Välimeren surmanloukku
© Moritz Richter
Välimerellä hukkuu vuosittain satoja, aiemmin jopa tuhansia Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Osasyy on EU:n ja sen jäsemaiden harjoittama ihmisoikeuksia loukkaava rajapolitiikka.
Välimerellä on seilannut vuosia pelastusalus Ocean Viking. Aluksen toimenkuva on yksinkertainen: kun kannelta havaitaan merihädässä oleva vene, sen matkustajat pyritään pelastamaan alukselle ja viemään turvalliseen satamaan. Aluksella työskentelee Lääkärit Ilman Rajoja- ja SOS Mediterranée -järjestöjen työntekijöitä.
Ocean Vikingin ja sen miehistön työstä on tullut jatkuvasti vaikeampaa, koska Eurooppa on sulkenut rajansa. Kukaan ei ole halunnut ottaa hukkumiselta pelastettuja ihmisiä vastaan. Yhdellä matkallaan Ocean Viking pelasti 104 kumiveneessä matkustanutta ihmistä. Operaation jälkeen alus oli jumissa merellä puolitoista viikkoa, koska yksikään satama ei antanut lupaa rantautua.
“Rajojen suojelu on mennyt ihmishenkien pelastamisen edelle. EU:ssa on unohdettu, että turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen sanoo.
Libyan tilanne synkentynyt entisestään
Suuri osa Välimeren ylittäjistä lähtee vaaralliselle matkalle sisällissodan runtelemasta Libyasta. Koronapandemian seurauksena asetetut matkustusrajoitukset ovat pahentaneet Libyan tilannetta entisestään.
Monet turvaa hakevat päätyvät epätoivossaan yrittämään Välimeren ylitystä merikelvottomilla veneillä. Lisäksi ylityspaikat ovat vaarallisia vesistöillä toimivien rikollisryhmien ja Libyan rannikkovartioston takia. Viimeisen neljän vuoden aikana rannikkovartiosto on vanginnut ja palauttanut Libyan pidätyskeskuksien epäinhimillisin olosuhteisiin arviolta 60 000 ihmistä.
Euroopassa on haluttu pysäyttää merenylitykset mantereelle hinnalla millä hyvänsä. EU:n jäsenvaltiot ovat Italian johdolla tehneet yhteistyötä Libyan viranomaisten kanssa vuodesta 2016 lähtien ja tarjonneet rannikkovartiostolle muun muassa pikaveneitä ja koulutusta pakolaisten kiinniottamiseksi.
Libyasta on tullut vihamielinen ympäristö turvatumpaa elämää etsiville pakolaisille ja siirtolaisille. Tästä huolimatta EU ja sen jäsenvaltiot jatkavat edelleen politiikkaa, joka altistaa kymmenet tuhannet ihmiset ihmisoikeusloukkausten uhreiksi.
Amnesty on tehnyt vuosikausia työtä Libyan ihmisoikeusloukkausten esille nostamiseksi ja inhimillisemmän turvapaikkapolitiikan edistämiseksi EU:ssa.