Amnestyn lausunto hallituksen esitystä eduskunnalle laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi (HE 189/2022 vp)
Translainsäädännön uudistaminen on viivästynyt hallituskauden aikana useita kertoja. Lakiuudistus on saatettava loppuun ripeästi, sillä nykyiset sukupuolen juridisen vahvistamisen käytännöt altistavat transihmiset syrjinnälle ja muille oikeudenloukkauksille lukuisissa tilanteissa. Suomi on saanut nykyisestä lainsäädännöstä kritiikkiä lukuisilta kansallisilta ja kansainvälisiltä ihmisoikeuksia valvovilta tahoilta.
Hallituksen esitys uudeksi laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyvien lakien muutoksesta puuttuisi osaan Suomelle annetuista ihmisoikeussuosituksista, joita esityksessä on tarkasteltu kattavasti. Esitys poistaisi sukupuolen juridisen vahvistamisen nykyisistä ehdoista ihmisoikeuksia loukkaavat vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja psykiatrisesta diagnoosista. Hallituksen esitys sisältää kuitenkin yhä merkittäviä puutteita kansainvälisten ihmisoikeusnormien toteuttamiseksi. Esityksen vakavin epäkohta on se, että hallitus on rajaamassa translapset ja -nuoret uudistuksen ulkopuolelle.
Ihmisoikeusnäkökulmasta sukupuolen juridisen vahvistamisen tulisi perustua vaihtoehtoisissa sääntelymalleissa tarkasteltuun ilmoitusmenettelyyn ilman edellytystä harkinta-ajasta. Amnesty pitää välttämättömänä, että jatkovalmistelussa laaditaan ihmisoikeuksia kunnioittava menettelytapa myös alle 18-vuotiaiden sukupuolen juridiseksi vahvistamiseksi. Lainsäädännön uudistaminen ihmisoikeuksia kunnioittavaksi torjuisi välillisesti transihmisten kokemaa syrjintää eri elämänalueilla ja tukisi heidän hyvinvointiaan. Sukupuolen juridinen vahvistaminen voi tutkimusten mukaan myös suojata transnuoria transfobian negatiivisilta vaikutuksilta.