Amnesty pitää selonteon linjauksia ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustasta ja tavoitteista hyvinä. Ihmisoikeusperustaisuus ja ihmisoikeuksien läpileikkaavuus ovat erinomainen lähtökohta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.
Amnesty katsoo, että ihmisoikeuksien tulisi olla toiminnan lähtökohta ja niiden edistämisen tulisi ohjata kaikkea toimintaa. Jotta tämä toteutuisi käytännössä, ihmisoikeuksien edistämiselle tulisi laatia konkreettisia tavoitteita. Lisäksi kaikkien ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijoiden ihmisoikeusasiantuntemus tulisi varmistaa ja ihmisoikeustyölle varata riittävät resurssit valtionhallinnossa.
Vaikka tasa-arvon, mukaan lukien sukupuolten välisen tasa-arvon, edistämisen todetaan olevan keskeistä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan arvopohjassa, selonteon sukupuolinäkökulma on valitettavan ohut ja konkretisoituu vain pistemäisesti. On myös valitettavaa, että muuttoliikettä tarkastellaan selonteossa monin paikoin pikemminkin haasteena ja Suomen ja EU:n turvallisuuteen negatiivisesti vaikuttavana tekijänä kuin maasta toiseen liikkuvien ihmisten oikeuksien toteutumiseen vaikuttavana kysymyksenä.