Amnesty International Suomen osasto antoi valtioneuvoston kanslialle 7.6.2024 lausuntonsa valtioneuvoston toimenpideohjelmasta rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä.
Rasismin poistaminen on valtioneuvostoa sitova velvoite, ja rasistinen syrjintä on ihmisoikeusloukkaus. Rasismilla on monenlaisia vaikutuksia ihmisen elämään, mikä tulisi huomioida myös valtioneuvoston toimenpideohjelmassa rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä. Kansainväliset ihmisoikeuksien toteutumista valvovat tahot ovat toistuvasti edellyttäneet Suomen valtiolta tehokkaampia toimia rasismiin puuttumiseksi.
Valtioneuvoston on otettava Suomen ihmisoikeusvelvoitteet vakavasti ja edistettävä yhdenvertaisuutta aidosti ja aktiivisesti kaikilla politiikan osa-alueilla ja hallinnon tasoilla. Toimenpideohjelma rasismin torjumisesta ja yhdenvertaisuuden edistämisestä ei riitä, mikäli hallitus tekee samaan aikaa politiikkaa, joka syventää rakenteellista rasismia. Amnesty suosittaa ottamaan huomioon toimenpideohjelman toimenpiteissä antirasismin, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan ihmisoikeusperustaisuuden, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön rakenteiden vahvistamisen sekä ihmisoikeuskasvatuksen.
Suosituksiamme hallitukselle:
Tehkää antirasistista politiikkaa
- Tukekaa antirasistisia kansalaisyhteiskunnan toimijoita taloudellisin resurssein.
- Selkeyttäkää etnisen profiloinnin kieltoa lainsäädännössä ja viranomaiskäytännöissä.
- Tehostakaa toimia rasistiseen vihapuheeseen ja -rikoksiin puuttumiseksi.
- Pohjatkaa sosiaaliturvan uudistukset kansainvälisiin ihmisoikeusvelvoitteisiin.
Tehkää ihmisoikeusperustaista turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa
- Keskittykää hallituksen politiikassa ihmisoikeuksiin turvallistamisen sijaan.
- Teettäkää antirasistinen arviointi hallitusohjelman maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikasta sekä toimeenpankaa sen suositukset.
- Luokaa maahanmuuttopoliittinen toimintaohjelma humanitaarisen maahanmuuton vahvistamiseksi.
Parantakaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia
- Laatikaa kokonaisvaltainen sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma.
- Mahdollistakaa sukupuolen juridinen vahvistaminen translapsille ja -nuorille ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisesti.
- Ottakaa käyttöön kolmas sukupuolimerkintä ei-binääristen identiteettien tunnustamiseksi.
- Turvatkaa intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus erityislainsäädännöllä.
Vahvistakaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön rakenteita
- Hyödyntäkää intersektionaalista lähestymistapaa kaikessa syrjinnän vastaisessa työssä.
- Käsitelkää vuosittain kansainvälisten ihmisoikeusvalvontaelinten suositukset ja ryhtykää tarvittaviin toimenpiteisiin suositusten toimeenpanemiseksi.
- Parantakaa sukupuoli- ja yhdenvertaisuusvaikutusten arviointia ja seurantaa julkishallinnossa sekä lisätkää tähän resursseja.
- Laatikaa laki, joka velvoittaa kuntia, hyvinvointialueita ja valtiota naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn.
- Varmistakaa kaikkien väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen oikeus vaikuttaviin palveluihin ja väkivallattomaan elämään.
Panostakaa ihmisoikeuskasvatukseen
- Luokaa kansallinen ohjelma ihmisoikeuskasvatukselle.
- Vahvistakaa opettajien ihmisoikeusosaamista antirasistisella ja normitietoisella otteella.
- Kehittäkää saamen kielten ja saamenkielistä opetusta sekä saamelaistiedon opettamista suomen- ja ruotsinkielisessä koulutuksessa.
- Edistäkää suostumuskulttuuria seksuaalikasvatuksella.
Vastauksissamme lausuntopyynnössä esitettyihin tarkentaviin kysymyksiin lausunnon lopussa käsitellään sidosryhmäyhteistyötä, risteävän ja moniperusteisen syrjinnän huomioimista, toimenpideohjelman puutteita, toimenpideohjelman tavoitteiden ja vaikutusten seuraamista, toimenpideohjelman toteuttamiseen varattavan rahoituksen ja henkilöstöresurssien tärkeyttä sekä järjestökenttään kohdistuvien leikkausten vaikutuksia toimenpideohjelman toimeenpanoon.