On kulunut vuosi siitä, kun saudiarabialainen bloggari Raif Badawi tuomittiin tuhannen raipaniskun ruumiilliseen rangaistukseen ja kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Vaadimme yhdessä hänen vaimonsa Ensaf Haidarin kanssa Raif Badawin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.
”On traagista, että kokonainen vuosi on kulunut siitä, kun Raif Badawi tuomittiin julmasti ja epäoikeudenmukaisesti. Häntä rangaistaan vain sen takia, että hän uskaltautui ilmaisemaan mielipiteensä.”, kommentoi Amnesty Internationalin Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Said Boumedouha.
”Lykkäämällä ruoskintarangaistuksen täytäntöönpanoa Saudi-Arabian viranomaiset yrittävät lakaista Raifin tuomion maton alle, jotta kansainvälinen kritiikki laantuisi. Niin kauan kuin tuomio on voimassa, hän on epäoikeudenmukaisesti vangittuna ja hänet saatetaan ruoskia uudelleen milloin tahansa. Tämä tahraa entisestään Saudi-Arabian synkkää ihmisoikeusloukkausten värittämää historiaa. Viranomaisten on vapautettava hänet ja kumottava hänen tuomionsa.
Raif Badawin vaimo Ensaf Haidar, joka on kampanjoinut väsymättömästi aviomiehensä puolesta, on vedonnut kiihkeästi Saudi-Arabian viranomaisiin tämän vapauttamiseksi.
Mielipiteen ilmaiseminen ei ole rikos.
”Vuosi sitten te tuomitsitte minun aviomieheni kymmeneksi vuodeksi vankilaan ja tuhannen raipaniskun ruumilliseen rangaistukseen. Neljä kuukautta sitten te ruoskitte hänet julkisesti kuin hän olisi joku inhottava rikollinen. Mielipiteen ilmaiseminen ei ole rikos. Kuningas Salman bin Abdul Aziz Al Saud, vetoan teihin aviomieheni vapauttamiseksi välittömästi.”, Ensaf Haidar sanoi.
”Olen erittäin kiitollinen kaikesta aviomieheni saamasta kansainvälisestä tuesta. Uskon, että kansainvälisen painostuksen takia häntä ei ole ruoskittu uudelleen. Viranomaisten on aika vapauttaa hänet, jotta hän pääsee takaisin perheensä luo.”
Jeddan rikostuomioistuin tuomitsi Raif Badawin 7.5.2014 kymmenen vuoden vankeuteen ja 1000 raipaniskun ruumiilliseen rangaistukseen. Tuomioon liittyy myös 10 vuoden matkustuskielto, kielto käyttää tiedotusvälineitä sekä miljoonan rialin (yli 200 000 euron) sakot. Tuomion syynä oli Badawin julkista keskustelua varten perustama Saudi Arabian Liberals -niminen internet-sivusto, joka suljettiin oikeuden päätöksellä.