Amnesty International Suomen osasto lausui 16.8.2024 työ- ja elinkeinoministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle ulkomaalaislain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (työperäinen oleskelulupa).
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että työperusteinen oleskelulupa sidottaisiin nykyistä vahvemmin työhön hallitusohjelmassa esitetyn mukaisesti. Luonnoksessa ehdotetaan, että Suomesta olisi poistuttava, mikäli henkilön työsuhde loppuu eikä hän olisi kolmen – joissain tapauksissa kuuden – kuukauden kuluessa solminut uutta työsuhdetta. Lisäksi ehdotetaan, että laissa säädettäisiin työnantajalle velvoite sanktion uhalla ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle, mikäli työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa oleskelevan henkilön työsuhde päättyisi.
Amnesty katsoo, että ehdotettu ajanjakso, jolloin oleskelulupaa ei peruutettaisi työttömyyden aikana ei ole tarpeeksi pitkä. Lisäksi Amnesty katsoo, että työnantajan ilmoitusvelvollisuutta on syytä tarkastella tarkemmin. Amnesty pitää kannatettavana työnteko-oikeuden laajentamista työvoimapula-aloille, mutta toteaa laajentamistarpeen ulottuvan kaikkiin aloihin ehdotettua laajemmin. Hallituksen esitysluonnosta tulee lisäksi tarkastella tarkemmin perus- ja ihmisoikeusvaikutusten näkökulmasta.
Esitysluonnoksessa ehdotettu sääntely tulisi todennäköisesti lisäämään paperittomuutta. Ehdotetut muutokset saattaisivat vaikuttaa ihmisiin, jotka ovat asuneet Suomessa jo vuosia, kotoutuneet Suomeen ja joilla on myös perhe ja muut siteet Suomessa. Esitysluonnoksessa ei ole arvioitu mahdollisia vaikutuksia paperittomuuteen lainkaan.
Hallitus kohdistaa maahanmuuttaneisiin useita samanaikaisia lakimuutoksia, ja suunnitteilla on lisää muutosesityksiä, kuten esimerkiksi kansalaisuuden saamisen sekä pysyvän oleskeluluvan edellytysten tiukennuksia. Näillä lakiesityksillä saattaa olla samoihin ihmisiin kohdistuvia perus- ja ihmisoikeusvaikutuksia. Esitysten yhteisvaikutuksia ei kuitenkaan ole arvioitu lainkaan. Näyttää siltä, että muutokset suurelta osin heikentävät maahanmuuttaneiden oikeuksia ja voidaankin arvioida kielteisten ihmisoikeusvaikutusten olevan laaja-alaisia.
Amnesty katsoo, että on erityisen tärkeää tällä hallituskaudella tehdä esityksissä perus- ja ihmisoikeusvaikutusten laaja kokonaisarviointi, joka huomioi maahanmuuttaneisiin kohdistuvat yhteisvaikutukset sekä mahdolliset päällekkäiset muutosehdotukset.
Lue lausunto kokonaan täältä.