Amnesty International Suomen osasto lausui oikeusministeriölle 22.11.2024 valtioneuvoston periaatepäätöksestä kansalliseksi ohjelmaksi demokratian ja osallistumisen edistämiseksi.
Amnesty International kehottaa oikeusministeriötä ottamaan huomioon kansallisessa ohjelmassa demokratian ja osallisuuden edistämiseksi (demokratiaohjelmassa) ihmisoikeusperustaisen päätöksenteon ja perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin, kansalaisyhteiskunnan vaikuttamismahdollisuuksienturvaamisen, antirasismin ja rasismin vastaiset toimet sekä demokratiaohjelman toimeenpanoon liittyvien resurssien varmistamisen.
Demokratiaohjelmassa korostuu viranomaisten luomien tai hyväksymien kanavien puitteissa tapahtuva kuuleminen ja osallistaminen. Ohjelmassa voitaisiin painokkaammin huomioida kansalaisyhteiskunnan omaehtoinen osallistuminen ja vaikuttaminen ja pohtia keinoja, miten julkinen valta voi luoda edellytyksiä esimerkiksi sananvapauden ja kokoontumisvapauden käyttämiselle.
Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen kehittäminen osana demokratiaohjelmaa on tärkeä tavoite. Tälle työlle on myös turvattava taloudelliset resurssit ja henkilöstövoimavarat sekä huomioitava kielivähemmistöjen oikeuksien toteutuminen. Opettajien ihmisoikeusosaamista tulee vahvistaa antirasistisella ja normitietoisella otteella.
Demokratiaohjelmassa on kannatettava tavoite vahvistaa hyvän keskustelun ja mielipiteen vaihtamisen kulttuuria yhteiskunnassa. Amnesty kehottaa hallitusta kuitenkin ottamaan huomioon vihapuheen yleisyyden ja sitoutumaan sen torjumiseen huomioimalla erityisesti rasistisen vihapuheen kohteena olevat rodullistetut ihmiset, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt sekä alkuperäiskansa saamelaiset. Lisäksi riskit kansalaisyhteiskunnan toimintatilan kaventumiseen olisi tunnistettava myös kotimaassa.
Lue lausunto kokonaan täältä.