Uudistettavan lainvalmistelun vaikutusarviointiohjeen on tarkoitus tukea aiempaa paremmin lainvalmistelijoiden työtä ja parantaa vaikutusarviointien laatua sekä tämän myötä valmisteltavien lakien laatua. Ohje korvaa valtioneuvoston vuonna 2007 antamat ohjeet säädösehdotusten vaikutusten arvioinnista.
Perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia ei toteuteta tällä hetkellä systemaattisesti. Sen vuoksi Amnesty pitää tärkeänä perus- ja ihmisoikeusvaikutuksen arvioinnin vahvistamista uudistettavassa vaikutusarviointiohjeessa.
Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten valvontaelinten ratkaisukäytännöt ja esimerkiksi yleiskommentit tulee huomioida entistä kattavammin ja monipuolisemmin oikeudellisen tietoperustan vahvistamiseksi läpi vaikutusarviointiohjeen. Lisäksi väestöryhmittäin disaggregoitua tiedonkeruuta ja -menetelmiä tulee lisätä.
Asiantuntijoiden, sidosryhmien ja oikeudenhaltijoiden kuulemisten ja näkemysten huomioinnin tulee olla tosiasiallista. Kuulemiset ja lausuntokierrokset eivät saa olla vain näennäistä osallistamista, vaan ne tulee nähdä mahdollisuutena saada tutkittua sekä käytännön kokemustietoa vaikutusarvioinnin tueksi.