Pakistanin tuhoisat tulvat muistuttavat, että toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja äärisäihin sopeutumiseksi ovat kiireellisiä. Ilmastokriisi on myös ihmisoikeuskriisi.
Pakistania ovat viimeisen kuukauden aikana koetelleet ennätysmäiset tulvat, jotka ovat peittäneet alleen jopa kolmanneksen maan pinta-alasta. Väkirikkaassa maassa tulvat vaikuttavat 33 miljoonan ihmisen elämään. Miljoonat ovat menettäneet kotinsa ja toimeentulonsa.
Tulvissa on tähän mennessä kuollut lähes 1 400 ihmistä, joista yli 450 lapsia. Kuolleiden määrän kuitenkin pelätään kasvavan. Puhtaasta juomavedestä on pulaa, ja kotinsa menettäneet ihmiset joutuvat elämään tilapäisissä majoituksissa, joissa taudit leviävät nopeasti. Tulvat ovat tuhonneet terveyskeskuksia ja sairaalarakennuksia. Jäljellä olevat sairaalat ovat täynnä, eivätkä pysty hoitamaan kaikkia apua tarvitsevia.
Pakistanin tulvat ovat hirvittävä muistutus siitä, että ilmastonmuutos ei ole uhka tulevaisuudessa vaan miljoonat ihmiset elävät jo nyt ilmastokatastrofin keskellä.
Tulvatuhoista ovat kärsineet erityisesti köyhimmät ihmiset. On todennäköistä, että tulvat lisäävät eriarvoisuutta entisestään. Katastrofin sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset tulevat ulottumaan pitkälle tulevaisuuteen vielä tulvavesien laskettua.
Humanitaarinen apu ei riitä
Pakistan on yksi ilmastonmuutoksesta eniten kärsivistä maista. Tulvien lisäksi maata ovat koetelleet ennätyksellinen kuumuus ja kuivuus. Äärimmäinen kuumuus ja tulvat kytkeytyvät yhteen, sillä ilmaston lämpenemisestä aiheutuva jäätiköiden sulaminen osaltaan voimistaa tulvia.
Pakistan tuottaa vain alle yhden prosentin maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Se kuitenkin maksaa kovan hinnan ilmastonmuutoksesta. Pakistanin hallitus on arvioinut tulvatuhojen korjaamisen maksavan noin 10 miljardia dollaria. Tämä luku ei sisällä menetettyjä ihmishenkiä eikä miljoonien ihmisten kärsimyksiä.
Pakistanin hallitus on vedonnut kansainväliseen yhteisöön saadakseen humanitaarista apua. Useat maat ja järjestöt ovat toimittaneetkin hätäapua tulva-alueille. Ennätystulvat kuitenkin osoittavat, ettei mikään määrä humanitaarista apua riitä vastaamaan etenevän ilmastonmuutoksen aiheuttamiin katastrofeihin. Hätäavun rinnalle tarvitaan määrätietoisia toimia päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.
Katse ilmastoneuvotteluihin
Pakistanin katastrofaalinen tilanne lisää odotuksia marraskuussa järjestettäviä YK:n ilmastoneuvotteluja kohtaan. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien menetyksien ja vahinkojen (loss and damage) korvaamisen odotetaan nousevan neuvotteluissa yhdeksi keskeiseksi kysymykseksi. Toistaiseksi YK:n ilmastosopimus ei sisällä mekanismia vahinkojen korvaamiselle ja kompensaatiolle, vaikka monet ilmastonmuutokselle haavoittuvat maat ovat näitä peräänkuuluttaneet.
Amnesty Internationalin mukaan vaurailla mailla, jotka ovat vastuussa suurimmasta osasta ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä, on velvollisuus tukea taloudellisesti köyhiä maita päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Vauraiden maiden tulee myös maksaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsiville maille kompensaatiota tai korvauksia ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista ja menetyksistä.
Teksti: Elina Mikola. Kirjoittaja on ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Amnesty Internationalin Suomen osastossa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!