Kuusi väittämää ihmisoikeuksista – näin puolueet vastaavat alue- ja kuntavaalien alla
Alue- ja kuntavaalit 2025

Kuusi väittämää ihmisoikeuksista – näin puolueet vastaavat alue- ja kuntavaalien alla

1. Velvollisuus perus- ja ihmisoikeuksien turvaamiseen

Velvollisuus perus- ja ihmisoikeuksien turvaamiseen perustuu kansainvälisiin ihmisoikeusnormeihin ja Suomen omaan perustuslakiin. Velvoitteen toteutuminen käytännössä edellyttää, että kunnat ja hyvinvointialueet hahmottavat tekemiensä toimenpiteiden perus- ja ihmisoikeusvaikutukset.

Väittämä 1: ”Puolueeni edistää aktiivisesti ihmisoikeusperustaista politiikkaa kunnissa ja hyvinvointialueilla. ”

2. Antirasismi

EU-tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan rasistisimmista maista. Kuntien ja hyvinvointialueiden on toimittava aktiivisesti ja tietoisesti rasismia vastaan. Niiden antirasistisen toiminnan tulee tähdätä yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä syrjinnän, syrjivien käytäntöjen ja kielteisten ennakkoluulojen vähentämiseen.

Väittämä 2: “Puolueeni edistää kunnissa ja hyvinvointialueilla antirasistista työtä ja rakenteelliseen rasismiin puuttumista. ”

3. Julkiset hankinnat

Julkisia hankintoja tehdään Suomessa kymmenillä miljardeilla euroilla joka vuosi. Valtaosa julkisista hankinnoista tehdään kunnissa ja hyvinvointialueilla. Julkisilla hankinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi markkinoilla olevien tuotteiden ja palveluiden ihmisoikeus- ja ympäristövastuullisuuteen. Julkiset hankinnat ovat myös merkittävässä roolissa vastattaessa Pariisin ilmastosopimuksen ja kansallisen ilmastolain tavoitteisiin.

Väittämä 3: ”Puolueeni edistää kuntien ja hyvinvointialueiden sitoutumista julkisten hankintojensa ihmisoikeus- ja ympäristövastuullisuuteen.”

4. Terveydenhuollon asiakasmaksut

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut aiheuttavat pienituloisille taloudellista ahdinkoa. Asiakasmaksujen ulosottoja oli vuonna 2024 noin 530 000. Ulosotot ovat yli kaksinkertaistuneet vuosikymmenessä. Jotta jokaisen hyvinvointialueiden asukkaan oikeus terveyteen toteutuu, hyvinvointialueiden on varmistettava, etteivät palvelut ole kenellekään liian kalliita.

Väittämä 4: “Puolueeni edistää hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen kohtuullistamista. “

5. Paperittomina elävien ihmisten terveydenhuolto

Hallitus suunnittelee paperittomina elävien ihmisten välttämättömän terveydenhuollon rajaamista siten, että aikuiset olisivat lähtökohtaisesti oikeutettuja vain kiireelliseen hoitoon. Välttämättömän kiireettömän hoidon turvaava lakimuutos tuli voimaan vuonna 2023. Vaikka välttämätöntä hoitoa rajattaisiin lainsäädännössä, hyvinvointialueet voivat silti tarjota paperittomina eläville terveydenhuollon ammattilaisen välttämättömiksi arvioimia kiireettömiä terveyspalveluita omalla kustannuksellaan. Välttämättömän hoidon epääminen voi johtaa kalliimman kiireellisen hoidon tarpeen kasvuun.

Väittämä 5: “Puolueeni työskentelee sen eteen, että hyvinvointialueet sitoutuvat turvaamaan paperittomina eläville ihmisille välttämättömät kiireettömät terveyspalvelut.”

6. Naisiin kohdistuva väkivalta

Ikoni: käsi pitää toista kiinni ranteesta

Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusloukkaus, jonka torjuminen on myös hyvinvointialueiden tehtävä. Istanbulin sopimuksen mukaan hyvinvointialueilla on vastuu naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä, torjumisesta ja seurausten aiheuttamaan palvelutarpeeseen vastaamisesta.

Väittämä 6: “Puolueeni työskentelee sen eteen, että jokainen hyvinvointialue laatii naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman. “