Amnesty International Suomen osasto lausui 14.3.2024 eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle ja tulevaisuusvaliokunnalle Suomen avaintavoitteista EU:n strategiseen agendaan ja tulevan komission ohjelmaan vaikuttamiseksi.
Eurooppa-neuvosto hyväksyy strategisen ohjelman, jossa määritetään EU:n prioriteetit seuraavalle viisivuotiskaudelle Euroopan parlamentin vaalien jälkeen. Prioriteetit ohjaavat Euroopan unionin toimia ja ovat perustana tulevan Euroopan komission poliittisille painopisteille. E-kirjeessä määritellään Suomen avaintavoitteet seuraavalle EU-vaalikaudelle 2024–2029. Suomen tavoitteena on esimerkiksi, että ”[d]emokratia, oikeusvaltioperiaate sekä perus- ja ihmisoikeudet ovat unionin kaiken toiminnan perusta”.
Amnesty toteaa, että E-kirjeeseen kirjattu tavoite demokratiasta, oikeusvaltioperiaatteesta ja perus- ja ihmisoikeuksista eivät näytä toteutuvan muuttoliikkeen hallinnassa, vaan kaikki muuttoliikkeen hallintaan liittyvät Suomen tavoitteet heikentävät ihmisoikeuksien toteutumista. Amnesty pitää tätä erittäin ristiriitaisena ja ongelmallisena tavoitteiden määrittelynä. Perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Oikeusvaltioperiaatteen tulee päteä myös muuttoliikkeen hallinnassa. Turvallisuutta edistetään kunnioittamalla ihmisoikeuksia sekä kansainvälisiä velvoitteita.
Amnesty katsoo, että ihmisoikeusperustaisuuden ja ihmisoikeuksien läpileikkaavuuden tulee olla lähtökohta Suomen EU-politiikalle. Amnesty kehottaa Suomen prioriteeteissa asettamaan ihmisoikeusperustaisuuden niiden ytimeen ja erityisesti varautumaan muuttoliikkeeseen ihmisoikeuksia kunnioittavalla ja kestävällä tavalla.
Suomen tulisi muun muassa kannattaa oikeudenmukaista vastuunjakoa kaikkina aikoina. Pakolaiskiintiötä tulisi edistää sekä Suomessa että EU:n tasolla. Suomen tulisi pyrkiä EU:ssa vaikuttamaan siihen, että kumppanimaiden maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka olisi kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa ja vaatia EU:n virastojen kanssa tehtävältä yhteistyöltä ihmisoikeuksien täysimääräistä kunnioittamista.
Lisäksi Amnesty vaatii, että pyrkimykset ulkoistaa turvapaikkamenettely lopetetaan. Turvapaikkaprosessin ulkoistaminen ja kansainvälisen suojelun tarjoaminen kolmansissa maissa EU-maiden sijaan on täysin epäinhimillinen ja myös hyvin mahdollisesti kansainvälisen oikeuden vastainen toimi. Ulkoistamispyrkimysten sijaan, Suomen tulisi edistää ihmisoikeuksia kunnioittavaa muuttoliikepolitiikkaa EU:ssa, jossa taataan turvapaikanhakijoiden vastaanotto, pääsy tehokkaisiin ja oikeudenmukaisiin menettelyihin sekä kehitetään turvallisia reittejä päästä Eurooppaan kodeistaan pakon edessä lähtemään joutuneille ihmisille.
Perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen on turvattava ja tätä tavoitetta Suomen tulisi EU:ssa avaintavoitteenaan edistää.
Lue lausunto ulkoasianvaliokunnalle täältä ja lausunto tulevaisuusvaliokunnalle täältä.