Amnesty International Suomen osasto lausui 17.9.2024 sosiaali- ja terveysministeriölle Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunnan alaisen järjestötyöryhmän merkityksestä.
Amnesty International Suomen osasto kannattaa naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan keskittyvän järjestöryhmä (JäTy) toiminnan jatkamista ja vakiinnuttamista. JäTyn tehtäviin kuuluu Istanbulin sopimuksen velvoitteiden toteuttaminen, kuten kuntien tukeminen väkivallan uhrien palveluiden järjestämisessä ja alueellisten palveluiden puutteiden kartoittaminen. Yhteistyö kolmannen sektorin ja paikallisten toimijoiden kanssa on keskeistä uhrien palveluiden parantamiseksi.
Viime vuosina kuntien vastuu on siirtynyt hyvinvointialueille, pandemia on korostanut monimuotoisten palveluiden tärkeyttä väkivallan uhreille, ja tietoisuus väkivallan muotojen haavoittavuudesta on lisääntynyt. JäTy on osoittautunut tärkeäksi verkostoksi, jossa järjestöt voivat keskustella ja aloittaa yhteistyöhankkeita. Ehdotus JäTyn lakkauttamisesta on tullut yllätyksenä järjestöille, jotka ovat pitkään hyötyneet sen toiminnasta. Sen sijaan, että verkosto lakkautettaisiin, sen toimintaa tulisi vahvistaa ja vakiinnuttaa. Lisäksi tarvitaan lainsäädäntö, joka velvoittaa järjestöt osallistumaan väkivallan vastaiseen työhön paikallisella, alueellisella sekä valtakunnallisella tasolla.
JäTyn säilyttäminen on tärkeää Istanbulin sopimuksen velvoitteiden vuoksi, jotka edellyttävät yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa ja riittävien resurssien varmistamista järjestöille. Istanbulin sopimuksen voimassa olevassa toimeenpanosuunnitelmassa (2022–2025) korostuu järjestöjen merkittävä rooli naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyssä ja väkivallan uhrien tukipalveluiden kehittämisessä, vaikka julkinen sektori on viime vuosina vahvistanut rooliaan näiden palveluiden tarjoamisessa.
Järjestöillä on ajankohtaista tietoa alueellisten väkivaltapalveluiden tilanteesta sekä käytännön kokemusta väkivallan torjunnasta. Suomi on saanut Euroopan neuvostolta myönteistä palautetta järjestöjen ja viranomaisten yhteistyöstä, mutta myös suosituksia järjestöjen tukemiseksi. GREVIO on kehottanut Suomea tehostamaan yhteistyötä järjestöjen kanssa, mutta virallisia ohjeistuksia järjestöjen huomioimiseksi yhteistyökumppaneina ei ole vielä laadittu.
Mikäli JäTy lakkautettaisiin, kansalaisjärjestöjen rooli Istanbulin sopimuksen toimeenpanossa heikkenisi, mikä vaikeuttaisi väkivallan torjuntaa. Sen sijaan järjestöjen roolia tulisi vahvistaa ja yhteistyötä kehittää. On myös tärkeää säätää laki, joka velvoittaa järjestöjen huomioimisen virallisten väkivallan ehkäisytyön rakenteiden osana.
Lue lausunto kokonaan täältä.