Oppimateriaalit
© Karen Veldkamp
Suostumus ja sateenkaari koulussa
Amnestyn koordinoima Suostumus ja sateenkaari koulussa -hanke järjesti vuosien 2022–2023 aikana täydennyskoulutusta suostumuskulttuurin vahvistamisesta yli 150 kouluammattilaiselle. Koulutusten avulla hanke tuki koulujen ja oppilaitosten työtä sukupuolistuneen väkivallan tunnistamisen, ennaltaehkäisyn ja siihen puuttumisen edistämiseksi.
Hankkeen tuottamat ja hyödyntämät materiaalit tarjoavat kouluammattilaisille työkaluja turvallisen toimintakulttuurin rakentamiseksi. Materiaalit on suunnattu erityisesti yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.
Hankkeen koulutuskumppaneina toimivat Seta ja väkivaltatutkija, dosentti Satu Lidman (EraseGBV-hanke). Opetushallitus rahoitti hanketta.
- Loppujulkaisu: Yhteenveto koulutustapaamisten sisällöistä, materiaalivinkkejä ja koulutusten osallistujien palautteisiin nojaavat politiikkasuositukset.
- Juliste: ”Jokaisella koulun aikuisella on vastuu torjua sukupuolistunutta väkivaltaa”
- 1. koulutustapaamisen diat (Amnesty): Seksuaalioikeudet, suostumus ja sukupuolistuneen väkivallan tunnistaminen sekä pedagogisia työkaluja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi.
- 2. koulutustapaamisen diat (Seta): Sukupuoli- ja normitietoinen kasvatus sekä sateenkaarinuorten kokema seksuaalinen häirintä.
- 3. koulutustapaamisen diat (EraseGBV-hanke): Sukupuolistuneen väkivallan kohtaaminen ja toimintakulttuurin muutoksen edistäminen.
- Matti Pihlajamaa & Roosa Saukkonen (2023) ”Suostumus seksuaalikasvatuksen kulmakivenä”. Teoksessa Katriina Bildjuschkin / THL (toim.) Seksuaaliväkivaltatyön perusteet, s. 437–448.
- HOT-hankkeen ja Amnestyn Puhutaan suostumuksesta! -webinaari: Osa 1 (31 min) ja osa 2 (26 min).
Puhutaan suostumuksesta
Amnesty Suomen osaston tuottama materiaali sisältää toimintaideoita yläkouluun ja toiselle asteelle seksuaalioikeuksien toteutumisen ja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Materiaali kannustaa rakentamaan maailmaa, jossa jokaisen ihmisen seksuaalinen itsemääräämisoikeus toteutuu.
Puhutaan suostumuksesta -materiaalin toimintaideat tekevät näkyväksi, miten kulttuuriset käsitykset ylläpitävät seksuaalisen häirinnän ja seksuaaliväkivallan toteutumista. Niiden avulla on mahdollista keskustella ikätason mukaisesti, mitä on kunnioittava seksuaalinen kanssakäyminen sekä miten suostumuksen voi varmistaa ja antaa. Lisäksi toimintaideat lisäävät nuorten tietoisuutta omista seksuaalioikeuksistaan sekä kannustavat toimimaan niiden puolesta.
Materiaali sisältää yli 20 osallistavaa harjoitusta. Lisäksi siinä on runsaasti taustatietoa ja konkreettisia toimintavinkkejä nuorille aktivisteille.
- Puhutaan suostumuksesta -materiaali (pdf-tiedosto)
- Verkkoliite harjoitukseen 1.6. – Mainokset (pdf-tiedosto)
- Verkkoliite harjoitukseen 2.4. – Keskustelukortit (pdf-tiedosto)
- Verkkoliite harjoitukseen 3.3. – Aikajanakortit (pdf-tiedosto)
Tilaa Puhutaan suostumuksesta -materiaali postissa
Mun rajat
Mun rajat on Amnesty Suomen osaston tekemä opetusmateriaali yläkouluille ja toiselle asteelle. Mun rajat -opetusmateriaalin keskeinen viesti on, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus on ihmisoikeus.
Mun rajat opetusmateriaalien pohjalta pidettyjen tuntien tavoitteena on opettaa nuorta kunnioittamaan omia ja toisten nuorten oikeuksia sekä kertoa, kuinka omalla toiminnalla voi edistää oikeuksien toteutumista. Nuoria halutaan rohkaista pohtimaan omia sekä toisten rajoja ja käymään keskustelua vallitsevista seksuaalisuuteen liittyvistä stereotypioista ja normeista.
Opetusmateriaali sisältää 15 erilaista toiminnallista harjoitusta aiheesta sekä neljä valmista tuntisuunnitelmaa oppitunneille.
Koulukino
Koulukino ja Amnesty ovat yhdessä tehneet opetuspaketteja eri ihmisoikeusteemaisiin elokuviin. Opetuspaketit sisältävät tietoa elokuvasta ja siihen liittyvistä ihmisoikeusnäkökulmista. Lisäksi opetuspaketissa on toiminnallisia ja osallistavia tehtäviä luokkahuonetyöskentelyyn ennen ja jälkeen elokuvan katselun.
Jokainen opettaja, kannustamalla keskusteluun ja jakamalla omat oivalluksensa ja tunteensa elokuvasta oppilaiden kanssa, on media- ja ihmisoikeuskasvattaja.
Lue lisää Koulukinon sivuilta: