Amnesty antoi lausunnon 23.1. sosiaali- ja terveysministeriölle työttömyysturvalakia koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta.
Amnesty vastustaa sellaisia työttömyysturvan heikennyksiä, joilla yhä useampi työtön joutuu perusturvan varaan. Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten toimeenpanoa valvovat elimet ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea riittämättömästä perusturvasta. Amnesty myös vastustaa heikennyksiä, joilla lisätään toimeentulotuen tarvetta. Ensisijaisten etuuksien riittämättömyydestä aiheutuva toimeentulotuen tarve ei ole ihmisoikeusvelvoitteiden mukaista. Toimeentulotukeen sisältyvät laajasti tunnistetut byrokratia- ja kannustinloukut vaikeuttavat tuensaajan TSS-sopimuksen 11 artiklan mukaista oikeutta omien elinehtojensa parantamiseen.
Työttömyysturvan leikkaukset eivät yksin edistä sellaisten henkilöiden työllistymistä, joilla on ongelmia työllistymisessä työkykynsä tai koulutustaustansa vuoksi. Siksi Amnesty painottaa tarvetta turvata riittävät, saavutettavat ja laadukkaat työvoimapalvelut sekä koulutusmahdollisuudet työllisyyden edistämisessä. Amnesty korostaa myös tarvetta integroida työvoimapalvelut paremmin sosiaali- ja terveyspalveluihin. OECD on arvioinut (’A People-centred perspective on employment barriers and policies: Faces of joblessness in Finland’, 2020), että terveysongelmat muodostavat yleisimmän työllistymisen esteen Suomessa. Siksi myös riittävien ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaaminen on tärkeää, jotta voidaan turvata jokaisen oikeutta työhön.
Amnesty moittii sitä, että lausuntopyynnön jakelussa ei ole vammaisjärjestöjä ja muistuttaa YK:n vammaisoikeuksien sopimuksen 4 artiklan osallistamisvelvoitteesta.
Amnesty muistuttaa säädösvalmistelun kuulemisohjeesta, jonka mukaan lausuntoajan tulisi olla vähintään 6–8 viikkoa. Amnesty korostaa, että lyhyempi lausuntoaika heikentää lainvalmistelun avoimuutta ja ihmisten osallistumista ja sitä kautta kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien toteutumista Suomessa. Tällä vaalikaudella erityisesti sosiaaliturvaleikkauksia koskevien esitysluonnosten lausuntoajat ovat poikkeuksetta olleet ohjeistusta lyhyempiä. Ohjeistusta lyhyempien lausuntoaikojen jatkuva perusteleminen kiireellä on ihmisoikeusnäkökulmasta kestämätöntä.
Lue lausunto kokonaan täältä.