Amnesty International Suomen osasto on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle 28.1.2025 luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain ja rajat ylittävästä terveydenhuollosta annetun lain 20 §:n muuttamisesta. Esitysluonnos koskee Suomessa paperittomina elävien ihmisten oikeutta välttämättömiin kiireettömiin terveyspalveluihin.
Esitysluonnoksen mukaan paperittomina elävät ihmiset olisivat jatkossa lähtökohtaisesti oikeutettuja saamaan vain kiireelliset terveyspalvelut, kun voimassa olevan lainsäädännön perusteella he ovat oikeutettuja saamaan myös terveydenhuollon ammattilaisen välttämättömiksi arvioimat kiireettömät terveyspalvelut.
Amnesty vastustaa esitettyjä muutoksia perusoikeusvelvoitteiden ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden vastaisina.
Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet koskevat kaikkia Suomen lainkäyttöalueella oleskelevia ihmisiä, mukaan lukien paperittomina eläviä ihmisiä. Ennen välttämättömät palvelut turvaavan nykysääntelyn voimaantuloa, Suomi sai tästä puutteesta toistuvasti moitteita kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovilta elimiltä.
Esitysluonnoksen mukaan paperittomina elävien ihmisten pääsyä välttämättömiin palveluihin rajoittamisella tavoitellaan kolmea asiaa:
- ”Laittoman oleskelun kannusteiden poistamista”. Esitysluonnoksessakin todetaan, ettei ole tutkimusnäyttöä siitä, että terveyspalveluiden laajuus vaikuttaisi maassa oleskeluun.
- Terveydenhuollon ”ensisijaisen” tehtävän turvaaminen tarjoamalla palveluita rajatummalle henkilöpiirille. Esitysluonnoksen mukaan paperittomina elävien ihmisten palveluihin pääsyn rajaaminen ei kuitenkaan juurikaan vaikuttaisi Suomen terveydenhuollon toimintaan millään tavalla.
- Tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen paluuvelvoitteesta. On hyvin kyseenalaista edistää maahanmuuttopoliittista tavoitetta ihmisoikeuksia rajoittamalla. Hoito-oikeuden rajoittamisella ei ole hyväksyttävää, kiinteää tai oikeasuhtaista yhteyttä mainittuun tavoitteeseen.
Amnesty korostaa, että paperittomuus on maahanmuuttopoliittisilla päätöksillä luotu asiantila, eikä useinkaan yksilön oman valinnan tulos. Pääministeri Orpon hallituksen maahantulo-, oleskelulupa- ja turvapaikkapoliittiset lakimuutokset on toteutettu tietoisina siitä, että ne voivat lisätä paperittomuutta Suomessa. Nyt ehdotetulla sääntelyllä rangaistaisiin paperittomina eläviä ihmisiä siitä, että he ovat joutuneet luvallisen oleskelun keinoja kaventavien poliittisten päätösten kohteeksi. Esitysluonnoksessa todetaan, ettei esityksen arvioida ”johtavan kenenkään henkilön osalta merkittävään terveydentilan huononemiseen, vamman pahenemiseen tai kuolemanvaaraan, mikäli henkilö noudattaa saamiaan ohjeita ja paluuvelvoitettaan”. Amnesty pitää syvästi ongelmallisena, että paperittomuutta lisätään päätösperäisesti ja samalla rajoitetaan pääsyä välttämättömiin terveyspalveluihin.
Amnesty katsoo, että hallituksen tulee perua esitys kokonaisuudessaan. Se on haavoittuvaan ihmisryhmään kohdistuva perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden vastainen ja syrjivä heikennys.