Amnesty on jättänyt 27.10.2023 lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta.
Amnesty ei kannata asetusluonnoksessa esitettyjä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksia.
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus toteuttaa erikoissairaanhoitoa painottaen asiakasmaksujen ”maltillisen korottamisen mahdollisimman oikeudenmukaisesti lisäämättä eriarvoisuutta sekä siten, etteivät maksut muodostu esteeksi palveluiden saamiselle”.
Amnesty katsoo, että asetusluonnoksessa esitetyt muutokset ovat ristiriidassa edellä mainitun hallitusohjelman kirjauksen kanssa, sillä muutosten myötä osa asiakasmaksuista nousisi ensi vuonna jopa 20 prosenttia. Tätä ei voi pitää maltillisena korotuksena. Suomella on velvollisuus varmistaa, että kaikilla on varaa terveydenhuoltoon.
Sosiaali- ja terveysministeriön muistiossa asetuksen muuttamisesta (VN/24836/2023) todetaan, että korotukset voisivat lisätä niiden pienituloisten asiakkaiden määrää, joille asiakasmaksut aiheuttavat merkittävää taloudellista kuormitusta. Hallitusohjelman tavoite siitä, että korotukset eivät lisäisi eriarvoisuutta ei siten toteutuisi.
Sosiaali- ja terveysministeriön muistion mukaan esitetyt muutokset voisivat ”yksittäisissä tapauksissa johtaa toimeentulotuen tarpeeseen tai maksujen ulosottoihin”. Amnesty katsoo muistion tältä osin aliarvioivan esitettyjen muutosten vaikutuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut aiheuttavat jo nykytasolla monelle pienituloiselle taloudellista ahdinkoa ja muodostavat joillekin heistä esteen palveluiden tarkoituksenmukaiselle käytölle. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ulosotot ovat varsin korkealla tasolla. Asiakasmaksujen ulosottoja oli vuonna 2022 lähes 490 000.
THL:n lokakuussa 2023 julkaisemien Terve Suomi -kyselytutkimuksen tulosten mukaan noin viidennes vastaajista ilmoitti joutuneensa tinkimään ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana, naiset miehiä useammin. SOSTEn Sosiaalibarometrin mukaan kyselyyn vastanneista sosiaalityöntekijöistä puolet piti asiakasmaksuja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden käyttöä estävänä tekijänä.
Amnesty suositteli kesäkuussa 2023 julkaisemassaan raportissa ”Tiedän etten saa apua” – terveydenhuollon eriarvoisuus Suomessa, että hallitus uudistaisi asiakasmaksulakia ja -asetusta. Uudistuksessa tulisi asiakasmaksujen tason lisäksi tehostaa ja laajentaa hyvinvointialueiden velvoitetta huojentaa ja alentaa asiakasmaksuja. Huojentamisen tulisi koskea myös tasasuuruisia asiakasmaksuja.
Lisäksi Amnesty on suositellut, että eri maksukatot tulisi yhdistää ja siirtää vastuu maksukaton täyttymisen seurannasta potilaalta viranomaiselle. Tämän selvittämiseen velvoittaa myös eduskunnan asiakasmaksulain uudistuksen yhteydessä antama lausuma. Maksukaton täyttymisen seuranta voi olla kohtuuttoman vaikeaa etenkin sellaisille potilaille, jotka käyttävät runsaasti erilaisia palveluita tai joilla on toimintakyvyn rajoitteita.
Asiakasmaksulain ja -asetuksen uudistamisen valmistelussa tulisi selvittää edellisten uudistusten vaikutuksia ja tarkempia syitä siihen, miksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen ulosotot ovat edelleen hyvin korkealla tasolla vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen nähden. Olisi muun muassa selvitettävä tarkemmin, miten hyvinvointialueet toimeenpanevat asiakasmaksulain 11§:n velvoitteita.
Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.