärajalle omaa raja-aitaa.
Kun Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa vuonna 2015, eri maiden rajoille alkoi kiihtyvään tahtiin nousta uusia aitoja. Aitojen myötä rajanylitys on vaikeutunut ja turvapaikanhakijoihin kohdistuneet ihmisoikeusloukkaukset lisääntyneet. Ympäri Eurooppaa raja-alueilta on raportoitu push-backeja, eli laittomia palautuksia, turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa väkivaltaa sekä turvapaikanhakuoikeuden estämistä.
Myös Suomi on liittymässä tähän joukkoon, kun itärajalle suunnitellaan uutta raja-aitaa. Jo ennen aidan suunnittelua Suomen rajavartiolakiin ja valmiuslakiin tehtiin muutoksia, jotka uhkaavat rajoittaa turvapaikanhakuoikeutta merkittävästi. Turvapaikanhaun voi keskittää yhdelle rajanylityspisteelle ja itärajan osittaisen aitaamisen myötä raja voidaan sulkea kokonaan.
Nyt eduskunnan käsittelyssä on myös ehdotus rajamenettelyn käyttöönotosta, jonka myötä turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä nopeasti rajalla tai sen läheisyydessä. Tämä tarkoittaisi sitä, että myös Suomen rajoille tulisivat muualla Euroopassa jo tutuksi tulleet suljetut keskukset.
Kenties tunnetuin raja-aita on julkisuudessa paljon esillä ollut Yhdysvaltojen ja Meksikon välissä kulkeva aita, jonka Donald Trump rakennutti omalla presidenttikaudellaan. Aidan on tarkoitus estää ei-toivottu maahantulo, mutta tosiasiassa se on vain ajanut ihmisiä ylittämään rajaa vaarallisimmilla keinoilla. Tässä artikkelissa avataan muita eri maiden rajoilla tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia.
Latvia
Amnesty International raportoi lokakuussa 2022 Latvian viranomaisten tekemistä ihmisoikeusloukkauksista Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia on otettu mielivaltaisesti säilöön keskellä metsää sijaitseviin salattuihin leireihin ja pakotettu väkivaltaisesti palaamaan lähtömaihin. Valko-Venäjän viranomaiset ovat pakottaneet palanneita ihmisiä takaisin Latvian puolelle, jonka takia ihmiset jäävät jumiin rajalle jopa kuukausiksi.
Rajalla ihmiset kertoivat kokeneensa väkivaltaa, uhkailua ja nöyryyttämistä viranomaisten toimesta. Viisi kuukautta rajalla jumissa ollut irakilainen Hassan kertoi Amnestylle, että viranomaiset olivat pakottaneet heitä riisumaan itsensä alasti, hakanneet heitä ja sen jälkeen pakottaneet väkivalloin takaisin Valko-Venäjälle.
Liettua
Myös Liettuassa viranomaiset ovat ottaneet mielivaltaisesti säilöön turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia. Heitä pidetään epäinhimillisissä, vankiloita muistuttavissa säilöönottokeskuksissa, joissa ei anneta mahdollisuutta pitää huolta terveydestä tai perushygieniasta. Amnestyn kesäkuussa julkaisemassa raportissa säilöönotetut kertovat vartijoiden käyttäytyneen väkivaltaisesti sekä rasistisesti ihmisiä kohtaan.
Viranomaiset kutsuvat säilöönottoa “väliaikaiseksi majoitukseksi”. Tätä kautta he kiertävät velvollisuutensa turvata oikeusturvan laitonta säilöönottoa vastaan, eikä säilöönotetut voi esimerkiksi valittaa säilöönottopäätöksestä.
Puola, Valko-Venäjä
Valko-Venäjän viranomaiset ovat kiduttaneet ja kaltoinkohdelleet Puolan ja Valko-Venäjän rajalle matkustaneita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Heille ei anneta ruokaa, juotavaa, eikä mahdollisuutta huolehtia hygieniasta. Ihmisiä on hakattu pampuilla, heidän kimppuunsa on usutettu koiria ja heidät on työnnetty jääkylmään jokeen.
Amnestyn viime vuonna tekemissä haastatteluissa ilmeni, että suurin osa ihmisistä, jotka pääsivät Puolaan, on käännytetty heti takaisin Valko-Venäjälle ilman mitään tutkintaa heidän suojeluntarpeestaan. Monet niistä, jotka ovat välttäneet palautuksen, on otettu säilöön Puolassa.
Iran, Turkki, Afganistan
Talibanin valtaannousun jälkeen Afganistanin naapurimaat ovat sulkeneet rajansa ilman virallisia matkustusasiakirjoja rajan ylittäviltä afganistanilaisilta, mikä on pakottanut ihmisiä ylittämään tai alittamaan aitoja. Iranin viranomaiset ovat ampuneet rajaa ylittäneitä, jonka seurauksena ainakin 11 ihmistä on kuollut. Rajan yli päässeitä on otettu säilöön, kidutettu, pahoinpidelty ja sitten laittomasti palautettu.
Amnestyn haastattelemista ihmisistä kukaan ei saanut hakea turvapaikkaa Iranista tai Turkista, huolimatta siitä, että he olisivat vakavien ihmisoikeusloukkauksien vaarassa, jos heidät palautettaisiin Afganistaniin. Yksi haastateltavista kertoi viranomaisten pakottaneen hänet allekirjoittamaan paperin, jonka mukaan hän palaa Afganistaniin vapaaehtoisesti.
Turkki, Kreikka
Amnestyn raportin mukaan Kreikassa 2020 laitonta palauttamista, kiduttamista ja kaltoinkohtelua on tapahtunut sekä maalla että merellä. Osa palautetuista otettiin kiinni sisämaassa ja tuotiin Évrosin alueelle laittomasti palautettavaksi. Suuri osa Amnestyn haastattelemista ihmisistä kertoi kokeneensa tai nähneensä väkivaltaa Kreikan viranomaisten toimesta. Ihmisiä on muun muassa pakotettu ulos veneestä keskellä jokea, joka on johtanut uimataidottomien hukkumiseen.
Suomen lakimuutokset voivat johtaa siihen, että myös Suomen rajoilla nähdään tällaisia ihmisoikeusloukkauksia ja turvapaikanhakuoikeutta rajoitetaan merkittävästi. Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, jota uudet lakimuutokset uhkaavat.
Espanja ja Marokko
Amnestyn raportin mukaan 24. kesäkuuta 2022 Marokon ja Espanjan välisellä Melillan raja-alueella kuoli ainakin 37 turvaa hakevaa ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Marokon ja Espanjan poliisit ja rajavartijat käyttivät mellakantorjuntavälineitä ja vähemmän tappavia aseita, kuten kyynelkaasua, patukoita ja kumiluoteja, ja pahoinpitelivät pääosin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleita turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia. Viranomaiset eivät antaneet ensiapua loukkaantuneille tai hoidon tarpeessa oleville ihmisille.
Amnesty julkaisi raportin raja-alueen tapahtumista puoli vuotta myöhemmin. Raportin julkaisuhetkellä oli yhä epäselvää, kuinka monta ihmistä raja-alueella kuoli 24. kesäkuuta. Ainakin 77 ihmisen kohtalo ja olinpaikka ovat edelleen tuntemattomia; heidän perheensä ei ole kuullut heistä sen jälkeen. Marokon viranomaiset ovat täysin kieltäytyneet yhteistyöstä kadonneita etsivien kanssa, eikä vainajia ole toimitettu heidän läheisilleen hautaamista varten.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!