Amnesty International Suomen osasto lausui 10.9.2024 eduskunnan lakivaliokunnalle hallituksen esityksestä naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen ja sen valmistelun rangaistavuuden selkeyttämisestä.
Esitysluonnoksen mukaan naisen tai tytön sukuelimen tahallinen vahingoittaminen säädettäisiin rangaistavaksi rikoslain 21 lukuun lisättävällä erillissäännöksellä 6 b §. Naisen tai tytön ulkoisen sukuelimen poistaminen kokonaan tai osittain tai sen muu vahingoittaminen rangaistaisiin naisen sukuelimen silpomisena, ei perusmuotoisena tai törkeänä pahoinpitelynä, kuten nykyään. Myös teon yritys olisi rangaistava. Naisen tai tytön sukuelinten silpomisen valmistelu säädettäisiin rangaistavaksi erillissäännöksellä.
Amnesty pitää lainsäädäntöuudistusta ihmisoikeusnäkökulmasta elintärkeänä uudistuksena, jota järjestöt ovat peräänkuuluttaneet ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset edellyttäneet Suomelta jo vuosia. Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomiselle ei ole lääketieteellisiä perusteita, vaan silpomisväkivalta päinvastoin vahingoittaa naisten ja tyttöjen terveyttä lyhyt- ja pitkäaikaisesti. Silpominen tapahtuu ilman naisten ja tyttöjen tietoista suostumusta, ulkopuolisen kontrollin seurauksena. Vanhakantaiset ja virheelliset käsitykset seksuaalisuudesta, puhtaudesta ja kunniasta rajoittavat lukuisten naissukupolvien elämää. Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen ilmentääkin väkivallan historiallista jatkumoa, naisiin kohdistuvan väkivallan normalisoitumista ja naisiin kohdistuvaa sukupuolikontrollia.
Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisointi selkeyttää oikeustilaa ja parantaa uhrien asemaa puuttumalla vakaviin koskemattomuuden loukkauksiin. Erilliskriminalisointi viestii sekä viranomaisille että silpomista suunnitteleville tahoille silpomistekojen vakavuudesta ja rangaistavuudesta. On tärkeää, että säännöksessä huomioidaan erilaiset kontrolloinnin, alistamisen ja pakottamisen tavat, joilla naisia ja tyttöjä painostetaan heidän kehollista ja seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan loukkaaviin toimenpiteisiin.
Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoinnin yhteydessä Amnesty painottaa tarvetta säätää laki suojaamaan intersukupuolisten lasten kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta sekä kriminalisoida pakottava kontrolli.
Esitysluonnoksessa todetaan, että sukuelinten silpomista koskevan säännöksen soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät sellaiset intersukupuolisiin lapsiin kohdistettavat toimenpiteet, joille on hyväksyttävä lääketieteellinen peruste. Intersukupuolisten lasten kehollinen itsemääräämisoikeus on turvattava, eikä heidän ihmisoikeuksiaan loukkaavia ja vailla heidän suostumustaan tehtäviä ”normalisoivia” leikkauksia tule tehdä. Epätarkka kirjaus tulee poistaa esityksestä tai sitä on muutettava, jotta intersukupuolisten lasten oikeudet ja etu toteutuvat.
Naisiin ja tyttöihin kohdistuvat kajoavat ja väkivaltaiset silpomisteot eivät tapahdu tyhjiössä, vaan niiden taustalla on usein tarkoituksellista, voimakasta ja pitkäkestoista kontrollointia, joka kaventaa uhrin elämää ja itsemääräämisoikeutta. Pakottavassa kontrollissa väkivallan tekijä rajoittaa eristämällä, uhkailemalla, manipuloimalla ja nöyryyttämällä uhria, joka on usein hänen kumppaninsa, perheenjäsenensä tai sukulaisensa. Pakottava kontrolli jää nykyisin rikostunnusmerkistöjen ulkopuolelle, eikä sen vakavuutta ja nivoutumista muihin väkivallan muotoihin tunnisteta riittävästi lainsäädännössä.
Ihmisoikeusvelvoitteet täyttävän lainsäädännön lisäksi naisten ja tyttöjen kokemaan silpomisväkivaltaan puuttuminen edellyttää ehkäisevän työn resurssien turvaamista, terveydenhuoltohenkilöstön koulutusta, kulttuurisensitiivisen puheeksioton menetelmien vahvistamista sekä dialogista asennevaikuttamista silpomisperinnettä harjoittavien yhteisöjen kanssa.
Lue lausunto kokonaan täältä.