Olemme kampanjoineet Suomen translain muuttamisen puolesta viime vuoden kesäkuusta lähtien. Perjantaina 23.3. kokoonnuimme Senaatintorille kymmenien metrien pituisen banderollin kera ja luovutimme translakivetoomukseen Suomessa kerätyt 24 285 nimeä Juha Sipilälle. Samalla toimme viestin maailmalta: 347 865 ihmistä vaatii Suomeen ihmisoikeuksia kunnioittava translakia.
“Translaki nyt!” -huutojen kaikuessa saattelimme matkaan translakivetoomuksen luovuttajat, Amnestyn pääsihteerin Salil Shettyn, ihmisoikeuspuolustaja Sakris Kupilan, toiminnanjohtajamme Frank Johanssonin sekä kaksi translain muuttamiseksi toiminutta Koivukylän koulun oppilasta opettajineen.
He toimittivat 24 285 suomalaisen allekirjoittaman vetoomuksen Juha Sipilälle. Samalla me mielenosoittajat kerroimme myös maailmalla koetusta tyrmistyksestä: Suomen translain muuttamista ihmisoikeuksia kunnioittavaksi ja itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi vaatii ympäri maailman 347 865 ihmistä Taiwanista Belgiaan, Argentiinasta Saksaan.
Translain muutos ei vie keneltäkään toiselta mitään pois, mutta se merkitsisi transihmisille elämän kokoista parannusta.
Senaatintorilla käytiin useita merkityksellisiä keskusteluita. Yhden kohdalla nykyinen translaki vaikeuttaa merkittävästi arkielämää, toiselle se tarkoittaa vuosien odotusta, ennen kuin henkilöllisyystodistuksen sukupuolimerkinnän voi muuttaa vastaamaan omaa sukupuolta. Totesimme, että translain korjaaminen inhimilliseksi on asia, joka tehdään väistämättä pian. Näin ei kertakaikkiaan voi jatkua.
Sattumalta mielenilmauspäivänä suomalaismediassa julkaistiin uutinen, jossa kerrottiin Ruotsin alkavan maksaa korvauksia maan aiemman translainsäädännön aikana pakkosteriloiduille ihmisille. Naapurimaassamme siis maksetaan korvauksia ihmisoikeusloukkauksista, joiden systemaattista ja julmaa tekemistä Suomessa yhä jatketaan.
Allekirjoitan täysin viisaan ihmisoikeuspuolustajan Sakris Kupilan ajatuksen siitä, että translain muutos ei vie keneltäkään toiselta mitään pois, mutta se merkitsisi transihmisille elämän kokoista parannusta. Myös siksi on niin käsittämätöntä, että muutosta lakiin ei vieläkään ole tehty.
Jatketaan työtä, kunnes epäinhimillinen laki saadaan muutettua. Translaki NYT.
Teksti Saara Manelius. Kirjoittaja työskentelee viestintäpäällikkönä Amnestyn Suomen osastossa.
Tekstissä ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.