Valtiolliset ja ei-valtiolliset toimijat ovat kohdistaneet laittomasti nais- ja sateenkaariaktivisteihin digitaalista valvontaa muun muassa Pegasus-vakoiluohjelmalla Thaimaassa. Nais- ja sateenkaariaktivisteja yritetään hiljentää myös laaja-alaisella verkkohäirinnällä. Tämä käy ilmi Amnestyn tuoreesta raportista.
Vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen jälkeen kansalaisyhteiskunnan tila supistui Thaimaassa, mikä sai monet ihmisoikeusaktivistit siirtymään kaduilta verkkoon. Viime vuosina aktivismin tila on kaventunut myös verkossa, kun nais- ja sateenkaariaktivisteihin on kohdistettu yhä enemmän verkkovalvontaa ja -häirintää. Teknologiaa käytetään myös naisia ja sateenkaari-ihmisiä halventavan sisällön levittämiseen. Esimerkiksi monet muslimiyhteisöön kuuluvat sateenkaariaktivistit ovat kohdanneet väkivaltaisia vastareaktioita verkossa aktivisminsa vuoksi. Valvonnan ja häirinnän takana on sekä valtiollisia että ei-valtiollisia toimijoita.
“Thaimaa on pitkään pitänyt itseään tasa-arvon puolestapuhujana ja antanut kansainvälisellä tasolla useita lupauksia naisten ja sateenkaari-ihmisten oikeuksien suojelemiseksi. Todellisuudessa nais- ja sateenkaariaktivistit joutuvat yhä kohtaamaan vakavaa sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, myös verkossa”, sanoo Chanatip Tatiyakaroonwong, Amnesty Internationalin Thaimaa-tutkija.
Myös Amnesty Internationalin Thaimaan osaston toiminnanjohtaja Piyanut Kotsan joutui verkkohäirinnän kohteeksi. Hänet esitettiin Thaimaan hallitusta vastustavana ulkomaisena agenttina koordinoiduissa verkkokampanjoissa, joiden epäiltiin olevan valtiollisen tai valtioon sidoksissa olevan toimijan käynnistämiä.
Amnesty haastatteli raporttia varten 40 nais- ja sateenkaariaktivistia. Haastattelut toteutettiin syvähaastatteluina.
Aktivisteja valvottu Pegasus-vakoiluohjelmalla
Amnesty haastatteli useita naisaktivisteja, jotka olivat todistetusti joutuneet israelilaisen kyberteknologiayrityksen NSO Groupin kehittämän Pegasus-vakoiluohjelman kohteeksi vuosina 2020 ja 2021. Vakoilun kohteeksi joutui monia tunnettuja aktivisteja ja aktivistiryhmien johtajia. He olivat pitäneet säännöllisesti julkisia puheita mielenosoituksissa ja arvostelleet Thaimaan hallitusta ja monarkiaa sekä mielenosoituksissa että sosiaalisessa mediassa. Osa aktivisteista oli nuoria, alle 25-vuotiaita, joutuessaan vakoilun kohteeksi.
Useat todisteet ja etenkin NSO Groupin politiikka, jonka mukaan se myy tuotteitaan yksinomaan hallituksille, viittaavat vahvasti siihen, että yksi tai useampi Thaimaan valtiollinen toimija on osallistunut aktivistien valvontaan Pegasus-vakoiluohjelmalla. Myös Thaimaan kansallinen ihmisoikeuskomissio arvioi, että Thaimaan valtion virasto on osallistunut vakoiluohjelman käyttöön.
Thaimaan hallitus kiisti osallisuutensa kohdennettuun digitaaliseen valvontaan sekä naisiin ja sateenkaariaktivisteihin kohdistettuun verkkohäirintään. Thaimaan hallitus ei ilmaissut halukkuutta tutkia Amnestyn raportissa esiin tulleita tapauksia.
Pelon ilmapiiri
Digitaalisella väkivallalla on ollut kylmäävä vaikutus moniin aktivisteihin. Useat heistä joutuivat sensuroimaan itseään ja joissakin tapauksissa myös luopuivat ihmisoikeustyöstään. Monet pelkäävät, että heidän yksityisyytensä loukkaaminen johtaa kiristämiseen, häirintään ja syrjintään. Osa aktivisteista kärsi myös vakavista mielenterveyden haasteista, kuten vainoharhaisuudesta, masennuksesta ja traumaperäisestä stressihäiriöstä.
Aktivistien kokemuksia
Niraphorn Onnkhaow, 22-vuotias opiskelija-aktivisti, järkyttyi saadessaan tiedon, että hänen iPhoneensa on laitettu Pegasus-vakoiluohjelma.
“Naisena yksityisyyteni loukkaaminen on pelottavaa. Jos minulla olisi puhelimessani yksityisiä valokuvia, ne voitaisiin vuotaa ja näin vahingoittaa minua siinä määrin, että joutuisin lopettamaan aktivismini. Uskon, että nais- ja sateenkaariaktivisteja tarkkaillaan, seurataan ja tutkitaan aiempaa tarkemmin” Onnkhaow sanoi.
Kun homomieheksi identifioituva Patcharadanai Rawangsub sai tietää, että häntä valvotaan verkossa, hän alkoi pelätä, että hänen yksityisiä tietojansa käytettäisiin syytteen nostamiseen:
”Vankilaan joutuminen on pahin painajaiseni. Homomiehille ja transnaisille thaimaalaiset vankilat voivat olla julmia, sillä heitä todennäköisesti ahdistellaan, syrjitään ja heille tehdään seksuaaliväkivaltaa.”
Benja Apan, joka oli UFTD:n johdossa vuosina 2020-2021ja joutui Pegasus-vakoiluohjelman kohteeksi vuonna 2021, kertoi Amnestylle:
“Olin huolissani pääsevätkö he käsiksi Telegram-viesteihini. Silloin he saisivat tietää, kuinka monta ihmistä liikkeessä on mukana… he saisivat tietää myös liikkeen organisaatiorakenteen, mikä vaarantaisi muiden [aktivistien] turvallisuuden.”
”He tietävät mitä ajattelet ja kuka olet. He voivat käyttää tätä sinua vastaan. Se on kuin psykologista sodankäyntiä. Valtio tuntee meidät luultavasti paremmin kuin me itse tunnemme itsemme.”
Panusaya Sithijirawattanakul, tunnettu nuori aktivisti, yksi UFTD:n johtajista, jonka puhelin hakkeroitiin, kertoi Amnestylle:
“Tiesin, että viranomaiset tarkkailivat minua, mutta en olisi koskaan elämässäni odottanut joutuvani tämäntyyppisen vakoilun kohteeksi. Loppujen lopuksi, olen kuitenkin vain opiskelija-aktivisti.”
”Liikkeemme on menettänyt liikaa aktivisteja, jotka ovat traumatisoituneet ja palaneet loppuun, eivätkä ole enää pystyneet jatkamaan. Meidän on asetettava toisistamme huolehtiminen etusijalle.”
Aitarnik Chitwiset, muslimi ja transaktivisti, kertoi Amnestylle:
”Olin ennen ylpeä siitä, että teen paljon töitä aktivismin eteen. Nykyään pystyn hädin tuskin toimimaan mielenterveyshaasteiden vuoksi.”
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!