Amnesty International Suomen osasto lausui eduskunnan hallintovaliokunnalle 4.12.2024 hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta HE 143/2024 vp (säilöönotto ja maahantulokielto ym.).
Hallituksen esityksellä ehdotetaan lisättäväksi mahdollisuuksia ottaa ulkomaalainen säilöön yleisen järjestyksen ja yleisen turvallisuuden vaarantamisen vuoksi. Esityksellä myös lisättäisiin säilöönoton enimmäiskestoa maasta poistamisen tilanteissa ja uudistettaisiin maahantulokieltoa koskevaa sääntelyä sekä mahdollistettaisiin pysyvän oleskeluluvan peruuttaminen ja maahantulokiellon määrääminen Suomen ulkopuolella oleskelevalle henkilölle.
Amnesty katsoo, että ehdotetut muutokset tulevat lisäämään säilöönottoa ja sen kestoa voimakkaasti. Tämä ei ole ihmisoikeusvelvoitteiden mukaista ja lisäisi yhteiskunnalle koituvia kustannuksia tuntuvasti. Säilöönoton tulee olla viimesijainen keino, mitä se ei esityksen perusteella näytä olevan.
Jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen, kuten säädetään Suomen perustuslain 7 §:ssä, EU:n perusoikeuskirjan 3 artiklassa, 6 artiklassa sekä 45 artiklassa, YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 9 artiklassa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen 5 artiklassa. Säilöönotto on toimenpide, jolla rajoitetaan oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen. Henkilökohtaisen vapauden tulee olla lähtökohta ja säilöönoton viimesijainen toimenpide. Henkilökohtaista vapautta saa kansainvälisten oikeusnormien mukaan rajoittaa vain poikkeuksellisissa tilanteissa ja vain hyväksyttävällä perusteella suhteellisuusperiaatteen mukaisesti. Esimerkiksi pelotteena laitonta maahantuloa tai maassa oleskelua vastaan säilöönottoa ei tule käyttää. Säilöönoton tulee myös olla mahdollisimman lyhytkestoinen toimenpide eikä sitä saa tarpeettomasti pitkittää.
Hallinnollista säilöönottoa ei myöskään tule käyttää turvallisuusperusteisesti. Kaiken turvallisuussyystä tapahtuvan vapaudenriiston tulee tapahtua rikosoikeusjärjestelmän puitteissa, jossa sovelletaan rikosoikeudellisia menettelytakeita mukaan lukien todistelusäännöt.
Myös esityksen muut muutosehdotukset heikentävät maahanmuuttaneiden ja turvapaikanhakijoiden asemaa ja oikeuksia. Esityksen vaikutukset kohdistuvat suurelta osin jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin eli turvapaikanhakijoihin. Muutokset tulisivat myös lisäämään paperittomuutta sekä kustannuksia yhteiskunnalle. Esitys tulee myös tekemään vaikeaselkoisesta ulkomaalaislaista entistä monimutkaisemman ja hankalamman ymmärtää. Ehdotetut muutokset eivät täytä lainsäädännön täsmällisyys- ja tarkkarajaisuusvaatimusta, vaan ne ovat epäselviä ja jotkut hyvin laajatulkintaisia.
Amnesty vastustaa ehdotettuja lakimuutoksia.
Lue lausunto kokonaan täältä.