Yhdysvalloissa poliisi on vastannut väkivaltaisesti mielenosoituksiin, joissa vastustetaan poliisiväkivaltaa. Mielenosoitukset ovat kuitenkin käynnistäneet myös muutoksen.
Poliisi kuristi George Floydin kuoliaaksi toukokuussa 2020 Minneapolisissa. Siitä alkoivat rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset, jotka levisivät ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa.
Onkin ironista, että Yhdysvalloissa poliisi on vastannut väkivaltaa vastustaviin mielenosoituksiin väkivallalla. Poliisi on toistuvasti käyttänyt tarpeetonta ja liiallista voimaa mielenosoittajia kohtaan. Viranomaiset ovat yrittäneet tukahduttaa rauhanomaisia mielenosoituksia kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja pippurisumutteella. Amnestyn kokoamasta kartasta näkee, missä kaikkialla poliisi on käyttänyt liiallista ja tarpeetonta voimaa.
Väkivallasta huolimatta kulisseissa kytee myös todellinen muutos. Listasimme 10 asiaa, jotka ovat tapahtuneet mielenosoitusten alkamisen jälkeen.
George Floydin tappaneille poliiseille syytteet
Derek Chauvin, joka kuristi George Floydin kuoliaaksi pitämällä polveaan miehen niskalla yli kahdeksan minuutin ajan, on pidätetty taposta epäiltynä. Myös kolmea muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia vastaan on nostettu syytteet. Tämä on tärkeä askel rankaisemattomuuden kulttuurin kitkemisessä – oikeutta saavat George Floydin rinnalla myös kaikki muut poliisiväkivallan uhrit.
Poliisilaitosten rahahanat kiinni
Floydin kuolema ja sen jälkeiset mielenosoitukset ovat saaneet monet osavaltiot tarkastelemaan poliisilaitosten rahoitusta kriittisin silmin. Los Angelesin pormestari ehdotti 150 miljoonan dollarin leikkaamista LAPD:n budjetista. Minneapolisin kaupunginvaltuusto äänesti poliisilaitoksen lakkauttamisen puolesta ja suunnittelee uuden poliisivoiman perustamista yhdessä paikallisyhteisön kanssa. Budjettileikkauksia on väläytelty myös esimerkiksi Bostonissa ja Seattlessa.
Poliisin voimankäyttöä rajoittavia lakeja otetaan käyttöön
Poliisin voimankäyttöön on puututtu useissa kaupungeissa ja osavaltioissa. Kuristusotteet on kielletty esimerkiksi Denverissä, Minneapolisissa, Chicagossa sekä Iowan, New Yorkin ja Connecticutin osavaltiossa.
Seattlessa ja Washington DC:ssä kuristusotteiden lisäksi kiellettiin myös esimerkiksi kumiluotien käyttö mielenosoituksissa kolmen kuukauden ajaksi.
Poliisit arvioivat myös itse voimankäyttöään – ja luovat sille uusia rajoja
Useat yksittäiset poliisilaitokset ovat kieltäneet kuristusotteiden käytön George Floydin kuoleman jälkeen. Lukuisissa kaupungeissa on perustettu rasisminvastaisia työryhmiä, jotka valmistelevat poliisiuudistusta. Lisäksi esimerkiksi New Jerseyn osavaltiossa poliisin voimankäyttöä rajoittavia lakeja päivitetään nyt ensimmäisen kerran kahteen vuosikymmeneen.
Poliisiuudistusta edistetään jo kansallisella tasolla
Liittovaltion viranhaltijat ovat alkaneet puuttua lakeihin, jotka koskevat esimerkiksi lainvalvojien syytesuojaa, etnistä profilointia sekä vartalokameroiden käyttöä. Viranhaltijat ovat tehneet aloitteita myös poliisikoulutuksen kehittämiseksi.
Paine pakotti presidentti Trumpin toimimaan
Viikkojen protestoinnin ja painostuksen jälkeen, presidentti Donald Trump allekirjoitti asetuksen poliisin toiminnasta. Asetus lupaa lisärahoitusta niille poliisilaitoksille, jotka kieltävät kuristusotteen käytön sekä kehottaa perustamaan kansallisen rekisterin liiallista voimaa käyttäneistä poliiseista.
Amnesty International pitää asetusta riittämättömänä. On kuitenkin positiivista, että kansainvälinen paine pakotti Trumpin hallinnon toimimaan.
Juneteenth kansalliseksi juhlapäiväksi?
Orjuus lakkautettiin Yhdysvalloissa 19. kesäkuuta 1865. Tuona päivänä vietetään Juneteenthia, eli orjuuden loppumisen muistopäivää. Liittovaltion viranomaiset ovat esittäneet, että päivästä tulisi kansallinen juhlapäivä.
Vain neljä osavaltiota – Havaiji, Pohjois-Dakota, Etelä-Dakota ja Montana – eivät ole tunnustaneet Juneteenthia kansalliseksi juhlapäiväksi. Työnantajat ympäri Yhdysvaltoja, kuten Twitter, Nike, Mastercard ja Vox Media, ovat tehneet päivästä palkallisen lomapäivän työntekijöilleen.
Patsaat kaatuvat
Yhdysvalloissa kymmenet kaupungit ovat poistaneet muun muassa orjuutta puolustaneiden henkilöiden patsaita. Patsaita on poistettu esimerkiksi Bostonissa, Philadelphiassa, Dallasissa, Birminghamissa ja San Franciscossa.
Urheilusarjat myöntävät virheensä
Yhdysvaltalainen moottoriurheilusarja NASCAR (National Association of Stock Car Auto Racing) kielsi Etelävaltioiden lipun käyttämisen tapahtumissaan. Sarja perusteli kieltoa sillä, että lippu ei kuvasta sen arvoja.
Amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjan komissaari myönsi, että sarja on tehnyt virheen, koska se ei ole kuunnellut mieltään osoittavia pelaajia. Sarja lupasi lahjoittaa yli 250 miljoonaa dollaria rasismin vastaiseen työhön tulevan vuosikymmenen aikana.
Yritykset torjuvat rasismia
Vaikka työelämän tasa-arvoon on vielä pitkä matka, useat yritykset ovat ottaneet rohkaisevia askelia viime viikkoina. Esimerkiksi Amazon ei enää salli poliisin käyttää yhtiön Rekognition-kasvotunnistusjärjestelmää ja Johnson & Johnson lopettaa valkaisevien ihovoiteiden myynnin. Pepsi muuttaa Aunt Jemima -siirappibrändin nimen ja kuvituksen, sekä tukee mustia yhteisöjä 400 miljoonalla dollarilla seuraavien viiden vuoden ajan. Kahvilaketju Starbucks höllensi henkilöstöpolitiikkaansa ja antaa työntekijöiden pitää Black Lives Matter -paitoja ja rintamerkkejä työpaikalla.