Sotshin olympialaisten ympärillä tehdyt lukuisat ihmisoikeusloukkaukset sekä olympiakomitean kyvyttömyys vaatia Venäjän viranomaisia vastuuseen pahoinpitelyistä ja pidätyksistä tahrasivat olympiakisojen maineen.
Olympiakisojen on tarkoitus edistää rauhanomaista ja parempaa maailmaa. Tätä tavoitetta ei Sotshissa saavutettu. Syy on selvä: kansalaisyhteiskunnan vaino Venäjällä jatkui laantumattomana läpi kisojen. Olympialiike ei onnistunut vaatimaan isäntämaalta ihmisoikeuksien kunnioittamista. Maailman silmien alla tapahtunut aktivistien häirintä, pidätykset, heitä vastaan esitetyt tekaistut syytökset ja epäoikeudenmukaiset oikeudenkäynnit tahrasivat koko kisat, toteaa Sergei Nikitin, Amnestyn Moskovan toimiston johtaja.
Sotshin olympialaisten yhteydessä tehtyjen ihmisoikeusloukkausten lista on pitkä. Yhdeksän ihmistä pidätettiin Sotshissa kesken kisojen 18. helmikuuta. Heidän joukossaan entiset mielipidevangit ja Pussy Riotin jäsenet Nadežda Tolokonnikova ja Maria Aljohina. Seuraavana päivänä kasakoiksi itseään nimittäneet miehet pahoinpitelivät useita Pussy Riot -ryhmän jäseniä heidän kuvatessaan musiikkivideota Sotshissa.
Environmental Watch -järjestön häirintä ja Jevgeni Vitishkon pidätys kruunaavat järjestelmällisen kampanjan, jolla on tukahdutettu kriittiset äänet Sotshin kisoissa
Vladimir Luxuria, italialainen transsukupuolinen aktivisti pidätettiin 17. helmikuuta hänen kannettuaan sateenkaarikylttiä, jossa luki It’s OK to be gay. Myös muita aktivisteja ja toimittajia häirittiin ja pidätettiin.
Jonkin aikaa aktivistien pidätykset Sotshin ympäristössä olivat liki päivittäisiä. Myös Venäjän muissa osissa, kaukana olympialaisten valokeilasta, pidätettiin syrjintää vastaan mieltään osoittaneita aktivisteja, sanoo Sergei Nikitin.
Venäläiset aktivistit paljastivat olympialaisten alla kisojen rakentamiseen liittyviä laittomia pakkohäätöjä, ongelmia työoloissa ja ympäristötuhoja. Krasnodarin alueen ympäristöjärjestön, Environmental Watch for North Caucasus, aktivistit Jevgeni Vitishko ja Igor Hartšenko pidätettiin 3. ja 4. helmikuuta. Heitä vastaan esitettiin tekaistut syytteet huliganismista ja virkamiehen vastustamisesta. Molemmat viettivät olympialaisten avajaiset telkien takana. Mielipidevanki Jevgeni Vitishko siirrettiin pidätyksensä jälkeen kärsimään aiempaa ympäristöaktivismiin liittyvää kolmen vuoden vankeustuomiota.
Environmental Watch -järjestön häirintä ja Jevgeni Vitishkon pidätys kruunaavat järjestelmällisen kampanjan, jolla on tukahdutettu kriittiset äänet Sotshin kisoissa, toteaa Nikitin.
Amnesty International on yhdessä muiden ihmisoikeusjärjestöjen kanssa vaatinut toistuvasti Kansainvälistä olympiakomiteaa puuttumaan ympäristöaktivistien häirintään ja nostamaan esiin Sotshin kisoihin liittyvät vakavat ihmisoikeusongelmat.
Kansainvälisen olympiakomitean hiljaisuus Venäjän vakavien ihmisoikeusloukkausten edessä on ollut täydellinen. Olympiakisojen tulee olla erillään politiikasta, mutta ei ihmisoikeuksista. Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustamisen sijaan komitean jäsenet ovat nyt pesseet kätensä kaikesta vastuusta ja ottaneet annettuna Venäjän viranomaisten heille syöttämän virallisen totuuden, toteaa Nikitin.