- Halina, irtisanoutumaan pakotettu sairaanhoitaja
Valko-Venäjällä terveydenhuollon henkilöstöstä on jatkuva pula. Silti useita kymmeniä rauhanomaisiin mielenilmauksiin liittyneitä lääkäreitä ja hoitajia on irtisanottu tai pakotettu uhkauksin eroamaan työstään. Irtisanomiset ovat selkeä kostotoimenpide demokratiaa puolustaviin mielenosoituksiin osallistumisesta.
”Terveydenhuollon tilanne etenkin Valko-Venäjän maaseudulla on katastrofaalinen. Koronapandemian pahimpina aikoina lääkärit työskentelivät taukoamatta. Kiitosten sijaan hallitus uhkailee ja erottaa toisinajattelevia lääkäreitä ja hoitajia,” kertoo nimettömänä pysyttelevä lääkäri.
Hallituksen silmätikuksi joutumiseen voi riittää pelkkä loukkaantuneiden mielenosoittajien auttaminen tai haavoittuneiden ja kuolleiden mielenosoittajien puolesta puhuminen. Myös terveydenhuollon henkilöstöön kuuluvat ovat joutuneet poliisiväkivallan kohteeksi. Osaa vastaan on nostettu tekaistuja syytteitä.
Amnesty Internationalin Itä- ja Keski-Aasian osaston kampanjavastaava Bruce Millar kertoo, että solidaarisuuden osoittaminen mielenilmauksille on vienyt monelta elannon. Lääkäreiden ja hoitajien irtisanomiset ovat osa laajempia sortotoimia, joilla Valko-Venäjä pyrkii hiljentämään hallitutusta kritisoivia kansalaisia:
”Aleksandr Lukashenkon hallitus tuhoaa systemaattisesti Valko-Venäjän tärkeitä instituutioita – niin kulttuurisia ja journalistisia organisaatioita kuin lääketieteellistä yhteisöäkin. Maailma ei saa sulkea silmiään Valko-Venäjän yhä kiihtyvältä ihmisoikeuksien polkemiselta.”
”Haluatko lastesi katoavan?”
Vielä keväällä 2020 Halina oli sairaanhoitaja, joka työskenteli Valko-Venäjällä koronan eturintamassa. Hän teki työtään oman terveyden uhalla:
“Hoidin koronapotilaita ilman suojavarusteita, ainoastaan hanskat käsissäni. Oli tietysti vain ajan kysymys, milloin saan sen itse. Sairastaessani 60 prosenttia keuhkoistani tulehtui ja minulla oli kaksi keuhkokuumetta. Paraneminen kesti kauan ja teki kipeää.”
Halina toipui, ja elokuun 2020 presidentinvaalien jälkeen hän liittyi mielenosoittajien joukkoon yhdessä monien muiden sairaanhoitajien ja lääkärien kanssa. Syyskuussa Halina pidätettiin hetkellisesti mielenosoituksesta. Pian sairaala vaati häntä irtisanoutumaan. Halina kieltäytyi.
Kaksi päivää myöhemmin hän kohtasi matkallaan töistä kotiin kaksi miestä, jotka uhkasivat Halinan lasten katoavan, ellei hän irtisanoudu. Halina huolestui perheensä tulevaisuudesta ja jätti työnsä. Hän ei ole onnistunut löytämään uutta työpaikkaa.
”Itken edelleen päivittäin sitä, millaista julmuutta tavallisiin ihmisiin kohdistetaan. Ja minkä takia? Vain siksi, että haluamme saada paremman elämän ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan.”
“Sinä et palaa tänään kotiin”
Minskiläisessä sairaalassa lääkärinä työskentelevä Alyaksei osallistui vaalien jälkeisiin mielenilmauksiin työvuorojensa välissä. Lukuisia rauhanomaisia mielenosoittajia oli pidätettynä Zhodzinan vankilassa, jossa useita heistä pahoinpideltiin tai kidutettiin. Alyaksei antoi vapautetuille ensiapua vankilan ulkopuolelle pystytetyssä vapaaehtoisten leirissä.
Osa vapautetuista vangeista oli välittömän sairaalahoidon tarpeessa. Erään ensiaputeltalla tapaamansa pidätetyn Alyaksei joutui leikkaamaan seuraavana päivänä työvuorollaan sairaalassa.
Pian Alyaksei oli se, joka kaipasi ensiapua. Eräänä päivänä Alyaksei ajoi poliisin ampuman mielenosoittajan Alyaksandr Taraikouskyn muistomerkin ohi. Hän näki poliisin hätyyttelevän ja pilkkaavan muistomerkkiä puhdistaneita vapaaehtoisia, jolloin hän pysähtyi kysymään poliisin henkilöllisyystodistusta.
”Sinä et palaa tänään kotiin,” poliisi vastasi. Pian kaksi miestä ryntäsi Alyaksein luokse ja raahasi hänet poliisiautoon.
“He vetivät t-paidan pääni yli ja alkoivat lyödä ja potkia minua kaikkialle. Kun minut viimein tuotiin poliisiasemalle, minua potkittiin päähän paita edelleen näköesteenä. Kuulustelun aikana mies siviilivaatteissa löi minua rintaan.”
Alyaksei tunsi vihlovaa kipua päässään ja näki verta virtsassaan, mutta ambulanssia ei soitettu. Sen sijaan häntä sakotettiin laittomaan kokoukseen osallistumisesta ja poliisin vastustamisesta. Alyaksei pääsi sairaalaan vasta seuravana päivänä oikeuden kuulemisen jälkeen. Pahoinpitely oli aiheuttanut aivotärähdyksen, selkärankavamman, ruhjevamman munuaiseen sekä repeämät molempiin tärykalvoihin.
Toipuminen oli hidasta, joten Alyaksein kollega päätti lähettää hänet kuntoutukseen Tšekkiin. Väliaikainen hoitojakso Valko-Venäjän ulkopuolella muuttui pysyväksi asumiseksi: Alyaksei on hakenut Tšekistä työlupaa ja asuu siellä vaimoineen.
“Kuulin, että se vakavasti pahoinpidelty mies, jonka leikkasin elokuussa, oli päässyt kuntoutukseen samaan ohjelmaan. Ilmeisesti hän toipuu.”