Suomen on vaadittava presidentti Trumpia kumoamaan asetukset, jotka rajoittavat muslimienemmistöisistä maista tulevien matkustamista ja pakolaisten saapumista Yhdysvaltoihin. Suomen on tuettava inhimillistä pakolaispolitiikkaa omalla esimerkillään.
Presidentti Sauli Niinistön on otettava ihmisoikeuskysymykset esiin tapaamisessaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa tänään 28.8.2017. Kehotamme Niinistöä keskustelemaan Trumpin kanssa Yhdysvaltojen ihmisoikeuksien vastaisesta maahantulokiellosta ja kovista leikkauksista maan pakolaiskiintiöön.
On tärkeää, että Suomi tekee kantansa selväksi presidentti Trumpille – vihaan ja ennakkoluuloihin perustuvaa politiikkaa ei voi hyväksyä.”
Astuttuaan valtaan presidentti Trump pyrki ripeästi estämään pääsyn Yhdysvaltoihin muslimienemmistöisistä maista. Viimeisin, maaliskuussa 2017 säädetty maahantulokielto estää Yhdysvaltoihin matkustamisen kuuden muslimienemmistöisen maan kansalaisilta. Amnestyn arvion mukaan muslimeja syrjivä asetus on kansainvälisen oikeuden vastainen.
”Maahantulokielto lietsoo pelkoa ja on ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kanssa. On tärkeää, että Suomi tekee kantansa selväksi presidentti Trumpille – vihaan ja ennakkoluuloihin perustuvaa politiikkaa ei voi hyväksyä”, sanoo Niina Laajapuro, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja.
YK:n pakolaisjärjestön mukaan yli miljoona pakolaista on kiireellisen uudelleensijoittamisen tarpeessa, mutta vain joka kymmenes heistä pääsee vuosittain kansallisiin pakolaiskiintiöihin. Kiintiöihin valitaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia: kidutuksen ja väkivallan uhreja, naisia ja lapsia, sairaita ja ikääntyneitä.
Yhdysvallat on ollut pitkään suurin kiintiöpakolaisia vastaanottava maa. Valtaan astuttuaan presidentti Trump jäädytti pakolaisten vastaanoton 120 päivän ajaksi. Lisäksi presidentti leikkasi Yhdysvaltojen vuotuisen pakolaiskiintiön 110 000:sta 50 000 ihmiseen. Nämä toimet heikentävät kansainvälistä vastuunjakoa merkittävästi ja jättävät kymmeniä tuhansia apua tarvitsevia ihmisiä pulaan.
Tänään julkaistavan tutkimuksen mukaan valtaosa yhdysvaltalaisista nuorista suhtautuu myönteisesti pakolaisiin. Vuotuiseen Global Shapers -kyselyyn vastanneista 18–35-vuotiaista yhdysvaltalaisista 85 prosenttia sanoo olevansa valmiita ottamaan pakolaisia vastaan. Tämä on yli kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavassa kyselyssä.
Nuorista lähes 73 prosenttia ottaisi pakolaisia vastaan kotimaassaan, ja lähes 27 prosenttia olisi valmis majoittamaan pakolaisen omassa kodissaan.
Maailman talousfoorumin kyselyyn maailmanlaajuisesti vastanneista nuorista lähes 73 prosenttia ottaisi pakolaisia vastaan kotimaassaan, ja lähes 27 prosenttia olisi valmis majoittamaan pakolaisen omassa kodissaan.
”Tämä osoittaa, ettei Trumpin vihamielinen pakolaisvastainen linja edusta Yhdysvaltojen kansalaisia. On hienoa nähdä, miten voimakkaasti nuoret vastustavat presidentin harjoittamaa pelon politiikkaa”, Laajapuro sanoo.
Suomen pakolaiskiintiöstä päätetään budjettiriihessä myöhemmin tällä viikolla. Kehotamme eduskuntaa nostamaan pakolaiskiintiötä sisäministeriön esityksen mukaisesti historiallisessa pakolaistilanteessa.
”On tärkeämpää kuin koskaan, ettei Suomi vaikene räikeän syrjinnän ja ihmisoikeusloukkausten äärellä, vaan tukee globaalia inhimillistä pakolaispolitiikkaa omalla esimerkillään, Laajapuro sanoo.
Amnesty International Suomen osasto lähetti presidentti Niinistölle kirjeen Valkoisen talon vierailun alla. Suomen pakolaiskiintiön koosta päätetään budjettiriihessä 30.–31.8. Yli 40 järjestöä ja yli 11 000 allekirjoittajaa on vedonnut sisäministeri Risikkoon pakolaiskiintiön korottamiseksi.