Amnesty International Suomen osasto lausui 19.10.2023 valtiovarainministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi kotikuntalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.
Amnesty keskittyy lausunnossaan erityisesti lakiehdotusten keskeisiin vaikutuksiin maahanmuuttaneiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta. Vaikka luonnoksessa on arvioitu muutosten ihmisoikeusvaikutuksia, vaikutusarviointia tulisi laajentaa, täsmentää ja konkretisoida, sillä nyt esitettyjen arviointien perusteella ei voida arvioida, onko esimerkkisi haavoittuvuuksia ja lapsen oikeuksia otettu riittävästi huomioon.
Maahanmuuttaneiden osalta ehdotus vaikuttaa erityisesti sellaisten henkilöiden asemaan, joilla on ollut kotikunta, mutta joiden oleskelulupa on päättynyt. Luonnos vaikuttaa myös maahanmuuttaneisiin, jotka hakevat oleskelulupaa perhesiteen perusteella, sillä se heikentää tämän ihmisryhmän oikeutta saada kotikunta välittömästi perheenjäsenensä kotikunnan perusteella.
Kotikuntamerkinnän poistaminen tai merkinnän saamisen vaikeuttaminen, johtaa tilanteeseen, jossa Suomessa asuu vakinaisesti ihmisiä tietyssä kunnassa ilman, että heille on merkitty kotikuntaa. Tältä osin lakiuudistus ei vastaa tavoitettaan tosiasiallisen asumiskunnan merkitsemisestä. Kuten luonnoksessa on todettu, Suomessa asuu arvioilta 3000-6000 paperittomuudessa elävää ihmistä. Kyse on ihmisistä, jotka ovat pudonneet erilaisiin oikeus- ja lupabyrokratian väleihin. Ehdotetut muutokset kotikuntalakiin tulevat lisäämään ihmisten määrää, joille ei merkitä kotikuntaa Suomessa tai se merkitään nykyistä myöhäisemmässä vaiheessa. Luonnoksessa ei ole huomioitu hallitusohjelman kirjauksia ja jo tehtyjä päätöksiä, jotka tulevat lisäämään paperittomien määrää Suomessa. Luonnoksessa ei ole myöskään huomioitu hallituksen tavoitetta palata paperittomien terveydenhoidon osalta viime vaalikautta edeltäneeseen oikeustilaan.
Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.