Amnesty pitää esityksen tavoitteita sosiaalihuollon ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden aseman parantamiseksi toimeentulotuen hakijoina kannatettavina, mutta kiinnittää huomiota siihen, että esityksen tavoitteet ovat niukemmat kuin eduskunnan lausumassa edellytetty toimeentulotukilain kokonaisuudistus, jossa vahvistetaan toimeentulotuen viimesijaisuutta ja väliaikaisuutta. Amnesty katsoo, että toimeentulotukilain kehittämistä tulee jatkaa kokonaisuudistuksella.
Esitys kuitenkin sisältää useita kannatettavia ehdotuksia. On esimerkiksi hyvä, että esityksessä vahvistetaan asiakkaan oikeutta esteettömään ja henkilökohtaiseen palveluun. Kelan ja sosiaalihuollon välisen yhteistyön vahvistaminen on myönteistä, ja sitä tulee jatkossakin vahvistaa. Viranomaisten välisen tiedonvaihdon lisäämisen osalta on varmistettava esityksen yhteensopivuus EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen kanssa.
Amnesty esittää, että ensisijaisesti toimeentulotukilaista tulisi poistaa mahdollisuus alentaa toimeentulotuen perusosaa sanktionomaisesti. Toissijaisesti tulisi esityksen ehdotusta koskien perusosan alentamisen menettelyä selkeyttää asiakkaan aseman parantamiseksi.
Amnesty kannattaa toimeentulotukiasioiden neuvottelukuntien perustamista, mutta korostaa neuvottelukunnissa tulee olla toimeentulotukea saavien ja/tai heitä edustavien kansalaisjärjestöjen edustus.
Amnesty pitää erityisen ongelmallisenä esityksen puutteellista perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia, varsinkin kun huomioidaan toimeentulotuen asema viimesijaisena tukena. Lisäksi Amnesty kiinnittää huomiota esitysluonnoksen puutteisiin selkeyden osalta, erityisesti koskien perusosan alentamista koskevaa menettelyä.