Amnesty International Suomen osasto lausui 10.10.2024 sosiaali- ja terveysministeriölle luonnoksesta hallituksen tasa-arvo-ohjelmaksi 2024–2027 (VN/27297/2023).
Hallituksen tasa-arvo-ohjelman luonnos on monin tavoin sisäisesti ristiriitainen. Yhtäältä ohjelman tavoitteissa korostetaan yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä ohjelmaa läpileikkaavana periaatteena, toisaalta toimenpiteet ovat monin paikoin joko riittämättömiä tai ristiriidassa muun politiikan kanssa, jota hallitus harjoittaa.
Esimerkiksi tasa-arvo-ohjelman luonnoksen luvussa viisi kerrotaan, miten hallitus torjuu naisiin kohdistuvaa lähisuhde- sekä muuta väkivaltaa. Taustoituksessa viitataan valtioneuvoston tiedonantoon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Ristiriita ohjelmaluonnokseen valittujen sanojen ja hallituksen tekojen välillä on erityisen selvä, kun tarkastellaan maahan muuttaneiden, pari- tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tilannetta Suomessa.
Toinen esimerkki osoittaa hallituksen välinpitämättömyyden sateenkaarioikeuksien edistämisvelvollisuutta kohtaan. Vaikka ohjelmaluonnoksessa luvataan toteuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyvinvointia tukeva hanke vuonna 2025 Suomen toimiessa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana, on selvää, että tasa-arvo-ohjelmaluonnos sivuuttaa sateenkaari-ihmisiin kohdistuvan syrjinnän, väkivallan ja vihapuheen merkittävänä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksenä.
Tasa-arvokehitys on kiinteässä yhteydessä siihen, miten valtio toteuttaa velvoitteensa kunnioittaa, suojella ja turvata jokaisen perus- ja ihmisoikeuksia. Tasa-arvo-ohjelman luonnoksessa on myös hyviä, ihmisoikeusnäkökulmasta kannatettavia kirjauksia. Pelkäämme kuitenkin, että näiden kirjausten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaikutukset jäävät vaatimattomiksi, pistemäisiksi. Näin siksi, että hyvilläkään tasa-arvo-ohjelman kirjauksilla ei muuteta vallitsevaa ihmisoikeuskielteistä, rakenteellista rasismia ja syrjintää syventävää hallituspolitiikkaa.
Lue lausunto kokonaan täältä.