Työ- ja elinkeinoministeriön laatimassa kansallista yritysvastuulakia koskevassa arviomuistion tarkoitus on kartoittaa millainen yrityksiä koskevan asianmukaisen huolellisuuden velvoitteen sisältö voisi olla lainsäädännössä ja tarkastella erilaisia lainsäädännöllisiä vaihtoehtoja. Arviomuistiossa esitetään kuitenkin valitettavan vähän konkreettisia sääntelyvaihtoehtoja.
Amnesty ei yhdy arviomuistion keskeisiin loppupäätelmiin, joiden mukaan laaja lakiesitys vaatisi pitkän valmistelun asiaan liittyvien oikeudellisten kysymysten selvittämiseksi. Amnesty katsoo, että kansallinen yritysvastuulaki on mahdollista – ja myös tulee – säätää tällä hallituskaudella. Työministeri Tuula Haatainen on kertonut tulevansa esittelemään hallituspuolueille lakihanketta kansallisesta yritysvastuulaista, joka olisi mahdollista toteuttaa vielä tällä hallituskaudella. Kannatamme tätä ministeri Haataisen esittämää suunnitelmaa.
Arviomuistion keskeisenä päätelmänä myös on, että yritysvastuusääntely olisi mahdollista toteuttaa, mutta kansallisesti säädetty huolellisuusvelvoite voisi heikentää kotimaisten yritysten kilpailukykyä. Amnesty korostaa, että puutteellinen sääntely luo ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskevia huolellisuusvelvoitteitaan laiminlyöville yrityksille epäreilun kilpailuedun. Kansallisia yritysvastuulakeja on jo säädetty useissa maissa ja lisäksi käynnissä on useita kansallisia yritysvastuulakihankkeita.
Amnesty tukee vahvasti kansallisen yritysvastuulain säätämistä – lainsäädännöllä voidaan merkittävällä tavalla edistää ihmisoikeuksien toteutumista yritystoiminnassa kansainvälisesti sovittujen periaatteiden mukaisesti. Kansallisen yritysvastuulain säätämisen rinnalla Amnesty katsoo, että Suomen tulee edistää EU-yritysvastuulain säätämistä ja vaikuttaa komission direktiiviesitykseen siinä ilmenevien puutteiden korjaamiseksi, esimerkiksi ehdotetun direktiivin soveltamisalan riittävyyden suhteen.