Valko-Venäjän viranomaisten kovat keinot ulottuvat myös alaikäisiin. Viranomaiset pyrkivät hiljentämään kaiken erimielisyyden, joka on johtanut lapsien uhkailemiseen ja häirintään sekä syytteiden nostamiseen lapsia vastaan.
Lapsia on pidätetty mielivaltaisesti ja monia vastaan on nostettu tuulesta temmattuja syytteitä, hyvin samaan tapaan kuin aikuistenkin kohdalla Valko-Venäjällä.
Kouluissa henkilökunta on avoimesti uhkaillut oppilaita perustuen lapsien omiin tai heidän vanhempiensa poliittisiin näkemyksiin. Vanhempien poliittisten mielipiteiden takia joitakin lapsia on peloteltu, että heidän vanhempansa joutuvat vankilaan tai että lapset huostaanotetaan.
”Vain kahdeksanvuotiaita lapsia on uhkailtu kouluissa poliittisesti aktiivisten vanhempien takia. On todella salakavalaa uhkailla sillä, että lapset otetaan pois perheistä ja sijoitetaan valtion huostaan. Samalla se tekisi lapsista valtion panttivankeja”, Amnesty Internationalin Valko-Venäjän kampanjapäällikkö Aisha Jung sanoo.
Esimerkkejä Valko-Venäjän viranomaisten väkivaltaisuuksista lapsia kohtaan on paljon. Esimerkiksi 14-vuotias Aleh* pidätettiin Minskissä elokuussa satojen muiden rauhanomaisten mielenosoittajien ja ohikulkijoiden tapaan. Hänen äitinsä on kertonut Amnestylle, että poliisiautossa Alehia hakattiin, häntä vedettiin hiuksista ja hänen sormiaan kiskottiin taaksepäin, jotta tämä avaisi puhelimensa lukituksen.
Koska poliisi löysi Alehin taskusta lentolehtisen, jossa oli kuva opposition punavalkoisesta lipusta, laitettiin Aleh lastensuojelun valvottavaksi. Perusteena on, että hän elää ”sosiaalisesti vaarallisissa oloissa”. Nyt Aleh ja hänen perheensä pelkäävät jatkuvasti joutuvansa erotetuksi toisistaan.
* Alehin nimi muutettu
Piotr Kiryk, 16, pidätettiin mielenosoituksessa ja häntä hakattiin rajusti siihen asti, että poliisit kuulivat hänen olevan alaikäinen.
”Istuin maassa ja minua hakattiin pampulla ympäri kehoani: selkääni, jalkojani ja lantiotani. He työnsivät kasvoni kiinni pakettiautoa ja vaativat minua kertomaan puhelimeni salasanan. Kerroin unohtaneeni sen, minkä jälkeen he löivät minua pampulla käsivarteen.”
Poliisit sulkivat hänet autoon ja hänen kätensä sidottiin nippusiteillä.
”He kutsuivat meitä eläimiksi, karjaksi… He osoittivat taskulampulla silmiini ja kutsuivat meitä huumeidenkäyttäjiksi ja sanoivat, että saisimme pitkät tuomiot. Autossa minua hakattiin pampulla takapuoleen, jalkoihin ja selkään.”
Kun poliisit kuulivat Piotrin olevan vasta 16-vuotias, hakkaaminen jatkui, mutta ei yhtä voimallisena.
Piotria syytettiin osallistumisesta ”luvattomaan” kokoukseen. Hän sai varoituksen nuoriso-oikeuslaitokselta. Varoitus poistettiin hänen rekisteristään joulukuun lopulla sen jälkeen, kun hänen asianajajansa oli valittanut siitä. Hänet pidätettiin uudelleen joulukuussa ja hän sai toisen varoituksen. Poliisi kommentoi, että ”hän pakeni, joten hänen täytyy olla syyllinen”.
Piotr teki valituksen poliisin kohtelusta. Marraskuussa tutkintakomitea kieltäytyi aloittamasta selvitystä kidutuksesta ja pahoinpitelystä. Piotr valitti päätöksestä. Poikkeuksellista kyllä, tuomioistuin määräsi tutkintakomitean aloittamaan tutkimuksen valituksesta uudelleen. Tutkinta on vielä kesken.
Mikita Zalatrou, 16, pidätettiin kotoaan elokuussa ilman minkäänlaisia todisteita ja hän on edelleen tutkintavankeudessa. Hän on ollut tutkintavankeudessa siitä pitäen. Häntä syytetään polttopullon heittämisestä poliisia päin. Mikita kiistää syytteet eikä niiden tueksi ole minkäänlaisia todisteita.
Mikitan isän mukaan Mikita oli ollut kotikaupunkinsa aukiolla odottamassa ystäväänsä, kun mielenosoitus oli alkanut. Ihmiset olivat lähteneet juoksemaan. Joku oli huutanut Mikitalle, että tämänkin pitäisi juosta. Mikita oli liittynyt pakenevaan joukkoon. Seuraavana päivänä poliisi tuli pidättämään hänet.
Pidätyksen jälkeen Mikitan äiti näki Mikitan tämän oltua poliisiasemalla tunteja ilman asianajajaa, vanhempiaan tai sosiaalityöntekijää. Mikita oli pahoin hakattu. Hän oli pyörtynyt, minkä jälkeen hänet oli viety sairaalaan. Sairaalassa Mikita oli kertonut, että poliisit olivat pahoinpidelleet hänet saadakseen hänen puhelimensa tunnusluvun. Mikita palautettiin poliisiasemalle vain muutaman tunnin päästä tämän jälkeen.
Mikita on edelleen vangittuna. Hän on kertonut, että häntä kidutetaan edelleen. Hän on kertonut isälleen, että hänelle on annettu sähköshokkeja. Häntä painostetaan antamaan poliisille tietoja, mutta hänellä ei ole tietoja mitä antaa. Syyttäjä on sanonut, että Mikita vapautuu, kunhan antaa poliiseille nimen tai nimiä.
Mikitalla on epilepsia. Hän ei ollut saanut kohtauksia muutamaan vuoteen ja oli pystynyt olemaan ilman lääkitystä. Nyt hän on joutunut aloittamaan lääkityksen uudelleen.
”Poikani on vain yksi askelma urakehityksessä heille, jotka hakkaavat häntä. Joku tulee vielä saamaan mitalin palkinnoksi”, Mikitan isä sanoi Amnestylle.