Jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Amnesty International varoitti sodan vakavista seurauksista ihmisoikeuksien toteutumiselle. Nyt näemme, miten ennustukset käyvät toteen sekä Ukrainassa että Venäjällä.
Tutkimme mahdollisia sotarikoksia
Sodan ensimmäisistä päivistä lähtien Amnestyn teknologiayksikkö ja kriisitiimi ovat dokumentoineet ja selvittäneet sotarikoksia, joihin Venäjän joukot ovat syyllistyneet hyökkäyksessä Ukrainaan. Tutkijamme ovat esittäneet todisteita muun muassa sairaalan pommittamisesta Donetskin alueella ja rypälepommin ampumisesta esikouluun.
Amnestyn teknologiayksikkö tutkii kuvia ja etsii niistä tietoa asejärjestelmistä, selvittää kuvien ja videoiden paikkatietoja ja haastattelee silminnäkijöitä.
“Venäjän sotilaallisten interventioiden historiaa – olivat ne Ukrainassa, Syyriassa tai Tshetsheniassa – tahraavat räikeät kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset. Venäjän joukot eivät ole suojelleet siviilejä vaan hyökänneet suoraan heitä kohti. Venäjän joukot ovat tehneet umpimähkäisiä pommituksia ja käyttäneet kiellettyjä aseita. Tietoiset hyökkäykset siviilikohteisiin ovat sotarikoksia”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard.
Seuraamme turvapaikanhakijoiden tilannetta
Ukrainassa on noin 1,45 miljoonaa maan sisäistä pakolaista, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan Donbassin ja Krimin konfliktien aikana vuosina 2014–2015. Nyt tiedämme, että lähemmäs puoli miljoonaa ihmistä on lähtenyt Ukrainasta rajanaapureihin Puolaan, Moldovaan, Romaniaan ja Unkariin. EU on ilmoittanut, että ukrainalaiset saavat tulla jäsenmaihin ilman viisumia ja saavat kolme vuoden oleskeluluvan ilman turvapaikkamenettelyä.
Ukrainassa on kuitenkin noin puoli miljoonaa muiden maiden kansalaista, jotka ovat joutuneet pakenemaan esimerkiksi Valko-Venäjältä, Venäjältä ja Keski-Aasian maista. Myös näille ihmisille on turvattava mahdollisuus ylittää raja muihin maihin. Vaarassa olevien ihmisten suojelu on oikeudellinen ja moraalinen velvoite ja se koskee kaikkia ihmisiä, taustasta tai lähtömaasta riippumatta. Amnestyn tutkijat seuraavat tilannetta rajalla ja haastattelevat Ukrainasta paenneita myös saadakseen silminnäkijäkertomuksia sotatapahtumista.
Tarkkailemme sanan- ja kokoontumisvapauden loukkauksia Venäjällä ja Valko-Venäjällä
Tuhannet mielenosoittajat ovat Venäjällä rohkeasti menneet kaduille vastustaakseen sotaa, tietäen että tulevat kohtaamaan pahoinpitelyä ja pidätyksiä. Pelkästään sodan neljänä ensimmäisenä päivänä Venäjällä pidätettiin 6000 ihmistä, jotka osoittivat mieltään sotaa vastaan 67 eri kaupungissa.
Samalla Kremlin valtaapitävät jääräpäisesti tukahduttavat median sananvapautta ja vaativat niitä kertomaan vain yhtä versioita tapahtumista. Mediaa on kielletty raportoimasta sodasta. Mikäli tiedotusväline julkaisee muuta kuin Venäjän hallituksen virallisia kannanottoja, uhkana ovat valtavat sakot ja verkkosivujen sulkeminen.
Piilottamalla ja vääristelemällä faktoja ja kieltämällä kaikki erilaiset mielipiteet Venäjän hallitus on luonut mielipideilmaston, joka on mahdollistanut sodan.
Myös Valko-Venäjällä poliisi on pidättänyt satoja sotaa vastustavia mielenosoittajia. Puolustamme Valko-Venäjän ihmisoikeusaktivisteja ja heidän sananvapauttaan.
Ruoka, lääkkeet ja koulussa käynti ovat myös ihmisoikeuksia
Sodan ensipäivistä alkaen ruokatilanne monissa kaupungeissa Ukrainassa on heikentynyt. Jatkuvat pommitukset ja ulkonaliikkumiskielto eivät mahdollista kuljetuksia ja kaupassakäyntiä. Lääkkeitä ja sairaalatarvikkeita ei ole. Tästä kärsivät erityisesti jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevat vanhukset ja lapset. Koulut ovat kiinni ja elämä on turvatonta.
Pommituksissa kaupunkien infrastruktuuri on kärsinyt pahasti. Öljy- sekä kaasusäiliöiden räjäyttämiset ovat saastuttaneet ilmaa.
Vaadimme Suomelta toimia YK:n ihmisoikeusneuvostossa
Venäjän hyökkäykseen ja ihmisoikeusloukkauksiin on puututtava kaikissa elimissä, joissa se on mahdollista. Suomi on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen ja vaadimme, että Suomi toimii aktiivisesti puolustaakseen niin ukrainalaisten kuin venäläisten ihmisoikeuksia. Suomen tulee tukea ehdotusta tutkintaryhmän lähettämisestä Ukrainaan ja myös Venäjän ihmisoikeustilannetta seuraavan erityisraportoijan viran perustamista.
Siviilejä on suojeltava – Seis sotatoimille Ukrainassa
Ukrainassa on käynnissä katastrofaalinen ihmisoikeuskriisi. Tuhansien ihmisten henki on vaarassa. Venäjän on lopetettava hyökkäys Ukrainaan ja suojeltava siviilejä. Vaadi Venäjän puolustusministeriä lopettamaan sotatoimet välittömästi.