Amnesty International Suomen osasto lausui 16.2.2024 sisäministeriölle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi rajavartiolain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyvistä laeiksi.
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rajavartiolakia, henkilötietojen käsittelystä Rajavartiolaitoksessa annettua lakia ja eräiden alusten ja niitä palvelevien satamien turvatoimista ja turvatoimien valvonnasta annettua lakia. Esityksen tarkoituksena on mahdollistaa nykyaikaisen teknologian hyödyntäminen rajaturvallisuuden ylläpitämisessä ja muissa keskeisissä Rajavartiolaitoksen lakisääteisissä tehtävissä. Esityksessä ehdotetaan Rajavartiolaitoksen suorittaman teknisen valvonnan tarkoituksen ja käyttöalueen laajentamista.
Amnesty pitää välttämättömänä, että teknisen ja radioteknisen valvonnan laajentamisen vaikutuksia arvioidaan rajan ylittävien, erityisesti turvapaikanhakijoiden, siirtolaisten ja muiden maahanmuuttaneiden, oikeuksien kannalta. Esityksessä on arvioitava ehdotettujen toimien vaikutuksia kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden täyttymiseen. Teknologioiden käyttö vaikuttaa suhteettomasti rodullistettuihin ihmisiin ja luo erilaisia syrjinnän muotoja ja erityisesti ihmisoikeusriskit turvapaikanhakijoiden, siirtolaisten ja muiden maahanmuuttaneiden osalta kasvavat. Teknologioiden käytössä ihmisoikeusloukkauksen riski on kohonnut. Tästä huolimatta esitys ei sisällä suojatoimia, joilla teknologian käytön ihmisoikeusloukkausten riskit minimoidaan. Esityksessä ei ole myöskään arvioitu muutosten ihmisoikeusvaikutuksia rajan ylittäviin ihmisiin. Amnesty katsoo, että ihmisoikeusvaikutusten arviointia digitaalisen teknologian käytölle ja tietosuojaa koskevia vaikutusarviointeja tulee tehdä ennen kuin digitaalista teknologiaa otetaan käyttöön, teknologioita käyttöönotettaessa sekä käytön aikana.
Esityksen jatkovalmistelussa siihen tulee sisällyttää perusteellinen perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi.
Lopuksi Amnesty kiinnittää huomiota siihen, että hallituksen esitysluonnoksen lausuntoihin on varattu noin neljän viikon lausuntoaika. Amnesty muistuttaa säädösvalmistelun kuulemisohjeesta, jonka mukaan lausuntoajan tulisi olla vähintään 6–8 viikkoa. Amnesty korostaa, että merkittävästi kuulemisohjetta lyhyempi lausuntoaika vähentää lainvalmistelun avoimuutta ja heikentää lainvalmistelun laatua. Lyhyet lausuntoajat vaikeuttavat heikossa asemassa olevien mahdollisuuksia osallistua ja tulla kuulluksi.
Lue lausunto kokonaan täältä.